Güncelleme Tarihi:
Bonolar, devletler ve şirketler tarafından çıkarılırlar. Bonoların bu özellikleri nedeni ile de hisse senetlerine benzer. Sözleşmede belirtilmiş olan vadenin sonunda ise, bonolar, paranın şirkette ya da devlette olduğu süre için belirlenen faiz oranlarından elde edilen faiz kazancına eklenerek, yatırımcıya geri ödenir.
Finansman Bonosu Nedir?
Bono; kurumsal ve devlet firmalarından yatırımcıların değişken ya da sabit faiz oranlarıyla belirlenmiş olan süre içinde kredi aldığını gösteren bir belgedir. Bonoların en dikkat çeken özelliği ise, vadeleridir. Bononun vadesi ise, 2 aydan az ya da 12 aydan çok olamaz. Finansman bonoları, şirketler ya da devlet tarafından çıkarılırlar. Bonolar bu özellikleri sayesinde hisse senetlerine benzerler. Sözleşmede yazan vadenin sonunda ise, bonolar, paranın şirkette ya da devlette olduğu süre için belirlenen faiz oranından elde edilen faiz kazancı da eklenerek, yatırımcıya geri ödenir.
Finansman Bonosu Nasıl Alınır?
Şirket ya da devletlerin finansman ihtiyaçlarının giderilmesini sağlamak için çıkarılan bonolar, belirli bir vadenin sonunda ise, anaparaya eklenen faizle geri ödemesinin yapılması bakımından, bankadan kredi kullanılması ile önemli bir benzerlik gösterir. Genellikle de bankalar, büyük firmalar ve finans kuruluşları tarafından basılarak ihraç edilen ve işletmelerin kısa vadeli tüm finansman ihtiyaçlarını karşılamayı amaçlayarak çıkarılan borç senetleridir. Finansman bonolarının geri ödeme süreleri ise, 9 ayı geçemez. Türkiye piyasalarına ilk defa girişi ise, 1986 yılında gerçekleşmiştir.
Finansman Bonosu Nasıl Hesaplanır?
Bonolarda alacaklı (lehtar) ve borçlu (muhatap) tarafları bulunur. Borçlu taraf şirket ya da devlettir. Bu durumda da alacaklı taraf ise kişiler oluyor. Bono ise; ödeme, teminat, ispat gibi amaçlar için de sıkça kullanılabilir. Bu açıdan bakıldığı zaman da şirketlerin çek gibi sık sık kullandığı kıymetli evraklardan birisidir.
Bonoların tahsili ise, iki farklı şekilde gerçekleşebilir. Bunlar ise; Bonolar ya vadesi gelince ya da vadesi gelmeden önce tahsil edilebilirler. Vadesi geldiğinde tahsil edilmesi halinde sözleşmede yer alan tüm durumlar geçerli olur. Ama vadesinden önce bonolar tahsil edilirse ıskonto ettirilerek de para tahsil edilir. Bu durumda da faiz gelirinde önemli bir değişikliğe neden olabilir.
Hazine Bonosu Nedir?
Hazine bonoları, devlet güvencesi ile birikimlerini riskten kaçınarak garanti altına almak ve bu sayede de kazanç sağlamak isteyen yatırımcıların en çok tercih ettikleri bir borçlanma senedidir. Bu senet ise, Emre muharrer senet olarak da bilinir. Devlet iç borçlanma senedi olarak da hazine bonolarının vade süreleri ise, 2 aydan fazla 12 aydan ise daha azdır. Eğer bu süre içinde hazine bonoları satılmaz ve portföyde tutulursa; yatırılan para faizi ile birlikte geri alınır. Bu nedenle de içinde herhangi bir risk ögesi barındırmayan bu enstrümanlara yatırım yaparak birikimlerinizi oldukça kısa vadeli bir şekilde değerlendirebilirsiniz.
Hazine bonoları ise, ülkelerin Hazine Müsteşarlıkları tarafından çıkarılır. Bu senetlere aracı kurumlar ya da bankalar yatırım yapılabilirler. Hazine bonoları oldukça güvenilir yatırım araçlarıdır. Ama eğer ülkeniz dışındaki DİBS’lere yatırım yapacaksanız, o ülkenin geçmiş ödeme durumları ile ilgili önemli bir araştırma yapmanız gerekir. Ödemelerini ise, gecikmeli bir şekilde yapmayan devletlerin bonolarına yönelmek ise, daha az doğru ve riskli bir seçim olur. Mağdur duruma düşmemek için de ödeme gücü düşük olan devletlerin hazine bonolarını almamayı tercih etmeniz gerekir.