Güncelleme Tarihi:
Türkiye Bilimler Akademisi’nden (TÜBA) ayrılan akademisyenler tarafından 2011 yılında kuruldu Bilim Akademisi. Üyeleri arasında Sabancı, Boğaziçi, Koç, Ortadoğu Teknik ve Bilkent Üniversiteleri gibi Türkiye’nin önemli yükseköğretim kurumlarından tanınmış akademisyenler bulunuyor. Vaktiyle TÜBA’da başlattıkları ‘Üstün Başarılı Genç Bilim İnsanlarını Ödüllendirme Programı’ (GEBİP) adlı burs programına benzer bir çalışma olan ‘Bilim Akademisi Genç Bilim İnsanı Ödülleri’ni (BAGEP) burada düzenliyorlar. İki sene için yıllık 10 bin TL olarak belirlenen ödülle, genç bilim insanlarının araştırmalarında yapacağı harcamalara destek olmak amaçlanıyor.
40 yaşı aşmamış olmak gerekiyor
40 yaşını geçmemiş doktoralı veya tıpta uzmanlığını almış akademisyenler başvuruda bulunabiliyor. Genç akademisyenlere ödül verilirken hiçbir harcama planı istenmiyor, para ödülünün kontrolü tamamen proje sahibinde oluyor. Sadece yıl sonunda Bilim Akademisi tarafından araştırmada hangi aşamaya gelindiğine ilişkin kısa bilgi isteniyor.
Başvurmak için de herhangi bir projeye başlamak gerekmiyor. Başvuruda fikir aşamasında olan, yapılması planlanan çalışmaların 1500 kelimeyi geçmeyecek şekilde özetlenmesi isteniyor. Ardından BAGEP ödüllerini verecek komisyon çeşitli değerlendirmelerin ardından kimlere maddi destek sağlanacağına karar veriyor. BAGEP jürisinde ise tüm Bilim Akademisi üyeleri bulunuyor.
Adaylar arkeolojiden fiziğe, astronomiden psikolojiye kadar çeşitli alanlarda yapmayı düşündükleri araştırmalarıyla başvuruda bulunabiliyor. Amaç hem genç bilim insanlarını maddi ve manevi olarak ödüllendirmek, desteklemek hem de bilimde önde gelen gençlerin tanınmalarına, birbirlerinin araştırmalarından haberdar olmalarına katkıda bulunmak olarak açıklanıyor.
Her yıl 300’ün üzerinde başvuru
BAGEP burs programının Yönetim Kurulu Başkanı ve Bilim Akademisi’nin kurucu kadrosundan Prof. Dr. Ersin Yurtsever, bursun öyküsünü şöyle anlattı:
“TÜBA’dan ayrılıp bir sivil toplum kuruluşu olarak Bilim Akademisi’ni kurunca, bir akademinin yapması gerekenler nelerdir diye düşündük. Birincisi bilimi yaymak, desteklemek, bilim politikalarında söz söylemek ama bunların içinde hepimizin ortak düşündüğü şey, gençleri desteklemenin önemli olduğuydu. O zaman bu işi daha önce gayet güzel yaptık, burada da benzer bir program başlatmaya karar verdik. Biz bir sivil toplum kuruluşuyuz. Devletten gelirimiz yok. İlk kurulduğumuz dönemdeki tek gelirimiz üyelerimizin aidatları idi. Fakat 1-2 kişiye de olsa programı başlatma kararı aldık. Hatta üyelerimizden ikisi BAGEP için bağış yaptı. Bu arada etrafta farklı kişi ve kurumlarla konuşmaya başlayınca birden bire birkaç yerden çok kuvvetli destek aldık. Bunlardan biri Vehbi Koç Vakfı idi. Vakıf 10 kişiye ödül vermeyi kabul etti. Bu da bizi heyecanlandırdı. Ardından kurumsal desteklerin yanı sıra bireysel destekler geldi. Bir hanım, kaybettiği eşi adına ödül vermek istedi. Şimdiye kadar her yıl 300’ün üzerinde başvuru geldi. Elimizdeki destek miktarına göre de kaç kişiye ödül vereceğimizi kararlaştırıyoruz. Genelde sağlık bilimleri, mühendislik ve fen ile sosyal bilimler olmak üzere üç alana yayıyoruz ödülleri. Ancak bir alanda gerçekten çok güzel projeler varsa, o alanda verilecek ödül sayısını arttırabiliyoruz.”
