Gecikme zammı nedir, faiz oranı ne kadar ve nasıl hesaplanır? Gecikme zammı hesaplama

Güncelleme Tarihi:

Gecikme zammı nedir, faiz oranı ne kadar ve nasıl hesaplanır Gecikme zammı hesaplama
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 13, 2022 23:01

Gecikme zammı, zamanında ödenmemiş olan amme alacaklarının ödenmeyen kısmına vade bitim tarihinden itibaren her ay için ayrı ayrı belirlenen bir oranda uygulanan bir zam çeşidine denir. Devlete ödemeniz gereken ceza, vergi ve harç gibi tutarları, vade tarihinde ödememeniz halinde uygulanacak olan gecikme oranını formül yardımı ile hesaplayabilirsiniz. Gecikme zammı nedir, faiz oranı ne kadar ve nasıl hesaplanır sizler için derledik.

Haberin Devamı

 

 Devlete ait olan borçlar zamanında ödenmediğinde gecikme zammı uygulanır. Bu uygulama nedeni ile ödemeniz gereken tutar, ödemeyi geciktirdiğiniz süre boyunca artar.

  Gecikme Zammı Nedir?

  Vaktinde ödenmeyen amme alacaklarının ödenmeyen bölümü için vade bitim tarihinden itibaren her ay için ayrı ayrı belirlenmiş oranda uygulanan zam çeşidine gecikme zammı denir. Vaktinde tahakkuk edilmemiş olan vergi için gecikme faizi de oluşturulur. Vilayet hususi idarelerine ya da belediyelere ait harç, vergi, vergi cezası, ceza tahkik ve takipleri için ödenmesi gereken muhakeme masrafı ve para cezası gibi kamu borçları ve devlete ait borç türleri için gecikme zammı uygulanır.

  Gecikme zammı ile gecikme faizi birbirine en çok karıştırılan kavramlardır. Gecikme zammı mevcut olan bütün kamu borcunun ödenmemesi ile ortaya çıkan bir durumdur. Bu bilgiye göre gecikme faizi, gecikme zammı ile birlikte, devlet bünyesinde verilen yüzdenin anapara ile çarpılması sonucunda kolaylıkla hesaplanır.

Haberin Devamı

  Gecikme Zammı Faiz Oranı Ne Kadar ve Nasıl Hesaplanır?

  Gecikme zammı tutarı, her zaman günlük olarak hesaplanır. Hesaplanırken de şu formül kullanılır:

 Gecikme zammı = (aylık gecikme sayısı) x (ay sayısı) x (gecikme zammı uygulanacak tutar)

 Bu formül ile elde edilen sonuç ise, yapılacak ödemeyi işaret eder. 1947 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı ile 30.12.2019 tarihinden itibaren her ay için uygulanacak olan gecikme faizi oranı, %1,6 şeklinde belirlenir. Zammın hesaplanmasını kolaylaştıran ve pratik bir şekilde yapan hesaplama araçları bulunur.

  Bu araçlar ise, borç tutarı, ödeme tarihi ve vade tarihi gibi gerekli bilgileri girildiği zaman otomatik bir şekilde hesaplama yapar. Gecikme zammı hesaplamasının yapılabilmesi için uygulanan şimdiki güncel oran aylık %1,60’dır. Ama 30.12.2019 öncesindeki vadeler için farklı oranlar kullanılır. Aynı zamanda, 6183 sayılı kanunda gecikme zammı uygulamasının nasıl yapılacağı net bir şekilde açıklanmıştır.

  Gecikme Zammı Hesaplama

Haberin Devamı

  Gecikme zammı hesaplaması çok da basit bir hesaplama değildir. Gecikme zammının hesaplaması birden çok değişkene bağlı olduğu için de çoğu zaman kişilerin bireysel olarak yapması da çok kolay değildir. Ama bu amaca yönelik olan bazı hesaplama araçları bulunur. Bazı gerekli bilgileri girdiğiniz zaman otomatik bir şekilde size gecikme zammı hesaplamasını yapan bu tarz araçlara girilmesi gereken bilgiler ise şunlardır;

  6183 sayılı kanunun içinde gecikme zammını uygulamasının nasıl işleyeceği detaylı bir şekilde açıklanır. Ama kanunda zaman içinde gerçekleştirilen değişiklikler nedeni ile farklı tarihler için farklı oranlar da kullanılarak hesaplanma yapılır. Şimdiki güncel gecikme zammı oranı ise, aylık olarak %1,60'dır. Ama 30.12.2019 öncesindeki vadeler için farklı oranlar kullanılır. Hesaplama aracı tüm bu değişen oranları da dikkate alarak işlem yapar.

Haberin Devamı

  Pişmanlık Zammı Nedir?

  Ödemesi geçmiş bir vergisi olan mükellefin, uygulanacak olan gecikme zammı oranında yapacağı bir zam ile birlikte haber verme tarihinden başlayarak yaklaşık 15 gün içinde yapacağı ödemeye pişmanlık zammı adı verilir.

  Pişmanlık zammı ise, aylık olarak hesaplanır. Fakat gümrük vergisi ve emlak vergileri için pişmanlık zammı uygulanamaz. Pişmanlık zammı uygulanabilen vergi türleri de şunlardır:

 Kurumlar vergisi,

 Gelir vergisi,

 Veraset ve intikal vergisi,

 Katma değer vergisi,

 Banka ve sigorta muameleleri vergisi,

 Özel tüketim vergisi olarak bilinir.

 

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!