Güncelleme Tarihi:
'TÜBİTAK 4004 Doğa Eğitim ve Bilim Okulları Programı' kapsamında desteklenen ve Kastamonu Milli Eğitim Müdürlüğü ile Kastamonu Üniversitesi Eğitim Fakültesi tarafından yürütülen proje kapsamında, kent merkezi ve ilçelerden 45 ortaokul öğrencisi, bir hafta boyunca akademisyen ve öğretmenlerden oluşan 25 kişilik ekipten robotik kodlama, astronomi, model roket tasarımı, gökyüzü gözlemi gibi konularda eğitim alma fırsatını yakaladı.
Öğrenciler, derslerde bilgisayar yazılımından maket roket yapımına, robotlardan 3D yazıcılara, sanatsal aktivitelerden resim yapmaya kadar birçok alanda çalışma yapıyor.
'ÖĞRENCİLERİN ÇOĞU DEZAVANTAJLI ÇOCUKLAR'
Projede görev alan öğretmenlerden Cihan Gülgün, öğrencilerin büyük bölümünün köylerden gelen dezavantajlı çocuklar olduğunu söyledi. Öğrencilerin bilim ve sanata meraklarına göre seçildiğini anlatan Gülgün, çalışmaların Kastamonu Üniversitesi Eğitim Fakültesinde gerçekleştirildiğini belirtti.
Birçok alanda öğrencilere katkı sağlamak için çalıştıklarını söyleyen Gülgün, şöyle devam etti:
"Bilim, mühendislik, fen, teknoloji ve sanat alanlarında çalışmalar yapıyoruz. Sanatsız bilim olmayacağı için sanatsal çalışmalar da yürütüyoruz. Bu başlıklar altında robotik kodlamalar, 3D yazıcıların çalışma biçimleri ve özellikleri, roket yapımı, boyamalar ve sanatsal çalışmalar yer alıyor. Öğrencilere bir roketin nasıl çalıştığını anlatırken, onlara maketini yapma şansını veriyoruz. Bunun yanında 3D yazıcıda kendi arabalarını tasarlama imkânı sunuyoruz. Robotların çalışma şekilleri hakkında bilgi verirken onların çalışma biçimlerini anlatıyoruz. Eğer kendi tankımızı, tüfeğimizi, uçağımızı, roketimizi yapmak istiyorsak bunun yolu buralardan geçiyor. Gençleri çok iyi değerlendirmeliyiz çünkü geleceği bunlar inşa edecek. İstediğimiz uçağı, tankı, tüfeği, arabayı inşallah bu gençler yapacak."
'GELECEĞE KENDİMİZE HAZIRLAMAYI ÖĞRENİYORUZ'
Ortaokul 8'inci sınıf öğrencisi Zeynep Azra Güneş de dolu dolu bir kamp dönemi geçirdiklerini belirterek "Uygulamalarda robotik kodlama etkinliklerimiz çok eğlenceliydi. Android uygulamada farklı programlar kullanarak bu programları değerlendirdik. Kendimiz üretmeye çalıştık. Geleceğe kendimize hazırlamayı öğreniyoruz. Mühendislik konusunda da çok fazla katkılar aldık. Daha sonra 3D yazıcılarla üretim yaptık" dedi.
Güneş, daha önce tıp eğitimi almayı düşündüğünü ama kampın ardından, mekatronik mühendisliği alanında kendini geliştirmeye karar verdiğini söyledi.
Öğrencilerden Recep Gökırmak ise kampta en çok dikkatini çeken konunun roketler olduğunu anlatarak "Roket yapımı konusunda kendimi geliştirmek istiyorum. Türkiye'nin ismini uzay çalışmalarında duyurmak istiyorum" diye konuştu.
Betül İpek de kampta en fazla 3D yazıcıların dikkatini çektiğini belirterek "3D yazıcılar tıp ve kuyumculuk başta olmak üzere birçok alanda büyük kolaylıklar sunuyor. Kendimi tıp alanında geliştirmek istiyordum ama burada aldığım eğitimden sonra bu alanda çalışmayı düşünüyorum" dedi.