Güncelleme Tarihi:
GMT kelimesi saatler ile ilgili bir kelime olarak bilinmektedir. Ancak çoğu kişi tarafından kelimenin anlamı bilinmemektedir. GMT, İngiltere'de bulunan dünya saatini ifade etmek için kullanılmaktadır.
GMT Nedir?
GMT, kelimesinin açılımı, "Greenwich Mean Time" olarak bilinmektedir. GMT, havacılık sektöründe kullanılmakta olan bir saat olarak da ifade edilebilir. Greenwich Mean Time Ankara'nın 3 saat gerisinde olarak bilinmektedir. GMT kelimesinin anlamı ise dünyanın başlangıç meridyeni üzerindeki ortalama güneş zamanı manasına gelmektedir.
Türkiye'nin GMT Saat Dilimi Kaçtır?
Türkiye'de uygulanmakta olan yaz saati ve kış saati uygulamalarının artık yapılmaması kararlaştırıldı. 30 Ekim tarihinden itibaren saatlerin 1 saat geri alınmasına son verilmiştir. Her yıl mart ayında saatler bir saat ileri alınırken ekim ayında ise 1 saat geri alınmaktaydı. Ancak artık yaz saati uygulamasında kalınmasına ve saatlerin geri alınmamasına karar verilmiştir.
Türkiye' de saat dilimi, GMT+3 dilimi olarak sabitlenmiştir. Hem yazları hem de kışları sabit olarak saat diliminin GMT+3 olduğunu söylemek mümkündür. GMT ise sıfır meridyeni olarak bilinmektedir.
GMT +1,2,3,4,5,6,7,8,9 Saat Dilimleri
GMT, saat farklılıklarını ifade etmek için kullanılan bir kelime olarak bilinmektedir. GMT kelimesinin dilimize çevrildiği hali ile Greenwich ortalama zamanı olarak da ifade edilebildiğini söylemek mümkündür. Saat dilimlerini ifade etmek için kullanılan GMT, özellikle de ülkeler arasında yolculuk yapacak kişiler tarafından öğrenilmek istenmektedir.
GMT +1: Greenwich Mean Time saatinden bir saat daha ileri de olarak ifade edilebilir. Londra'dan başlayarak doğuya doğru gidildikçe saatler GMT +1, GMT +2 olarak devam etmektedir. Londra'dan başlayarak batıya doğru gidildiğin de ise GMT -1, GMT -2 olarak ilerlemektedir.
Dünyada bulunan ülkelerin farklı zaman dilimlerine sahip olduğunu söylemek de mümkündür. Saatler arasında karışıklık olmasını engellemek için ise her meridyen arasında dört dakikalık bir zaman farkının olması kararlaştırılmıştır. Bu şekilde dünyanın farklı zaman dilimlerine bölündüğünü de söylemek mümkündür.
GMT Neye Göre Belirlenir?
Ülkenin hangi saat diliminde yer aldığı, ülkenin yer aldığı konuma göre belirlenmektedir. Londra'dan batıya veya doğuya doğru gidildiğinde ise saat diliminde değişiklik olduğunu söylemek mümkündür. Britanya Adalarının standart zaman dilimi olarak bilinen GMT, ülkeler arasında bulunan saat farklarının da hesaplanmasını kolaylaştırıcı bir etkiye sahiptir.
GMT (Greenwich Mean Time), tüm havaalanlarında her ülkenin saat dilimini gösteren bir saat bulunmaktadır. Bu şekilde gidilecek olan ülkeler ile sizin bulunduğunuz ülkeler arasındaki zaman dilimini hesaplamak kolay olmaktadır.
Türkiye'nin GMT Saat Dilimi Kaçtır?
GMT, dünya üzerinde bulunan birçok ülke tarafından kabul edilmiş olan bir saat dilimidir. GMT ile benzerlik gösteren UTC ise daha hassas ve atomik olarak zamanlanan bir saat dilimi olarak ifade edilebilir. UTC ise İngiltere'yi başlangıç alan bir saat dilimi olarak bilinmektedir. UTC, uluslararası manasına gelmekte olan bir kısaltma olarak kullanılmaktadır.
GMT +3, Türkiye'de kullanılmakta olan saat dilimi olarak ifade edilebilir. Ülkeler arası zaman farklarının hesaplanması için kullanımı oldukça yaygındır. Türkiye'nin GMT saati de, tüm dünyada saatin uluslararası ortak bir paydada hesaplanması için gereklidir. Ülkelerin saat farklarını kolay bir şekilde hesaplamak ve zaman farklarını öğrenmek kolay bir şekilde yapılabilir.