Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande: Türk gençliği, dinamik olduğunu son olaylarla gösterdi

Güncelleme Tarihi:

Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande: Türk gençliği, dinamik olduğunu son olaylarla gösterdi
Oluşturulma Tarihi: Ocak 28, 2014 12:08

Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande, "Türk gençliği çok dinamik ve demokrasi arzusunu son aylardaki olaylarla kanıtladı" dedi.

Haberin Devamı

Türkiye ziyareti kapsamında İstanbul’da Galatasaray Üniversitesi’nde düzenlenen 'Bilim ve Yüksek Öğretim Alanında İşbirliği' konferansına katılan Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande şöyle konuştu:
“Burada olmam mecburiyetten değil, ortak mutluluk duygusuyla buradayım. Galatasaray ile Fransa arasında tarihte çok önemli ilişkilerimiz var. Türk seçkinlerinin buradan yetişmelerine katkılarımızdan dolayı çok mutluyum. Fransız dili Fransa’nın tekelinde değil. Bunu herkes kullanabilir, Galatasaray’da olduğu gibi. Özgürlük, çoğulculuk ve insan saygınlığı değerleri bu dille yayılır. Değişik olmamızı, aynı zamanda çoğulculuğu da paylaşıyoruz. 22 yıl sonra buraya gelmem gecikme gibi görülebilir, bunu telafi edeceğiz. Türk gençliği çok dinamik ve demokrasi arzusunu son aylardaki olaylarla kanıtladı. Nüfusun çoğunluğu gençlerden oluşuyor. İşsizlik sorunu yaşıyorlar. Bu sorun Fransa için de geçerli. Onlara istihdam yaratabilmek için işbirliği yapmamız, birlikte hareket etmemiz gerekiyor. Avrupa Birliği’ne bağlılığınızı biliyoruz. Bu Türkiye’ye demokratikleşme, hukuk devleti, özgürlük getirecektir. Fransa olarak AB konusunda yeni başlıkların, kuvvetler ayrılığı ve hukuk başlıklarının açılmasını istiyoruz. Biz Türkiye için bizdeki değerlerin ve prensiplerin aynısını bekliyoruz. Her alanda eşit olmamız lazım. Yanlış anlama olabilir. Örneğin tarihle ilgili. Bu yıl Birinci Dünya Savaşı'nın 100’üncü yılı anılacak. 1915 ile ilgili olarak. Burada, Paris’te söylediklerimden başka bir şey söylemeyeceğim. Ama insanlar tarihlerine karşıdan bakarsa toplumlar büyür.”

Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande: Türk gençliği, dinamik olduğunu son olaylarla gösterdi
Ortaylı fenalaştı

Haberin Devamı

Bu konuşmalar sırasında konuklar arasında bulunan Tarihçi İlber Ortaylı, şeker krizi geçirdi. Kısa süre sonra doktor müdahalesi ile kendisine gelerek alkışlarla salondan ayrılırken, Cumhurbaşkanı Hollande bizzat geçmiş olsun dileklerini iletti. Ardından da esprili bir dille durumu şöyle yorumladı: “Fransız basını sayesinde bundan sonra Fransa’da eserleri daha çok okunacak."Fotoğraf: Levent KULU

