Girişimci ruhunuzu eğitimle besleyin

Güncelleme Tarihi:

Girişimci ruhunuzu eğitimle besleyin
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 19, 2014 09:05

Girişimci bir gencin, 23 yaşında nasıl, milyon dolarları yönettiğini öğrenmek ister misiniz? Ben “Türk, övün, çalış, güven” diyen Atatürk’ün sözlerini takip ettim.

Haberin Devamı

Hedefimi biliyordum, tıpkı babam gibi girişimci olacaktım ama bu unvanı almak için eğitime ihtiyacım vardı. Öncelikle beni girişimcilik hedefime ulaştıracak yükseköğretim kurumunu seçtim. İzmir Ekonomi Üniversitesi İşletme Bölümü’ndeydim. Sonunda 2 bin 105 kilometrelik İzmir ile Azerbaycan’ın Gence kenti arasında güçlü bir ticaret köprüsü kurdum. Girişimcilik yolumdaki süreçte Türkiye’deki ‘yumurta’ Azerbaycan’da ‘murtta’ oldu...

1991 yılında Urla’da doğdum. Gözlerimi tavuk çiftliğinde açtım. Eğitim hayatım erken başladı. 5 yaşında, ilkokul sıralarına oturdum. Liseye geldiğimde bir yılı yine sınavları vererek, geçtim. 15 yaşında liseden mezun oldum. Çiftlikte büyümenin etkisiyle hayvanlar, hayatımda hep yer aldı. Belki de ondandır, bir tavuk gördüğümde hasta mı, susuz mu, havasız veya ışıksız mı kalmış, yemi az mı gelmiş gibi tüm sorulara ilk görüşte cevap veririm...

Haberin Devamı

İlk hedefim okulumu bitirmek oldu. Üniversitemin prestiji, mezunlarının başarısı, beni etkiliyordu. Öte yandan girişimci olmak istiyordum. Ben en çok babama hayranım. Ona iş kurup geliştirebildiğimi göstermek istiyordum. Sadece aile işleriyle ilgilenmek bana yeterli gelmiyordu. Olanı da daha ileriye taşımalıydım. Üniversitem, girişimciliğimde beni yönlendirebilecek, akademisyenlerden birebir danışmanlık alabileceğim ortamı, vizyonu sağlıyordu.

Daha ilk yılda aldığım eğitim, beni ilk şirketimi kurmaya yönlendirdi. Hazar Zorluer Tavuk Yetiştiriciliği adlı şahıs firmasını kurdum. İki yıl büyük firmalara etlik tavuk yetiştiriciliği yapıp, sattım. Böylelikle Hazar Zorluer Tavuk Yetiştiriciliği firması, aile bütçesine 400 bin TL’lik katkı sağladı, öğretim ücretimi de kendi kazandıklarımla ödedim.

Üçüncü sınıftan itibaren her dönem şeref öğrencisi oldum. Muhasebe ve Denetim Opsiyon Programı dikkatimi çekti. İş hayatında mutfağın muhasebe ve denetlemek olduğunu düşünerek, bu programa karar verdim. İzmir Ekonomi Üniversitesi, kendi sınırlarını aşmak isteyenlere, çok cazip olanaklar sunabilen bir yükseköğretim kurumu ve benim yüksek beklentilerimi karşıladı. Bugün baktığımda, ne kadar doğru karar verdiğimi çok iyi görüyorum.

Haberin Devamı

Eğitimim parlak bir şekilde sürerken yurtdışı gezileri ve sektörle yakın temaslarım başladı. Etlik tavuk yetiştiriciliğindeki yüksek kazançlı dönem geçmişti. Yeni bir yola girmek gerekiyordu. Arayışlarım çoğaldı. Kişisel gelişimimi arttırmalıydım. Aile şirketine yöneldim. Babamla birlikte yaptığım görüşmeler, yurtdışı seyahatleri, benim için okulda öğrendiğim her teoriyi pratiğe dönüştürebileceğim ve hataya asla şans tanımayan bir atölye ortamı yarattı.

Sektörde yeni alanlara yöneldim. En etkili yöntem ise kafesleri gözden geçirmek, konforlu hale getirmekti. Yurtdışında ve yurtiçindeki kafes üretimlerini inceledim. Hedefim en iyiyi bulmaktı.

Atölyede Ar-Ge çalışmalarımı yaparken ziyaretimize gelen Azeri işadamları iş disiplinimden etkilendi. Azeri işadamları, şaşkınlıkla yanımdan ayrılırken kartlarını verip Azerbaycan’daki yerlerini görmek üzere davet ettiler. Birkaç hafta sonra Bakü’ye gittiğimde bu ülkenin en büyük kuruluşları arasında yer alan Ata Holding ve Delta Grup’un üst düzey yetkilileri tarafından karşılandım.

Haberin Devamı

Azerbaycan’ın Gence kentindeki çiftliği incelemek üzere ziyaret ettik. Çiftlik en son 2005 yılında, iki kümes, bir kesimhane ve yem fabrikası ile faaliyetteyken tavukların havasızlıktan ölmesiyle birlikte kapanmış, izbeliğe dönmüştü. 10 yıl önce lastiği patlayan traktör bile yolun ortasında olduğu yerde bırakılmıştı. Gözlerime inanamamıştım.

