Beyrut Amerikan Üniversitesi Rektör Yardımcısı: Gelecekte beyin dijitalleşecek

Güncelleme Tarihi:

Beyrut Amerikan Üniversitesi Rektör Yardımcısı: Gelecekte beyin dijitalleşecek
Oluşturulma Tarihi: Aralık 01, 2017 10:27

Beyrut Amerikan Üniversitesi Rektör Yardımcısı Hassan Baha Eddine Diab, yükseköğrenimde gelecekte olağanüstü bir devrim yaşanacağını belirterek, “İlerleme hızına baktığımızda bu, eğitim sistemine bağlı ve en iyi yenilikçi araştırmacıların üniversitelere çekilmesiyle mümkün, tıpkı ABD’nin yaptığı gibi” dedi. Gelecekte özellikle kontakt lenslerin insan hayatında önemli bir rol oynayacağına da değinen Diab, “Mesela gözünüzü kırparak internete girebileceksiniz, öğrenciler bu yolla sınava girecek, doktora gideceksiniz, avukat tutabileceksiniz, avukatınız kol saatiniz üzerinden birçok lisanda konuşarak size tavsiyeler verebilecek. Beyin dijitalleştirilecek.” diye konuştu.

Haberin Devamı

Cumhurbaşkanlığı himayesinde, Uluslararası İşbirliği Platformu’nun (UİP) düzenlediği ve bu yıl, “Geleceğin Tasarımı: Küreselleşmenin Yeni Sınavı” temasıyla düzenlenen, 8. Boğaziçi Zirvesi’nin üçüncü günü son oturumunda, ‘Geleceğin Tasarımında Üniversitelerin Katkısı’ başlıklı panel gerçekleştirildi.

Panelde konuşan Beyrut Amerikan Üniversitesi Rektör Yardımcısı Hassan Baha Eddine Diab, 1000’in üzerinde üniversitenin bulunduğu MENA (Orta Doğu ve Kuzey Afrika) bölgesinde bir numara olduklarını, dünya çapında da mezunlarının istihdamında 41’inci sırada yer aldıklarını söyledi.

Beyrut Amerikan Üniversitesi Rektör Yardımcısı: Gelecekte beyin dijitalleşecek

Gelecekte yükseköğrenim kurumlarında büyük değişimler yaşanacağına inandığını dile getiren Diab, şöyle konuştu:
“Ucuz ve yüksek performanslı bilgisayar sistemleri herkesin kullanımına açılacak, yapay zeka algoritmaları, sanal hocalarla daha yaygın olarak tatbik edilecek. Milyarlarca terabaytlık veri bulutta yer alacak, öğrenci odaklı bir öğrenim verilecek ve bu sayede kişiye özel dersler olacak. İnternet üzerinden sınav ve değerlendirme gereçleri sunulacak. Aynı zamanda yükseköğrenim gören öğrencilerin sayısının da kat kat artacağını düşünüyoruz. Gelecekte üniversitelere, hali hazırdaki üniversitelerin alamayacağı kadar öğrenci alınacak.”

Haberin Devamı

ABD’nin, dünyanın en parlak öğrencilerini, araştırma imkanları sunmak yoluyla ülkesine çektiğini de anlatan Diab, “ABD’de doktora öğrencilerinin yüzde 50’si yabancı. Yani en iyinin en iyisini dünyadan toplamış durumdalar” ifadelerini kullandı.

Gelecekte özellikle kontakt lenslerin insan hayatında önemli bir rol oynayacağına da değinen Diab, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Mesela gözünüzü kırptığınızda internete girebileceksiniz, öğrenciler bu yolla sınava girecek, doktora gideceksiniz, avukat tutabileceksiniz, avukatınız kol saatiniz üzerinden birçok lisanda konuşarak size tavsiyeler verebilecek. Otomobiller, robotlar tarafından kullanılacak, lisan engeli aşılacak ve özel, kulak içi ünitelerle tercüme yapılacak. Beyin dijitalleştirilecek. Biyoteknolojilerle kendi hücrelerinizden laboratuvarda yedek kan, karaciğer, akciğer, kemik üretecek. Geliştirilmiş gerçeklikte de sınırsız imkanlar var. Yükseköğrenimde gelecekte olağanüstü bir devrim göreceğiz. İlerleme hızına baktığımızda bu, eğitim sistemine bağlıdır ve en iyi yenilikçi araştırmacıların üniversitelere çekilmesiyle mümkündür, tıpkı ABD’nin yaptığı gibi."

Haberin Devamı

Malezya, Güney Kore ve Singapur’un da bu anlamda çok önemli adımlar attığının altını çizen Diab, bu ülkelerin hem bölgelerinde hem de küresel ölçekte önemli roller üstlenir hale geldiklerini söyledi.   

İŞGAL ALTINDA YÜKSEKÖĞRETİM
Filistin’deki Birzeit Üniversitesi Rektörü Prof. Abdüllatif Abu Hijleh, ülkesinin uzun yıllardır işgal altında olduğunu ve desteğe bağımlı yaşadığını, ancak bu ortamda bile yükseköğrenim faaliyetini sürdürdüklerini belirtti.

Üniversitelerin ekonomi ve topluma etki eden yerler olduğunu ifade eden Abu Hijleh, kendilerinin de Filistin’de toplumun ve ekonominin ihtiyaçlarına cevap vermeye çalıştıklarının altını çizdi. İçinde bulundukları olumsuz politik duruma rağmen, geleceğe ayak uydurma ihtiyacının bilincinde olduklarını dile getiren Abu Hijleh, ana akım resmi eğitimin ise artık öğrencileri için yeterli olmadığını söyledi.

Haberin Devamı

Öğrencilerinin ihtiyaç duyduğu donanımların artık değiştiğini vurgulayan Abu Hijleh, artık mezunlardan, güçlü liderlik, duygusal zeka, iletişim becerisi, sebat etme, ekip çalışması, özgüven, kararlılık, yaratıcılık, mantık yürütme ve eleştirel düşünmenin de istendiğinin altını çizdi.

ABD’deki Harvard Üniversitesi İşletme Fakültesi Strateji Departmanı Öğretim Üyesi Prof. Felix Oberholzer-Gee, bugünün üniversitelerini, birçok kişi için ulaşılması zor olduğu için ‘Kale’ye benzetti. Oberholzer-Gee, ilerleyen yıllarda üniversitelerin daha çok teknoloji odaklı olacağını, gelecekte daha çok ‘açık üniversite’ görmeyi istediklerini ifade etti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!