Güncelleme Tarihi:
Geçen yıl olduğu gibi bu yıl da TEOG sınavlarında hatalı soru çıkması, puanların yeniden hesaplanması, soruların kimler tarafından hazırlandığı ve soruları hazırlayan kişilerin ne kadar uzman olduklarının tartışmaya açılmasına neden oldu. Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) Ölçme, Değerlendirme ve Sınav Hizmetleri Genel Müdürü Doç. Dr. Bayram Çetin, Hürriyet’e, şunları söyledi:
100 ORTAOKUL BRANŞ ÖĞRETMENİ
“Türkiye’nin çeşitli illerinde görev yapan yaklaşık 100 ortaokul branş öğretmeni soruları hazırladı. Alan öğretmenleri, üniversite akedemisyenlerinden ve MEB soru hazırlama ekibinden, soru hazırlama teknikleriyle ilgili bilgi aldı. Öğretmenlerimizin alanlarına göre hazırladığı sorular, Soru Oluşturma ve Geliştirme Daire Başkanlığı’nda görevli öğretmen grubumuz tarafından incelendi, gerekli düzeltmeler yapıldı ve çıkarılması gereken, hatalı olduğu kabul edilen sorular çıkarıldı.
4 KİŞİLİK AKADEMİK EKİP
Geriye kalan sorular ise her komisyonda 2 alan uzmanı, 1 ölçme değerlendirme, 1 tane de dil uzmanı olacak şekilde planlanan ve her test için 4 kişilik akademik ekip tarafından incelendi ve sorular hazır hale getirildi. Her test için sorulacak soruların 10 katı kadar soru hazırlandı ve içerik örneklemesine uygun bir eleme yapılarak sınavda çıkan sorular seçildi. Test geliştirme aşamasında soruların kimse tarafından görülmesini istemediğimiz için deneme uygulaması yapamıyoruz. Deneme yapma imkanımız olmadığı için hatalı ve iptal edilen soru durumları hep vardır. Deneme uygulaması olmadığı için hataları sıfıra indirmek mümkün değil. Bu nedenle bir sorunun iptal edilmesi aslında büyük başarı.
KOMİSYON DIŞI KALIYOR
Alan öğretmenlerimizin hazırladığı sorular, akademik komisyonun incelemesi de dahil olmak üzere birçok denetimden geçiyor. İlk aşamada alan öğretmeni tarafından hazırlanan soru, son aşamaya gelindiğinde aynı şekilde kalmıyor ancak, hatalı soruyu hazırlayan alan öğretmeni bir daha soru hazırlama komisyonunda yer alamıyor.
TÜRKÇE SORUSU İLE İLGİLİ KARARIN BİR HÜKMÜ KALMADI
Geçen yıl TEOG birinci dönem sınavında 2’si komisyon, 4’ü mahkeme tarafından 6 soru iptal edildi. Bu yıl ki Türkçe sorusu hakkında dava süreci devam ediyor. Yasa çıktı, mahkeme dava sonuçlarını 40 gün içinde açıklamak zorundaydı. Mahkeme kanunlara aykırı davrandı ve 7 ay geçmiş olmasına rağmen Türkçe sorusuyla ilgili henüz karar vermedi. Dava sonucu doğrultusunda atılacak adıma bakanlık karar verecek, ancak 7 ay gecikmiş bir kararın bence bir hükmü kalmadı. Öğrencileri mağdur ederek, puanları yeniden hesaplamak mantıklı değil.”