Daha sonra yaptığımız toplantıda Türkiye’deki çalışmalarımdan etkilenen hem Ata Holding hem de Delta Grup’un en üst düzeydeki yetkililerinden teklif geldi. “Biz ekmeği fırından almak istiyoruz. Eskiden 1 milyon dolar bizim için çok büyük paraydı. Bugünse 1 milyar dolar para değil. Hazar’ın çalışma disiplinine hayran kaldık. Hazar’la çalışmak istiyoruz” dediler.

Haberin Devamı

Türkiye’ye döner dönmez, Azerbaycan’ın coğrafi konumu, hava durumları, geriye dönük yumurta fiyatları gibi pek çok doneyi toplayıp raporları hazırlamaya başladım. Bir kez daha üniversiteden aldığım eğitim, pratiğe geçiyordu. Hazırladığım sunumu yapmak üzere bir kez daha Bakü’deydim. Kararlı ve işi bilen yapımla Azerbaycan’ın saygın holding yöneticilerini etkilemeyi başardım.

Hayallerim vardı

Sunumum karşısında Azerbaycan’daki o masada büyük bir heyecan oluştu. Son sunumum karşısında ‘ortaklık’ teklifi geldi. Bir kez daha Türkiye’ye dönüp yeni çalışmalara başladım. 2013-2023 yılları arasındaki yumurta, tavuk üretimi, yatırım planları, gelir-gider tabloları, yatırımın geri dönüşü, amortisman hesapları, hammadde gelir-gider tabloları, yıllık nakit akım tabloları, fon yönetimi yani genel bir fizibilite raporu hazırlayıp Nisan 2012’de yolladım.

Haberin Devamı

Ağustos 2012’de ortaklığımızı resmileştirmek üzere bir kez daha Bakü yolu görünmüştü. Farklı bir ülkedeki yeni işte ortaklığa nakit yatırmak istemedim. Bu da kabul gördü. 1 Eylül 2012 tarihi itibariyle Ata Holding ile ortaklık kuruldu ve Şemkir Kuşçuluk’un yatırımları başladı. Bu sırada dördüncü sınıfa geldim. Öğretim üyeleriyle ortaklık koşulları ve hazırladığım planlar üzerine uzun sohbetler edip, görüş almayı da ihmal etmiyordum.

Şemkir Kuşçuluk’un ortağı olduğum gibi aynı zamanda tedarikçisi de oldum. Tüm tesisi ben kuracaktım. Böylelikle kafes yaptığım atölyeyi bir fabrika haline getirdim, yeni makineler aldım, 10 işçiyle başladığım serüvene 25 işçiyle devam ediyorum. 3 bin 500 metrekare kapalı alanda, ayda 100 bin adet hayvan kapasiteli kafes yapabilecek donanıma ulaştım. Firmamı, Hazar Zorluer İç ve Dış Ticaret olarak değiştirdim. Bugünlerde ise Anonim Şirket kuruluşu için uğraşıyorum.

1 Eylül’de işe başlanmasına rağmen takvim, 2012 yılının son gününü gösterdiğinde Türkiye’deki firmamın kafes işindeki cirosu 3,5 milyon dolara ulaştı. Her hafta bir tır dolusu kafesi ve malzemeyi Urla’dan 2 bin 105 kilometre uzaklıktaki Gence’ye gönderiyorum. Bugün Azerbaycan’da 10 milyon dolarlık bir şirketin ortağıyım. Risk almayı seviyorum. Ailemin her ferdi benim için çok önemli ve değerli bir motivasyon kaynağı. Onlar girişimcilikte beni cesur ve güçlü kılıyor. Belki de ondandır şu anda savaşın göbeği olan Suriye’ye civciv göndermem. Zoru başarmak çok keyifli!

Bugün yönümü belirleyecek yükseköğretim kurumunu titizlikle seçmenin avantajını yaşıyorum. Henüz 23 yaşımdayım. 10 milyon dolarlık bir şirketin ortağıyım, yöneticisiyim, tedarikçisiyim. Burada en önemlisi ne biliyor musunuz? Hedefim, hayallerim vardı ve beni o noktaya götürecek, girişimci ruhumu besleyecek güçlü eğitimi alacağım yeri biliyordum. Üniversitem yenilikçi ve girişimci yüzüyle beni güçlendirdi, gerekli tüm donanımımı sağladı.

Bir işadamı olarak hedeflerim, genç olarak heveslerim, masum bir çocuk gibi de hayallerimle yoluma devam ediyorum.

Yakında bir dizi Lisans Yerleştirme Sınavları (LYS) ve sonrasında tercih dönemi geliyor. Genç, üniversite adaylarına kıssadan hisse, küçük bir önerim olacak. Önce yönünüzü belirleyin ve bu ruha uygun bir üniversiteyi tercih edin, hedeflerinizin peşinden koşun!

Tüm gençlerin, hedeflerini keyifle gerçekleştirmesini dileyerek, 19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramınızı kutlarım. Ulu Önderimiz Atatürk’ün dediği gibi yaptım, çalıştım... Bugün övünebilirim ve kendime güvenebilirim.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!