Güncelleme Tarihi:
Daha fazla çocuğun daha kaliteli eğitim alabilmesi amacıyla yürütülen KEP II'ye geçen aralıkta dahil edilen Gaziantep'te, eğiticiler için çeşitli konularda seminerler düzenlendi.
Eğitimlerin ardından en az 4 kişiden oluşan, aralarında din görevlisi, güvenlik güçleri, sivil toplum kuruluşu temsilcisi, öğretmen, belediye personeli, Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü çalışanı, Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı görevlisinin bulunduğu, 19 il ziyaret ekibi oluşturuldu.
Yaklaşık 20 gün önce çalışmalara başlayan "il ziyaret ekipleri", okulları gezerek eğitim öğretime devam edemeyen ya da okulu bırakma riski bulunan kız çocuklarını belirledi. Sokak sokak, ev ev dolaşan ekipler, çeşitli nedenlerle okula gidemeyen 135 çocuğun ailesini, kızlarının eğitim görmesi için ikna etti.
Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, belediye olarak kentte daha önce de "Gelin Etmeyin Okula Gönderin" adlı proje yürüttüklerini söyledi.
KEP II'ye Gaziantep'in dahil edilmesiyle İl Milli Eğitim Müdürlüğü ile güçlerini birleştirip koordineli çalışmaya başladıklarını vurgulayan Şahin, bu kapsamında il ziyaret ekipleri oluşturulduğunu, kendisinin de zaman zaman ev ziyaretlerine eşlik ettiğini belirtti.
Özellikle göç alan şehirlerde kız çocuklarının okulu terk etmesinin daha da hayati bir mesele olduğuna dikkati çeken Şahin, şöyle devam etti:
"Kız çocuklarının eğitim hayatlarına devam ettirilmesi gerekiyor. Hükümetimizin bu kadar desteğine, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığının yoksul çocuklara eğitim desteği sağlamasına rağmen hala sahada çok sayıda kız çocuğunun okullarını yarım bıraktığını görüyoruz. Özellikle babalar... Erkeklerin zihinsel dönüşümünü gerçekleştirmek gerekiyor. Kızların okumasıyla ilgili taleplerinde bir sorun yok ama sürekli bir engelle karşılaşıldığını görüyoruz."
"Engel üretmeye çalışanların kafasında engel var"
Şahin, Gaziantep'te çeşitli nedenlerle okula gidemeyen, hedef kitle durumundaki 2 bin 217 kız çocuğu belirlediklerini söyledi.
Eğitimin önemini belirten Şahin, "Kızlar okumadan, kız erkek ayrımı tamamen kaldırılmadan, kalkınmanın ana damarı yapılmadan 2023'te dünyanın 10’uncu ekonomisi hedefini başarmak mümkün değil. Bunun da en temeli eğitim. Hiçbir engel yok. Engel üretmeye çalışanların kafasında engel var, vicdanında ve yüreğinde engel var. Biz de onlarla mücadele edeceğiz" diye konuştu.
Yaklaşık 3 bin kişiye eğitim verildi
İl Milli Eğitim Müdür Yardımcısı İbrahim Kafadar da çocuklara ne kadar iyi eğitim verilirse gelecekte ülkenin o kadar iyi yerlere geleceğini vurguladı.
Özellikle de kız çocuklarının okullaşmasını çok önemsediklerini dile getiren Kafadar, KEP II projesiyle Gaziantep'te kız çocuklarının okullaşmasıyla ilgili önemli mesafe katedileceğine inandığını söyledi.
Kafadar, "İlk eğitim programımızı 27 Aralık'ta başlattık. Bu eğitimlerimizde 2 bin 735 eğiticiye eğitim verdik. Ardından 30 araçla ev ziyaretlerine başladık. Ziyaretler kapsamında veliler ve öğrencilerle görüşmeler yapılıyor. Şu anda 200 civarında aileye ziyarette bulunuldu. Bunlardan 135 kız öğrencimizi okula kazandırdık. Bu da güzel bir rakam. İyi bir çalışma olduğunu düşünüyorum" dedi.