Güncelleme Tarihi:
Milli Eğitim Bakanlığı’nca "Eğitimde FATİH Projesi Eğitim Teknolojileri Zirvesi"nin ikincisi, Eğitimde Fırsatları Artırma ve Teknolojiyi İyileştirme Hareketi (FATİH) Projesinin paydaşları olan öğretmen, öğrenci, uzman, özel sektör temsilcileri ve akademisyenlerin katılımıyla Ankara’da düzenlendi.
MEB Müsteşarı Yusuf Tekin, FATİH Projesi’nin hala bir "tablet dağıtma projesi" olarak kamuoyunda bilindiğini ve dağıtılan tabletlerle projenin başarısının ölçülmeye çalışıldığını belirterek, şunları söyledi:
"Defaten dile getirdik. Bir kez daha söylemek isteriz. FATİH Projesi sadece bir tablet projesi değildir. Ya da FATİH Projesi, isminde çağrışımı yaptığı şekilde sadece bir sosyal proje ya da eğitimde fırsat eşitliğini ülke çapına yaymayı hedefleyen bir proje değil. FATİH Projesi aynı zamanda teknoloji kullanımının yaygınlaşmasını öngören, ülkenin teknolojik altyapısını geliştirmeyi hedefleyen ve bu yönüyle hem sosyal boyutları, hem ekonomik boyutları, hem de pedagojik boyutları olan çok devasa bir projedir ve bakanlığımızın da şu anda hem bütçe itibariyle hem emek itibariyle üzerinde en yoğun çalıştığı projelerden bir tanesidir."
Teknolojinin günlük hayatta yoğun bir şekilde yer almasının yarattığı birtakım problemler oluşturabileceğini belirten Tekin, "Eğitimde teknolojik gelişmeleri ve teknolojinin yaygınlaşmasını tartışırken beraberinde mutlaka belki üzerinde çalışılması gereken teknoloji etiği, teknoloji ahlakı gibi bir kavramı da mutlaka şimdiden düşünmemiz gerektiğine ve eğitimde kullanırken de bu referansı önemsememiz gerektiğine inanıyorum" dedi.
"FATİH teknoloji hamlesidir"
Milli Eğitim Bakanlığı Yenilik ve Eğitim Teknolojileri (YEĞİTEK) Genel Müdürü Bilal Tırnakçı, FATİH projesinin kapasite ve kapsam bakımından dünyanın en gelişmiş algoritmasıyla çalışan dijital eğitim hamlesi olduğunu söyledi.
"FATİH Projesinin amacı bir bilgi toplumu yaratmak ve eğitimde teknolojiyi yararlı kılmak, eğitim ve öğretimi teknolojinin geldiği son noktayla buluşturmaktır. Bugün burada toplanarak da Türkiye'nin ufkunu geliştirme hedefine eğitimde FATİH Projesi ile sunacağımız katkıyı canlı tutmuş olacağız" diyen Tırnakçı, FATİH Projesinin sadece bir yazılım ve donanım ya da alt yapı hamlesi olmadığını, aynı zamanda eğitim teknolojileri hamlesi olduğunu söyledi.
Bakanlığın sunduğu Eğitim Bilişim Ağı (EBA) programı ile mekan sınırlarının aşıldığını belirten Tırnakçı, "EBA mekan sınırlarını aşan araç ve mekandan bağımsız çalışabilen en güvenli internet portalı. Şu an 20 milyona yakın öğrencimize ve 1 milyona yakın öğretmenimize 150 bin içeriğimizle hizmet veriyoruz" dedi.
Zirvede, FETÖ’nün darbe girişimi sırasında şehit edilen, MEB YEĞİTEK Genel Müdürlüğü eski Daire Başkanlarından Prof. Dr. İlhan Varank’ın anısına sinevizyon gösterimi de yapıldı.
1700 katılımcı, 154 konuşmacılı zirve
Sinevizyon gösteriminin ardından Türk Telekom CEO’su Paul Doany, Microsoft Eğitim Stratejileri Genel Müdürü Eva Spalti ve 2016 yılı Küresel Öğretmen Ödülü (Global Teacher Prize) finalistlerinden Maarit Rossi de konuşma yaptı.
1700’den fazla katılımcı ve 154 konuşmacının yer aldığı iki gün sürecek zirvede, "Oyun Tabanlı Öğrenme", "Eğitsel Oyun", "Eğitimde Mobil Öğrenme", "e-içerik oluşturma/e-içerik oluşturma araçları", "Üç Boyutlu Teknolojiler", "Eğitimde Bilinçli ve Güvenli İnternet Kullanımı", "Eğitimde Etkin Etkileşimli Tahta Kullanımı", "Eğitimde Engelsiz Bilişim", "Özel Öğretim Kurumlarında Teknoloji Kullanımı", "STEM", "Eğitimde Ölçme ve Değerlendirme", "Robotik", "Teknoloji Destekli Öğretmen Mesleki Gelişimi", "Uzaktan Eğitim", "Öğrenci Merkezli Eğitimde Teknoloji Destekli Başarılı Uygulamalar" gibi konularda bildiriler sunulacak.