Türkiye-Avrupa arasında köprü

Toplantının açılışında konuşan Rektör Prof. Dr. Ethem Tolga bu ziyaretin Türkiye’nin Avrupa Birliği’ne üyelik sürecinde sembolik bir adım olduğu için özel bir önemi olduğunu söyledi. 20 yıl aradan sonra Fransa’dan Türkiye’ye yapılan ilk devlet ziyareti olmasının, Türk-Fransız ilişkisinde canlanmaya işaret ettiğini anlattı. 1968’de Fransa Cumhurbaşkanı De Gaulle’un Galatasaray Lisesi’ni ziyaret ettiğinde öğrenci olduğunu, 1992 yılında Cumhurbaşkanı Mitterrand’ın, Galatasaray Üniversitesi’nin kuruluş anlaşması törenine geldiğinde kurucular arasında yer aldığını, bugün ise Rektör olarak Fransa Cumhurbaşkanı’nı ağırladığını belirtti.
Prof. Dr. Tolga, üniversitenin tarihini anlatarak şöyle devam etti:
“80’li yıllarda lisenin eski mezunlarından oluşan bir komisyon ki, buna ben de dahilim, ‘bir üniversite kurma’ fikriyle bir araya geldi. Bunun sonucunda Galatasay Üniversitesi’nin kuruluş anlaşması, 14 Nisan 1992’de Cumhurbaşkanı Özal ve Cumhurbaşkanı Mitterrand’ın katılımıyla Türkiye ve Fransa’nın devlet başkanlığı düzeyinde temsil edildikleri bir törenle imzalandı. Bugün Galatasaray Üniversitesi, başkanlığını Paris Sorbonne Üniversitesi’nin yürüttüğü 30 kadar Fransız üniversitesinin üye olduğu bir Konsorsiyum’a dahil. Türkiye’nin en iyi üniversiteleri arasına girmiş ve 200’e yakın üniversitesi olan ülkemiz sadece 6 üniversiteye verilen ‘Araştırma Üniversitesi" unvanına layık görüldü. 2003 yılından beri AB değişim programı Erasmus’un bir parçası olarak, giderek artan ve en büyük kısmı Fransız öğrencilerden oluşan bir yabancı öğrenci topluluğuna da eğitim veriyor. Galatasaray Üniversitesi Türkiye ve Avrupa arasında bir köprü oluşturma misyonunu Fransa ile işbirliği halinde sürdürüyor. Bu işbirliğinin birçok alanda gelişmeye devam edeceğini umuyor, ziyaretinizin bu yönde olduğu kadar ülkelerimiz arasındaki siyasi ekonomik ilişkilerde de önemli bir adım olduğuna eminiz.”

Haberin Devamı

Galatasaray bir başarının adı

Galatasaray Eğitim Vakfı Eğitim Vakfı Başkanı İnan Kıraç ise, Galatasaray’ın çok köklü bir geçmişe sahip kurum olduğunu belirterek şunları söyledi:
“Galatasaray’dan hepsi de Fransızca’yı çok iyi konuşan devlet adamları, birçok başbakan, diplomat, çok büyük şairler, yazarlar, oyuncular, gazeteciler, sporcular, iş adamları yetişti. Günümüz Galatasaray, üniversitesi, ilkokulu ve lisesiyle birlikte bir başarının adıdır. Üniversite ve lisesi bugün Türkiye’nin en iyi öğrencilerini bünyesinde topluyor. 1981’de Galatasaray Lisesi mezunları tarafından Galatasaray Eğitim Vakfı kuruldu. Bu vakıf günümüze kadar 5 bin burs verdi, 235 projeye de maddi destek sağladı. Bunlar için 300 milyon dolar harcandı. Gördüğünüz gibi Galatasaray, Türkiye’nin Fransa ile birlikte yapabileceği en iyi işleri ete kemiğe büründürdü. Galatasaray, Fransa’nın ortak geçmişi ve çok sıkı ilişkileri var. Ve umuyorum ki Galatasaray, her zamanki gibi gelecekte de ilişkilerimizin en etkili ortaklarından biri olacak.”

Haberin Devamı

Madalya törenine espriler damga vurdu

Programda Fransız hükümeti tarafından sanatçı Candan Erçetin’e sanat ve edebiyat şövalye madalyası verildi. Tören sırasında Fransız Cumhurbaşkanı salonu esprilerle güldürdü. Candan Erçetin ise, “Türk ve Fransız devletlerinin birlikte yeşerttiği Galatasaray Üniversitesi’nde bugün bana takdim edilen bu nişanı, bana Fransızca, edebiyat, müzik öğretmeni ve üzerimde emeği olan tüm öğretmenlerim adına kabul ediyorum” dedi.

BAKMADAN GEÇME!