Fındık işçilerinin çocukları için "ders zili" çaldı

Güncelleme Tarihi:

Fındık işçilerinin çocukları için ders zili çaldı
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 04, 2016 11:26

Karadeniz Bölgesi'ne fındık toplamak için gelen mevsimlik işçilerin çocuklarına, "Çocuk İşçiliğinin Fındıkta Önlenmesi Projesi" kapsamında görevlendirilen öğretmenler tarafından eğitim verilmeye başlandı.

Haberin Devamı

Fındık toplamak için Karadeniz'e gelen mevsimlik işçiler, Ordu Valiliğince Altınordu ilçesi Uzun İsa ve Perşembe ilçesi Efirli mahallelerinde oluşturulan çadır kentlere yerleştirildi.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile Uluslararası Çalışma Örgütünce Türkiye'de mevsimlik fındık tarımında çocuk işçiliğiyle mücadeleye yönelik sürdürülen proje kapsamında, işçilerin çocukları için eğitim olanakları hazırlandı.

Çadır kentlerde kurulan okullarda, mevsimlik işçilerin çocuklarına "Çocuk İşçiliğinin Fındıkta Önlenmesi Projesi" kapsamında görevlendirilen öğretmenler tarafından eğitim verilmeye başlandı.

Valilik ve Büyükşehir Belediyesince yürütülen proje kapsamında görevlendirilen öğretmenler, aileleri mesai saatinde fındık toplayan çocuklara hem ders veriyor hem de çeşitli aktiviteler düzenleyerek onların hoşça vakit geçirmesini sağlıyor.

Haberin Devamı

"Çocuklar günlerinin tamamını okulda geçiriyor"

Perşembe Kaymakamı Ahmet Arık, her yıl özellikle Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerindeki illerden çok sayıda mevsimlik işçinin geldiğini söyledi.

Mevsimlik işçileri 30-40 gün boyunca Ordu'da ağırladıklarını belirten Arık, "Bu kapsamda hem Efirli hem Uzun İsa kamplarımızda 2 bin kişi barınmakta. Ayrıca yaklaşık 500 kişi de kamp dışında kalıyor. Bu işçilerin tamamın ihtiyaçları Ordu Valiliği ve ilgili belediyelerimizce karşılanıyor" dedi.

Bölgeye gelen işçilerin çocuklarının boş vakitlerini en iyi şekilde geçirmelerini sağlamak için çadır kentlerin olduğu yerlere okullar inşa ettiklerini anlatan Arık, şöyle devam etti:

"Bu okullarda çocukları eğitime alıyoruz. Hemen hemen çocukların tamamı bu okullarda ders görüyor, boş vakitlerinde ise çeşitli aktivitelere katılıyor. 10 öğretmenimiz bu öğrencilerimizin eğitimi için görevlendirildi. Öğretmenlerimiz, çocuklara müzik, matematik, Türkçe, beden eğitimi gibi birçok ders veriyor. Sabah başlayan dersler, akşama kadar sürüyor. Dolayısıyla anne ve babası bahçede olan çocuklar günlerin tamamını bu okullarda geçiriyor. Yaklaşık bir aylık eğitim öğretim sürecinde çocuklara eksik kaldıkları derslerin verileceğini, sadece dersle kalmayıp çocukların çeşitli sosyal faaliyetlerde bulunmalarını da sağlıyoruz. Bu yaz dönemde yoğunlaştırılmış programla çocukların eksiklerini tamamlamaya çalışıyoruz. Öğretmenlerimiz de sağ olsun, ellerinden geleni yapıyor. Çocuklar da okul ve öğretmenlerinden memnun. Bu çocukları vatanını seven, devletine milletine sahip çıkan, devletin araçlarına, polislerine, kamu binalarına sahip çıkan çocuklar olarak yetiştirmek için elimizden gelen bütün gayreti sarf ediyoruz. İnşallah bunu da başaracağız. Her şey eğitimle başlar, küçükken başlar, sahip çıkmakla başlar. Sahip çıkmadığınız zaman o sizden değildir. Biz onun için sahip çıkıyoruz."

Haberin Devamı

Öğretmenlerden Mehtap Türe de derslerin saat 09.00'da başladığını anlatarak, "Öğlene kadar öğrencilerimiz derslerini görüyor. Öğle arasında çocuklarımıza güzel yemek ikramları yapılıyor. Öğleden sonra da eğitimlerimiz devam ediyor. Akşam 16.00-17.00 gibi ise eğitimlerimiz sona eriyor" dedi.

Türe, eğitim kapsamında çeşitli etkinliklerin de gerçekleştirildiğini dile getirdi.

Bölgeye ağırlıklı olarak Adıyaman, Şanlıurfa, Diyarbakır, Ardahan, Batman ve Iğdır'dan gelen çocuklar da kendilerine verilen eğitim öğretimden memnun olduklarını belirtti.     

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!