Güncelleme Tarihi:
Törende konuşan Bakan Avcı, Türkiye’nin eğitim teknolojileri alanında öncü ülkelerden biri olduğunu söyledi. Avcı, “Dijital dönüşümün eğitim ortamında da uygulanmasında eğitimin dijital imkânlar ile zenginleştirilmesi, kolaylaştırılması ve yaygınlaştırılması konusunda pek çok ülkenin geç kaldığını görüyoruz ama Türkiye için durum böyle değil. Bizim eğitim teknolojileri alanında adı konmuş, standartları, takvimi, hedefleri netleşmiş bir politikamız var. FATİH Projesi ile eğitim teknolojileri alanında biz başkaları tarafından tayin edilmiş bir sürece kıyısından dahil olmadık. Biz bugün ülke olarak bu alanda öncü ülkeyiz” diye konuştu.
“Deney sabrı, vazgeçmemeyi, sonuç alana kadar gayretleri sürdürmeyi öğreten bir özelliğe sahiptir”
Millî Eğitim Bakanı Nabi Avcı, ödül töreninde yaptığı konuşmada, deneyin bir ders etkinliği dışında başka anlamlarının da olduğuna ifade ederek, “Deney, sabrı, vazgeçmemeyi, sonuç alana kadar gayretlerini sürdürmeyi öğreten bir özelliğe sahip. Bu çalışmalarımız tabiattaki ve canlılar dünyasındaki zenginlikleri keşfetme arzusunun ve insanlara faydalı olmanın peşinden giden bütün bilginlerin heyecan ve tutku dolu maceralarına ortak olma duygusunu da taşıyor” dedi.
Bütün teknolojik aygıtların temelinde, tabiatı iyi gözlemlemekten elde edilen bilgilerin var olduğunu belirten Bakan Avcı şunları söyledi:
“Bu aygıtların çalışma prensipleri, yapıları evrenin ve tabiatın kuruluş kanunlarına aykırı olmadığı gibi onlarla uyum içinde. Bilimin insanlığın faydası için olduğunu kabul etmezsek, işte o zaman bilimin ve teknolojinin dünyayı yok edebilecek bir acımasızlıkta üretim yapabileceğini, savaşlara, tabiatın geri dönülemeyecek bir şekilde kirlenmesine, tahrip edilmesine yol açabileceğini unutmamamız gerekiyor. Dünyanın kurumsal nitelikte örgün eğitim alanında en büyük eğitime destek portalı olan Eğitim Bilişim Ağı’nın öğretmenlerimizin elektronik içerik üretme süreçlerine katılması ile birlikte daha da zenginleşeceğini, bütün dünyaya örnek olacak dev bir içerik kütüphanesi olacağı ümidinde bulunuyorum.”
“Öğretmenlerimiz kendi ürettikleri e- içerikleri EBA üzerinden sunuyorlar”
Bakan Avcı, öğretmenlerin elektronik ders içerikleri kullanma ve hazırlamada büyük bir heves ve gayret içinde olduğunu ifade ederek şunları söyledi: “Diğer ülkeler, öğretmenleri teknolojiye alıştırmanın yollarını ararken, bizim öğretmenlerimiz kendi ürettikleri e- içerikleri EBA üzerinden sunuyorlar, daha da fazlasını sunacaklar ve biz bu aşamada çok önemli mesafeleri almaya başladık. Dijital dönüşümün eğitim ortamında da uygulanmasında eğitimin dijital imkânlar ile zenginleştirilmesi, kolaylaştırılması ve yaygınlaştırılması konusunda pek çok ülkenin geç kaldığını görüyoruz ama Türkiye için durum böyle değil. Bizim eğitim teknolojileri alanında adı konmuş, standartları, takvimi, hedefleri netleşmiş bir politikamız var. FATİH ile eğitim teknolojileri alanında biz başkaları tarafından tayin edilmiş bir sürece kıyısından dahil olmadık. Biz bugün ülke olarak bu alanda öncü ülkeyiz. Fatih Projesi sayesinde kurulan cihazları, işlevsel ve anlamlı kılacak içerikler konusunda da dünyanın her yerinde ve bütün ülkeler nezdinde yaptıkları takip edilen, ne yaptığı ve ne yapacağı merak edilen bir ülkeyiz. Elde ettiğimiz bu statüyü, bilişim sektöründeki değişimin hızına ayak uydurarak devam ettireceğiz. Eğitim teknolojileri alanında merkez ülkelerden biri olma iddiamızı sürdüreceğiz.”
Aziz Sancar: “Eğer ben hayata bir kez daha gelmiş olsaydım öğretmen olmak isterdim”
Nobel Kimya Ödülü’nü kazanan Türk bilim adamı Aziz Sancar ise, ödül töreninde yaptığı konuşmada, öğretmenliğin en kutsal meslek olduğunu belirterek, “Eğer ben hayata bir kez daha gelmiş olsaydım öğretmen olmak isterdim. Buradaki öğretmenlere, beni yetiştiren öğretmenlere, Millî Eğitim Bakanlığımıza sonsuz şükranlarımı iletiyorum. Öğretmenlerimiz kadar bu memleketin kalkınmasına, bu Cumhuriyete katkı veren olmamıştır. Öğretmenlerimiz sayesinde bu seviyedeyiz. İnşallah daha da ileri gideriz. Görüyorum ki bu yolda önemli adımlar atıyoruz” diye konuştu.
Konuşmaların ardından Aziz Sancar Özel Bilim Ödülü’ne layık görülen Adıyaman Altınşehir Anadolu Lisesi Kimya Öğretmeni Mustafa Gümüş, ödülünü Nobel Ödüllü Aziz Sancar’ın elinden aldı.
Yarışmaya 810 öğretmen başvurdu
Geçen yıl birincisi düzenlenen ve 506 öğretmenin deney videoları ile katıldığı EBA Fen Deneyleri Video Yarışması’na bu yıl 810 öğretmen başvuruda bulunurken, bunlardan toplam 23 proje ödül almaya hak kazandı.
Yarışmanın Seçici Kurul’u tarafından fen bilimleri, fizik, kimya ve biyoloji alanında katılan eserler üzerinde yapılan değerlendirme sonucu bu yıl ilk kez verilen Aziz Sancar Özel Bilim Ödülü’nü, kimya alanında, ‘Deneysiz Kimya Olmaz’ projesiyle Adıyaman Altınşehir Anadolu Lisesi öğretmeni Mustafa Gümüş aldı.