Dünyanın En İyi Eğitim Sistemi Finlandiya'da

Güncelleme Tarihi:

Dünyanın En İyi Eğitim Sistemi Finlandiyada
Oluşturulma Tarihi: Aralık 17, 2015 22:51

Dünyanın en şaşırtıcı ve en iyi eğitim sistemi olan Finlandiya Eğitim Sistemi Neden Başarılı? Finli öğrenciler üzerindeki ders kaygısı ve stresi diğer OECD ülkelerindeki akranlarına göre daha geridedir.

Haberin Devamı

Uluslararası değerlendirme sınavı PISA'ya göre her yıl üst sıralarda bulunan Finlandiya, uyguladığı eğitim sistemi ile herkesin ilgisini çekmeyi başarıyor.

Finlandiya'da özel okul kavramı bulunmuyor. Herkes koşulsuz bir fırsat eşitliği olan ülkede isteyen her öğrenci üniversiteye gidebiliyor. Normal uygulanan sınav sistemleri yerine öz değerlendirme var. Eğitimciler "kaybedecek tek bir öğrenci bile yok" yaklaşımı ile hareket ediyor ve motivasyonlarının temel kaynağı bu.

Soğuk ve karanlık bir iklime sahip olan Finlandiya'da çocuklar her sabah bisikletleriyle okula gidiyorlar. Her çocuk kendisine e yakın okula gittiği için serviste kullanılmıyor. Çocuk böylece okula gidiş geliş sorumluluğunu da kendisi alıyor. Okul bahçesine kilitlenmiş veya kilitlenmemiş onlarca bisiklet bulunuyor. Okulda öğrencileri içeride tutabilmek için bahçe duvarı bulunmuyor.

Haberin Devamı

Öğrenciler okula başladıklarından itibaren sürekli olarak çorapları ile geziyorlar. Böylece çocukları kendilerini evde hissediyorlar ve okul içerisinde oldukça rahat hareket ediyorlar. Çok sessiz bir ortam sağlanmış olmasına rağmen sınıflar oldukça sessiz. Severek ve eğlenerek öğrenme metodunu uyguladıkları için öğrenciler durumdan gayet mutlular. Öğrenciler haftada 18 ders ile başlıyorlar ve bu en fazla 30 saate çıkıyor.

Finlandiya’nın Sınav Sistemi Nasıl?

Okula başladıktan sonra ilk 4 yıl sınav yapılmıyor, bu yüzden öğrenciler öğrenmek için çaba sarf ediyorlar. Yüksek not almak gibi bir dertleri bulunmuyor. Yine de öğretmenler sınav yapabiliyorlar ama bunun sonucunu öğrenci veya veli ile paylaşmıyorlar. Bu yapılan sınavlarla öğrencinin gelişimini gözlemliyorlar ve öğretmen olarak yeterliliğini görmüş oluyor. 

BAKMADAN GEÇME!