Güncelleme Tarihi:
BİYOLOJİK ÜRÜNLER ÜRETİLMESİNİ MÜMKÜN KILIYOR
Hücreyi çoğaltarak doku, organ gibi biyolojik ürünler üretilmesini mümkün kılan biyofabrikasyonun ele alındığı sempozyumda, ‘TÜBİTAK GMBE ve Biyofabrikasyon Sanayisinin Geleceği’, ‘Kemik Doku Biyofabrikasyonunda Son Yaklaşımlar’, ‘Türkiye’nin İlk Biyoyazıcı Markası’, ‘Kişiselleştirilmiş İlaçlarda Yeni Bir Dönem-Çip Üstü İnsan’, ‘Biyomürekkep Teknolojilerinin Geleceği’ ve ‘Implant Teknolojisinin Geleceği’ gibi başlıklarda konuşmalar yapıldı. Öğleden sonraki Biyoekonomi Sempozyumu’nun açılışını Gebze Ticaret Odası Başkanı ve Gebze Eğitim ve Araştırma Vakfı Başkan Yardımcısı Nail Çiler gerçekleştirdi.
Gebze Teknik Üniversitesi (GTÜ) Biyoteknoloji Enstitüsü tarafından organize edilen II. Biyoteknoloji Vizyon Zirvesi yapıldı. Biyoteknoloji alanına giren konular ve bunlarla ilgili dünya genelinde yapılan çalışmaların değerlendirildiği Biyoteknoloji Vizyon Zirvesi’nin ikincisinde, son dönemde giderek ön plana çıkan biyofabrikasyon ve biyoekonomi konseptlerine odaklanıldı. Biyoekonomi sempozyumu kapsamında, aynı zamanda, Doğu Marmara Kalkınma Ajansı (MARKA) tarafından finanse edilen ve Gebze Teknik Eğitim ve Araştırma Vakfı (GTEAV) tarafından yürütülecek olan Özgün Biyo-Ekonomi Kaynakları Mükemmeliyet Merkezi (ÖBEK) projesinin tanıtımı da gerçekleştirildi.
KALİFİYE İŞ GÜCÜNE KATKI
Biyoteknoloji Enstitüsü’nün sektörün ihtiyaçlarına uygun işgücü yetiştirme amacına yönelik gerçekleştirdiği faaliyetlerden bahseden GTÜ Biyoteknoloji Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Işıl Kurnaz, genç bir enstitü olmalarına rağmen biyomedikal cihazlarda yerli ve milli üretim hedefleri doğrultusunda çok sayıda proje başvurusu yaptıklarını anlattı.
Prof. Dr. Kurnaz şöyle devam etti:
“Disiplinlerarası bir vizyon ile sağlık, bitki, endüstri ve sentetik ve sistem biyoteknolojisi olmak üzere toplam dört opsiyonda tezli ve tezsiz yüksek lisans, doktora ve bütünleşik doktora programları ile eğitim-öğretim ve araştırma faaliyetlerine devam etmekte olan enstitümüz Türkiye’deki benzerlerinden farklı olarak biyogirişimcilik ders modülüyle sektörün ihtiyacına cevap verebilecek iş gücünü yetiştirmeye büyük önem veriyor. Tezsiz yüksek lisans programıyla kalifiye iş gücüne katkılar sunmayı hedeflediğimiz gibi, sertifika programları, sanayi doktora programı, uluslararası iş birlikleriyle uzun vadeli ve çıktı odaklı projeler geliştirmek en büyük hedeflerimizden. Amacımız gerek GTÜ mensubu olan gerekse diğer üniversitelerden akademisyenleri, öğrencilerimizi ve girişimci adaylarını hem start-up firmalarını kurmuş başarılı girişimcilerimizle hem de sektör temsilcileriyle bir araya getirebiliyor. Hedefimiz yurt dışındaki akademi-sanayi iş birliğini model alan sizlerle şekillendireceğimiz bir enstitüye doğru hep beraber evrilmek.”
Açılış konuşmasını yapan GTÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Nilay Coşgun, Biyoteknoloji Enstitüsü’nün alanında Ar-Ge ve yenilik ekosistemi kapasitesini geliştirerek ülkemizi teknoloji geliştirebilen, yenilikçi, katma değeri yüksek ve küresel rekabete uygun ürünler üretebilen çekim merkezi haline getirmeyi amaç edindiğini belirtti.