Garabet ne demek, ne anlama gelir? Garabet durum kelimesinin TDK sözlük anlamı

Güncelleme Tarihi:

Garabet ne demek, ne anlama gelir Garabet durum kelimesinin TDK sözlük anlamı
Oluşturulma Tarihi: Nisan 19, 2022 16:46

Dilimize Arapçadan geçen garabet kelimesi hem sözlük hem de terim anlamında gelir. Garip ile aynı kökten türeyen bu kelimenin sözlük anlamı, alışılmadık şeyler ve tuhaflıklardır. Edebiyatta ise, okuru şaşırtan, tuhaf ifadeler, tamlamalar ve mazmunlar garabet olarak adlandırılır Garabet kelimesinin anlamını örnek cümleler ile birlikte derledik.

Haberin Devamı

Özellikle divan edebiyatında ''garabet'' bir söz sanatı olarak kabul edilmiştir. Yeni kelimeler türeten ve bu kelimelerle şiirin içinde ahenk yaratan şairler üstad-ı garabet olarak nitelendirilmiştir. 17. yüzyılda Sebk-i Hindi akımının yaygınlaşması ile birlikte garabet, istişare ve mecaz- ı mürsel ile birlikte en çok kullanılan söz sanatlarından biri olmuştur.

 Garabet Ne Demek, Ne Anlama Gelir?

 Arapçada -et - at çoğul eki olarak kullanılır. Garip kelimesinin çoğulu olan garabet, insanda hayret ve merak uyandıran, ilgi çekici şeyler demektir. Abes, absürt, eksantrik ve acibe kelimeleri garabet sözcüğü ile eş anlamlıdır.

 Garabet Durum Kelimesinin TDK Sözlük Anlamı

 Sadece kişiler ve olaylar değil belli başlı durumlar da garabet olarak nitelendirilir. Tarifi ve tanımlanması çok da kolay olmayan, şaşkınlık verici durumlar garabet olarak nitelendirilir.

Haberin Devamı

 Garabet Kelimesiyle Örnek Cümleler

 1- İdris ve nişanlısı, bu garabet durum karşısında nasıl tepki vereceklerini şaşırdılar.

 2- Kitapta çok fazla garabet ifade yer aldığı için yazarın ne demek istediğini tam olarak anlayamadım.

 3- Serkan, yaşadığı garabet olaylarda bile soğukkanlılığını korumayı başardı.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!