AYRINTILARA BAKMIYORUZ
Prof. Dr. Yurtsever ayrıca, araştırmacılara verilen maddi desteğin ayrıntılı izlemesini yapmadıklarını belirterek, “Sadece birinci ve ikinci yılın sonunda bu parayı ne şekilde harcadıklarına, araştırmalarının ne aşamaya geldiğine dair bir rapor istiyoruz. Ama bu denetim gibi bir rapor değil. Zaten iyi insanları seçtiğimiz için en iyi şekilde harcayacaklarını düşünüyoruz” diye konuştu.
Öte yandan TÜBA’nın düzenlediği GEBİP’te ödül alanlar da BAGEP’e başvuru yapabiliyor ama onlara maddi destek verilmiyor. Bu adaylardan seçilenler ödül törenine davet ediliyor ve birer sertifika sunuluyor. Bunun nedenini ise Prof. Dr. Yurtsever, “Zaten kısıtlı olan imkânları daha çok kişiye ulaştırmak” olarak açıklıyor.
BAGEP ödülleri için başvurular bilimakademisi.org adresi üzerinden 30 Ocak Cuma günü saat 09.00’a kadar yapılabilir.
BAGEP ile ilgili sıkça sorulan sorular
- Doktoraya devam edenler BAGEP’e başvurabilir mi?
Hayır.
- Başvuruyu hangi dilde yapmak gerekiyor?
BAGEP’e başvuru dili Türkçe. Bütün başvuru evraklarının Türkçe düzenlenmesi gerekiyor.
- Yurtdışında çalışanlar başvuru yapabiliyor mu?
Hayır. Adayların, BAGEP Burs Ödülü’nün verildiği dönem itibariyle Türkiye’de ya da KKTC’de yer alan bir kuruluşta çalışıyor olması gerekiyor. Ancak geçici olarak yurtdışında bulunan ve Haziran 2015 sonuna kadar Türkiye’deki görevine dönecek olanlar ya da Haziran 2015 itibariyle Türkiye’de işe başlayacak olanlar da başvurabilir.
- Geçici olarak Türkiye’deki bir kurumda çalışanlar da başvuru yapabilir mi?
Hayır. Burs programı uzun vadeli olduğundan, adayların Türkiye’deki bir kurumda geçici ya da kısa bir süreliğine değil, sürekli çalışıyor olması gerekiyor.
- Herhangi bir işte çalışmayanlar da başvuruda bulunabilir mi?
Hayır. Başvuracak adayların BAGEP Burs Ödülü’nün verildiği dönem itibariyle Türkiye’deki bir kuruluşta çalışıyor olması şartı aranıyor.
- Türkiye’deki bir kurumda yarı zamanlı çalışanların başvurusu kabul ediliyor mu?
Evet. Adayların, Türkiye’deki bir kurumda sürekli çalışıyor olması gerekiyor. Sürekli çalışmanın yarı ya da tam zamanlı olmasından ziyade adayın araştırma planı ve özgeçmişi önemli.
- Bu sene TÜBA’nın verdiği GEBİP’e başvuranlar da BAGEP’e başvuruda bulunabilir mi?
GEBİP gibi benzer programlara başvurmuş olanlar, BAGEP’e de başvurabilir. Kazandıkları takdirde BAGEP ödül sertifikasını alırlar, ödül törenine katılırlar. Araştırma desteğini ise sadece seçecekleri bir programdan alabilirler.
- Daha önceki yıllarda GEBİP ödülü alanlar, BAGEP’e başvurabilir mi?
Başvurabilir ancak kazanacak olurlarsa BAGEP sertifikası veriliyor. Ödül törenine katılıyorlar ama araştırma desteğinden faydalanamıyorlar.