Güncelleme Tarihi:
Yaşam: 1542-1605
Ülke: Hindistan
Varlık: Dönemindeki global ekonominin yüzde 25’i
Ekber Şah, uzun ömrü ile dikkat çekmesinin yanı sıra, Asya kıtasında en zengin isimlerin başında geliyor. Babür İmparatorluğu’nun en güçlü olduğu ve dünya ekonomisinin yüzde 25’ine sahip olduğu bir dönemde şah olan I. Ekber, çağdaşı I. Elizabeth’in İngiltere’si ile kıyaslandığında dudak uçuklatan servete sahipti.
Yaşam: 1280-1337
Ülke: Mali
Varlık: Hiç kimsenin tanımlayamayacağı kadar zengin
Birincinin ‘unutulan kıta’ Afrika’dan çıkmış olması sizi biraz şaşırtabilir. Ancak Mali İmparatorluğu’nun en parlak döneminde tahta gelen Mansa Musa, dünya üzerinde daha önce hiç kimsede olmadığı kadar altına sahipti. Musa’nın imparatorluğu tarihin en büyük altın üreticisi olarak da biliniyor. Peki, Musa ne kadar zengindi? Bunu hesaplayabilmenin bir yolu yok. Çünkü yazılı kaynaklar çok az. Aynı zamanda daha önce hiçbir kralın rüyalarında bile göremediği uçsuz bucaksız bir altın dünyasının karşılığının hesaplanabilmesi de mümkün değil. Ancak Mekke’ye hacca giderken sınırsızca harcama yaptığı biliniyor. Düzinelerce devenin kilolarca altın taşıdığı ve 200 bin kişilik bir orduya sahip olduğu da bu sınırlı bilgilerin arasında yer alıyor. Bu arada Mansa Musa’nın kullandığı her eşyanın altından yapıldığını söylemeye gerek bile yok.
Yaşam: M.Ö 64-M.S 14
Ülke: Roma İmparatorluğu
Varlık: 4.6 trilyon dolar
Bu listede bir Roma İmparatoru’nun yer almaması beklenemezdi. Tarihin en uzun soluklu imparatorluğunda yöneticiler için servet günlük hayatın bir parçasıydı. Stanford Üniversitesi’nden tarih profesörü Ian Morris yaptığı araştırmada, Sezar’ın günümüz rakamlarıyla 4.6 trilyon dolarlık bir servete sahip olduğunu belirledi. Bu arada Augustus’un Mısır’ın ‘kişisel olarak sahibi’ olduğunu da bir kenara yazalım.
Yaşam: 1040-1093
Ülke: İngiltere
Varlık: 194 milyar dolar
İngiltere’yi fetheden Normandiya Kralı I. William’ın yeğeni Alan Rufus, İngiltere’nin o dönem gayri safi yurtiçi hasılasının yüzde 7’sine sahipti. Bu, günümüzde yaklaşık 194 milyar dolar ediyor.
Yaşam: 1878-1953
Ülke: SSCB (Sovyet Sosyalist
Cumhuriyetler Birliği)
Varlık: Bir ulus üzerinde tam kontrol
Stalin modern ekonomi tarihinde olağan dışı bir figür. Bir diktatör olarak dünyanın en büyük ekonomilerinden birinde mutlak bir güce sahipti. Durum böyleyken, Stalin’in servetini, Sovyet Rusya’nınki ile ayırt etmek imkansız. OECD’nin 1950 verilerine göre SSCB dünya ekonomik çıktısının yüzde 9.5’ine sahipti. Bu üretim seviyesi günümüzde 7.5 trilyon dolara karşılık geliyor. Bu para Stalin’in kendisine ait değil ancak kim onun isteğine karşı çıkabilirdi ki.
Yaşam: 1048-1085
Ülke: Çin
Varlık: Dönemindeki gobal ekonominin yüzde 30’u
Shenzong, Çin’i 960 ila 1279 yılları arasında yöneten Song Hanedanlığı’nın ekonomik açıdan en parlak döneminde 6’ncı imparator olarak yönetimin başına geçti. Shenzong Çinli tarihçilere göre döneminde dünya ekonomik çıktısının yüzde 25 ila 30’una denk gelen bir serveti elinde tutuyordu. İmparatorluğun bu ekonomik başarısının ardında teknolojik icatlar ve düzenli işleyen bir vergilendirme sistemi olduğu belirtiliyor. Çin’i 11’inci yüzyılda dünyanın süper gücü kılmayı başaran, benzerlerinin Avrupa’da ancak 3 yüzyıl sonra ortaya çıkabildiği başarılı merkezi maliye sistemi. Shenzong, bu sistemle ülkesini ve dolaylı olarak kendi servetini geliştirdi.
Yaşam: 1835-1919
Ülke: ABD
Varlık: 372 milyar dolar
Rockefeller medyada daha çok görünse de Andrew Carnegie, sadece 31 milyar dolarcık farkla ABD’nin yaşamış en zengin insanı olarak tarihe geçiyor. Bu İskoç göçmen, şirketi U.S Steel’i 1901’de J.P Morgan’a 480 milyon dolara satmıştı. Bu rakam günümüzde yaklaşık 372 milyar dolara denk geliyor.
Yaşam: 1839-1937
Ülke: ABD
Varlık: 341 milyar dolar
ABD milyarderleriyle ünlü bir ülke. Ancak Bill Gates bile Rockefeller’ın eline su dökemez. 1863’te petrol endüstrisine giren John D. Rockefeller, 1880’de Amerikan petrol üretiminin ileride yüzde 90’ını kontrol edecek Standart Oil’i kurdu. 24 Mayıs 1937’de New York Times’taki ölüm ilanında 1.5 milyar dolarlık servete sahip olduğu belirtiliyordu. Günümüz ekonomik paylaşımına bakıldığında bu rakam, 341 milyar dolar demek oluyor.
Yaşam:1955-
Ülke: ABD
Varlık: 78.9 milyar dolar Bill Gates yaşayan en zengin insan.
Bu yıl ekonomi dergisi Forbes, Microsoft’un kurucusunun net 78.9 milyar dolarlık bir servete sahip olduğunu tahmin ettiklerini yazdı.
Yaşam: 1162-1227
Ülke: Moğol İmparatorluğu
Varlık: Daha önce hiç kimsenin sahip olmadığı kadar toprak
Cengiz Han tüm zamanların en başarılı askeri liderlerinden. Moğol İmparatorluğu’nun sınırlarını Çin’den Avrupa’ya genişletti. Tarihçilere göre servetini biriktirmeyip çoğunu komutan ve askerlerine verdi. Milyonlarca kilometrekarelik toprağın tek hükümdarı, yurt çadırında doğdu ve orada öldü.