Gölcük’e meslek yüksekokulu

Güncelleme Tarihi:

Gölcük’e meslek yüksekokulu
Oluşturulma Tarihi: Ocak 08, 2014 14:39

Gölcük İhsaniye Otomotiv Meslek Yüksekokulu açıldı.

Haberin Devamı

Kocaeli Üniversitesi (KOÜ), Gölcük Belediyesi, Ford Otomotiv Sanayi AŞ ve Vehbi Koç Vakfınca hayata geçirilen ve uygulamalı meslek eğitiminin ilk konsepti olan KOÜ Vehbi Koç Vakfı (VKV) Ford Otosan Gölcük İhsaniye Otomotiv Meslek Yüksekokulu, düzenlenen törenle açıldı.
Koç Holding Üst Yöneticisi (CEO) Turgay Durak, törende yaptığı konuşmada, Koç Topluluğu’nun mesleki eğitime çok önem verdiğini belirterek, 2006 yılında, “Meslek Lisesi Memleket Meselesi” Projesi’ni Milli Eğitim Bakanlığı ve Vehbi Koç Vakfı ile başladıklarını söyledi.
Durak, o günden bu yana bu proje kapsamında çok değerli çalışmalar yapıldığını, bugünde mesleki eğitim konusunda önemli adımı kutlamak için biraraya geldiklerini ifade etti.
Koç Topluluğu’nun 85 yılı geride bıraktığını, bu süre boyunca bazı temel değerlerle özdeşleştiklerine inandıklarını vurgulayan Durak, topluluğun kurucusu merhum Vehbi Koç’un “devletim ve ülkem var oldukça ben de varım” sözünün kendilerine birçok konuda ışık tuttuğunu söyledi.
Durak, Türkiye’de yaptıkları yatırımların, yurt dışına gerçekleştirdikleri ihracatlarla ekonomik kalkınmada ülkenin en önde gelen “itici gücü” olmaktan gurur duyduklarını dile getirerek, “Topluluk olarak birçok alanda önemli toplumsal hizmetler veriyor ve yatırımlar yapıyoruz, yapmaya da devam edeceğiz. Bugün a için biraraya geldiğimiz MYO’nun hayata geçmesini sağlayan Vehbi Koç Vakfı, Türkiye’nin ilk özel vakfı olarak 1969 yılında kuruldu. O tarihten beri de ülkemizin kalkınmasında gerek eğitim, gerek kültür, gerekse sağlık alanlarında destek olma bakış açısıyla çalışıyor” diye konuştu.
Bugüne kadar eğitim alanında 21, sağlık alanında 4, kültür alanında da 6 kurum kazandırdıklarını anlatan Durak, bunların dışında yüzlerce kuruma da maddi destek verdiklerini belirtti.
Önceliklerinin her zaman ülkenin kazanması olduğuna dikkati çeken Durak, “Türkiye’nin sanayiyle var olması ve dünya pazarlarındaki rekabetçi gücünü, ürettiği kaliteli ürünler ve verimlilikle istikrarlı bir şekilde artırması gerektiği hepimizin malumu. Bu zorunlulukta mesleki eğitimin gelecek için önemli bir yapı taşı olduğunu da bir çok platformda dile getirdik. Buna önem veriyoruz” dedi.
Durak, mesleki eğitimi tamamlayan gençlerin, işlerine kattıkları değeri ve yarattıkları farkı hep birlikte gördüklerini ifade ederek, bu kapsamda Koç Topluluğuna bağlı 21 şirketin desteğiyle 81 ilde 264 okulda 8 binin üzerinde öğrenciye staj sağladıklarını ve eğitim bursu verdiklerini belirtti.
O bölgelerdeki fabrika, bayi ve servislerindeki yöneticiler üzerinden “koçluk” sağladıklarını anlatan Durak, şöyle devam etti:
“Ve en önemlisi de bölgelerinde istihdam önceliğini sağladık. Bu projenin bütün ülkede yaygınlaşmasını hedefliyoruz. 8 farklı sektörde şirketlerimiz, 29 laboratuvar açtı, 7 eğitim merkezi ve 1 meslek lisesi açtı. Şimdi de otomotiv sektöründeki ilk uygulamalı mesleki yüksek okulunu faaliyete geçiyoruz. Bizim ülke olarak dış ticaret açığını ve ödemeler dengesini dengeleyebilmemiz için katma değeri yüksek olan ürünleri yaratmamız, verimli bir şekilde en ucuza üretmemiz ve en iyi şekilde pazarlamamız gerekiyor. Bu da şu anlama geliyor üretim, ihracat ve istihdam rakamlarıyla her yıl biraz daha büyüyen ve o büyümeyi ve Ar-Ge yatırımları üretim tesisleri ve yeni ürünlerle sürekli geliştiren şirketlere ihtiyacımız var. Ford Otosan bu şirketlerinden önde gelenlerden birisidir ve burada yapılan bu yatırımla bu okulla gelişimi sağlamak için eğitimli iş gücü kaynağını da bu meslek yüksek okulundan mezun olarak, işe başlayacak olan gençlerle tamamlanacağına da inanıyorum.”

