Güncelleme Tarihi:
İŞTE GELECEK VAAT EDEN MESLEKLER
Öğrenciler aldıkları puana göre, mezun olduktan sonra boşta kalmayacağı ve gelecek vaat eden mesleklerden birini tercih etmeye çalışıyor.
ÖSS sonuçlarının açıklanmasından sonra öğrenciler, aldıkları sayısal, sözel ve eşit ağırlık puan türlerine göre girebilecekleri bölümler hakkında bilgi toplamaya başladı.
Tercih sıralaması için dershanelerden rehberlik desteği alan öğrenciler, puanına göre gelecek vaat eden meslekleri tercih etmeye çalışıyor.
Bu dönemde üniversiteler, kendi resmi internet siteleri başta olmak üzere bazı web sayfaları ve gazetelerde başarılı öğrencileri çekebilmek için yarışsalar da büyük üniversiteler bu yıl da öğrencilerin gözdesi konumunda...
Gelişen teknolojiye bağlı olarak bu yıl da geleceğin meslekleri olarak bilgisayar, uçak, elektrik elektronik ve genetik mühendisliği başta geliyor. Bu bölümleri yeni açılan ve günün şartlarına göre önemi giderek artan bazı bölümler izliyor.
CEVHER HAZIRLAMA MÜHENDİSLİĞİ...
Öğrencilerin bu yıl yeni tanıştığı bölümlerin başında Cevher Hazırlama Mühendisliği geliyor. Sadece İstanbul Teknik Üniversitesi'nde bu yıl açılan ve ilk kez öğrenci alacak Cevher Hazırlama Mühendisliği, üretilen doğal kaynakların metalurji, demir-çelik, cam, seramik, çimento, deterjan, inşaat malzemeleri, boya endüstrisi ve enerji üretimi gibi değişik alanlarda kullanılabilir hale getirilmesi aşamalarını izleyen bir meslek olacak.
Bu bölümden mezun olanlar, metalurjik zenginleştirme, altın, platin ve değerli metaller üretimine yönelik zenginleştirme, demir-çelik, cam, seramik, termik santrallar, katı yakıt üretimi, nükleer hammadde üretimi ile toprak ıslah çalışmalarında görev alabiliyor.
Elektrik, elektronik, mekanik ve bilgisayar tabanlı tüm endüstriyel üretim sistemlerinin amaçlanan ve planlanan biçimde çalışmasını sağlayan bilgi ve teknolojileri üreten ve uygulayan Kontrol Mühendisliği ile Türkiye'de kurulması planlanan nükleer santrallerde çalışabilecek nükleer enerji mühendisliği de gözde meslekler arasında bulunuyor.
Moleküler biyoloji ve genetik, tıp mühendisliği, yatırım mühendisliği, finans mühendisliği, gelişen teknolojide büyük ihtiyaç duyulan yazılım mühendisliği ve biyomühendislik de önemli mesleklerden. Biyomühendislik bölümünü bitirenler, tarım, sağlık ve ilaç sektöründen çevre sektörüne kadar çok geniş bir endüstriyel yelpazede, hastane ve kliniklerde, hıfzıssıhha ve TSE gibi yasal yükümlülükleri olan kuruluşlarda, genetik tanı ve tedavi merkezlerinde, aşı üretim tesislerinde ve hatta askeri kuruluşlar ile ithalat-ihracat şirketlerinde görev alabiliyor.
ABD'NİN PRESTİJLİ MESLEKLERİNDEN AKTÜERYA...
Bir dershanenin rehberlik koordinatörü Ömer Öcal, sayısal puan türünde öğrencilerin tercih edebildiği, ABD'nin 12 prestijli mesleği arasında yer alan ve risk bilimi olarak bilinen aktüeryanın öne çıkan önemli mesleklerden olduğunu kaydetti.
Yaşanabilecek kayıpları izleyen ve ona göre çalışma programı belirleyen risk bilimcisine her işletmede gerek duyulduğunu vurgulayan Öcal, şunları söyledi:
“Bu yüzden bu bölümden mezun olanların açıkta kalması zor. İnsan kaynakları uzmanlarına da çok ihtiyaç duyuluyor. Bugün insanın bulunduğu her işletmede insan kaynakları uzmanı mutlaka gerekiyor. Bankacılık, reklamcılık ve sigortacılık da yıldızı parlayan meslekler arasında yer alıyor. Her yıl turist rekorlarının kırıldığı Türkiye'de turizm bölümünü okuyanların da iş bulması hiç zor değil. Bunların yanı sıra beslenme ve diyet, biyomedikal mühendisliği, çevre bilimi ve yönetimi, fizik tedavi ve rehabilitasyon bölümleri de gelecek vaat eden meslekler olarak karşımıza çıkıyor.”
AB UYUM SÜRECİ VE MESLEKLER...
Türkiye'nin AB uyum süreciyle ilgili bazı mesleklerin öne çıktığını belirten diğer bir dershanenin rehberlik uzmanı Mustafa Yalçın, AB uyum sürecinde gıda ve çevrenin önemli olduğunu, bugün ilgi duyulmayan gıda ve çevre mühendisliği bölümleri ile sosyolojinin gelecekte önemseneceğini kaydetti.
Özellikle dünya piyasasında adını her alanda duyuran Çin ile ilgili ilişkilerin sağlanmasında Çin dilinin çok önemli olduğunu belirten Yalçın, “Çin dilini bilen kişi kesinlikle açıkta kalmaz. Mercedes tarafından desteklenen Otomotiv Mühendisliği ile moda tasarımı da geleceğin mesleklerinde öne çıkıyor. Endüstriyel tasarım ile meteoroloji ve malzeme mühendisliği de açıkta bırakmayacak mesleklerden. Özellikle özel üniversitelerin son 2-3 yılda açtığı bölümler incelenebilir. Çünkü özel üniversiteler ülkedeki ihtiyaca göre bölüm açıyor” diye konuştu.