Haberin Devamı

“Türkiye’nin ilk uygulamalı meslek yüksekokulu”

Haberin Devamı

Ford Otosan Genel Müdürü Haydar Yenigün de yapılan okulun, ilk uygulamalı meslek yüksek okulu olduğunu anlattı.
Ford Otosan olarak başarılara konsantre oldukları kadar toplumsal sorumluluklara da çok büyük önem verdiklerini belirten Yenigün, eğitime katkı ve engellilerin topluma kazandırılması başta olmak üzere topluma fayda sağlayan bir çok projelerinin bulunduğunu söyledi.
Yenigün, 60’a yakın markanın ve 400 bini aşan istihdamıyla Türkiye’nin en önemli sektörlerinden biri olan otomotiv sektörünün, uzman iş gücüne ihtiyaç duyduğunu belirtti.
Kalifiye eleman konusunun çok önemli bir problem olduğunu ve bu açığı kapatmak için de çok yönlü çalışmalar yaptıklarını ifade ederek, şöyle konuştu:
“Koç Holding tarafından Vehbi Koç Vakfının desteğiyle 7 yıldır sürdürülen ‘Meslek Lisesi Memleket Meselesi Projesi’nde de aktif olarak rol alıyoruz. Bu kapsamda 36 meslek lisesi koçu ile 19 meslek lisesinde 1200’ün üzerinde öğrenciye kişisel ve mesleki gelişimlerle destek verdik.”
Yenigün, sadece yatırımlarla gelişimin sağalanamayacağını, insana da yatırım yapılması gerektiğine vurgu yaparak, “Dünyada ve ülkemizde otomotiv sanayisinde yaşanan önemli gelişmeler, üretim ve ihracat hedefleri, dünya pazarlarıyla rekabet, yeni teknolojilere hakim insan kaynağının yetiştirilmesine özel bir önem ve öncelik kazandırıyor. Ford Otosan olarak bu nitelikli iş gücüne ancak uygulamalı meslek eğitimi veren okullarımızın çoğalmasıyla ulaşacağımıza inanıyoruz. Sektörümüzün gücünü, nitelikli insan kaynağından alacağını ve bunun da Türkiye’nin rekabet şansını artıracağına inanıyoruz” ifadesini kullandı.

Haberin Devamı

“Okulumuzun içine bir fabrika yerleştirdik”

Gölcük Belediyesi tarafından KOÜ’ye tahsis edilen arsaya, uygulamalı meslek eğitimine ağırlık veren ve uluslararası eğitim standartlarında, mesleki eğitim yeterliliklerine uygun ve otomotiv sektörü odaklı bir yapı inşa ettiklerini anlatan Yengin, şunları söyledi:
“Sektörümüze kazandırdığımız bu okulda portatif atölyesi, derslikler, laboratuvarlar, kütüphane, idari ve sosyal mekanlar bulunuyor. 400 öğrenciye eğitim verecek bu okul, aynı zamanda bir otomobilin portatif olarak üretilmesine imkan sağlayacak bir atölyeye de sahip. Yani okulumuzun içine bir fabrika yerleştirdik. Biliyorsunuz daha önce klasik yöntemlerde okullarla sanayi birbirleriyle ilişki içinde olmaya çalışır. Bu, bazen aksaklıklara neden olur. Ancak buradaki amacımız, okulu müfredata uygun bir şekilde ve sanki sanayiyle içiçe geçmiş şekilde inşa ettik. Bu nedenle buradaki öğrencilerimiz, yaptıkları çalışmalarda doğrudan sanayinin içinde olarak çalışacaklar.”
Konuşmaların ardından Koç Holding Üst Yöneticisi (CEO) Turgay Durak, Ford Otosan Genel Müdürü Haydar Yenigün, Kocaeli Valisi Ercan Topaca, KOÜ Rektörü Prof. Dr. Sezer Komsuoğlu, Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu, okulun açılış kurdelesini kesti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!