Fatih Projesine "Pardus" desteği

Güncelleme Tarihi:

Fatih Projesine Pardus desteği
Oluşturulma Tarihi: Mart 29, 2016 16:51

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, kullanıcı dostu birçok özellik içeren geliştirilmiş yerli işletim sistemi Pardus arayüzünün, derslerin çok daha faydalı, eğitici ve eğlendirici geçmesine büyük katkı sağlayacağını belirtti.

Haberin Devamı

Işık, Milli Eğitim Bakanlığı ve TÜBİTAK işbirliğiyle FATİH Projesi'nde kullanılan etkileşimli tahtalar için geliştirilen Pardus "Etkileşimli Akıllı Tahta Arayüzü Projesi" (ETAP) Tanıtım Toplantısı'nda, FATİH Projesi'nin en önemli materyallerinin başında akıllı tahtaların geldiğini söyledi.     

Öğrenci ve öğretmenlerin etkileşimli tahtaları daha etkin ve kolay kullanabilmesi için Pardus arayüzünde ciddi yenilikler yaptıklarını anlatan Işık, tahtaların kullanımında arayüzden kaynaklı problemlerin tek tek tespit edip çözüldüğünü ve birçok yeni özellik kazandırıldığını ifade etti. Işık, "Kullanıcı dostu birçok özellik içeren geliştirilmiş Pardus arayüzü, derslerin çok daha faydalı, eğitici ve eğlendirici geçmesine büyük katkı sağlayacak" diye konuştu.     

Haberin Devamı

Öğrencilerin okula severek gitmesi gerektiğini vurgulayan Işık, eğitimde teknolojinin bunu sağlamak amacıyla daha etkin kullanılmasına ihtiyaç olduğunu dile getirdi.     

Işık, geliştirilen arayüzün yurtdışındaki fuarlarda büyük ilgi gördüğünü, İngilizce sürüme yönelik çalışmaların da devam ettiğini bildirdi.     

FATİH Projesi'nin belki de Türkiye'nin en önemli ve kapsamlı projesi olduğuna değinen Işık, "Projeyi sadece bir eğitim hamlesi olarak kurgulamadık. Projeyi oluştururken aynı zamanda yerli teknoloji üretimini teşvik etmeyi amaçladık. Çocuklarımıza dağıttığımız tabletlerde ve sınıflarda kullanılan akıllı tahtalarda kendi işletim sistemimiz olan Pardus'un kullanılmasını bu açıdan çok önemsiyoruz" değerlendirmesinde bulundu.     

Teknolojide ilk olmanın önemli olduğunu vurgulayan Işık, kullanıcıların ilk kullandıklarının yerine farklı bir ürünü tercih ederken tedirginlik yaşadığını dile getirdi. Işık, bu nedenle çocukların erken yaşta Pardus'la tanışmalarının, kullanmalarının büyük önem taşıdığını söyledi.     

Fikri Işık, Pardus kullanımının artmasıyla yurtdışına 1 yılda ödenen ve neredeyse milyar dolarla ifade edilen lisans ve hizmet ücreti ödenmesinin önüne geçileceğini, yurtdışına hizmet ve lisans satan bir ülke konumuna gelineceğini, yazılım alanında birçok yerli firmanın ortaya çıkmasının sağlanacağını ve siber güvenlik açısından çok daha iyi bir savunma sistemi inşa edileceğini anlattı.     

Haberin Devamı

Pardus'un kamuoyunda yürüttükleri diğer projeler kadar ilgi görmediğini ifade eden Işık, "Pardus'un en az Bilişim Vadisi, yerli otomobil, milli uydular kadar önemli bir proje olduğuna inanıyorum" diye konuştu.     

Işık, kamuda Pardus'a geçişe yönelik çalışmalara ilişkin bilgiler verirken, yakın zamanda bu göçün tamamlanmasını beklediklerini söyledi.     

Teknolojik gelişme sonunda bir süre sonra belki de garsonların, berberlerin yerini robotların alacağına işaret eden Işık, buna karşın robotları tasarlayacak, yazılımlarını gerçekleştirecek insanlara mutlaka ihtiyaç duyulacağını belirtti. Işık, gelecekte insanın öneminin azalması yerine tam tersine daha da artacağını ifade etti.     

Haberin Devamı

Kendi oyununu kendin yaz dönemi     

Kodlama dersinin müfredata alınmasını da son derece önemli olduğuna değinen Işık, "Bu alan önümüzdeki dönemde Türkiye'nin yerini belirleyecek en önemli alanlardan birisi" dedi. Işık, TÜBİTAK'ta gençleri kod yazmaya yönlendirecek projeler yürüteceklerini bildirdi.     

Işık, çocuklara oyun oynamayı yasaklamak yerine, o oyunda rol alacak beceriyi kazandırmak, bir sonraki aşamada da çocukların kendi oyununu yazmaya yönlendirmek gerektiğini söyledi.     

Fikri Işık, Milli Eğitim Bakanlığının, bundan sonraki süreçte eğitimde teknoloji kullanımıyla ilgili her çalışmasına destek vereceklerini belirtti.     

TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Arif Ergin da yazılımın öğretmen ve öğrencilerin yaptıkları işten zevk aldıkları bir ortam sunmasını amaçladıklarını söyledi.     

Haberin Devamı

Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, ulusal işletim sistemi Pardus ara yüzünün, ihtiyaçlar doğrultusunda değiştirilmesiyle, etkileşimli tahtaların daha rahat kullanımını sağlayacak yeni bir ara yüzün geliştirildiğini bildirdi.

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) ve TÜBİTAK işbirliğiyle FATİH Projesinde kullanılan etkileşimli tahtalar için geliştirilen Pardus "Etkileşimli Tahta Arayüz Projesi'nin" (ETAP) tanıtım töreni, Başkent Öğretmenevi'nde düzenlendi.     

Bakan Avcı, törende yaptığı konuşmada, toplantının FATİH Projesi kapsamında, okullara kurulan etkileşimli tahtalar için geliştirilen Pardus yazılımını ve sağlanan yeni ara yüzünün getirdiği imkanları ve kullanım kolaylıklarını görmek amacıyla düzenlendiğini anlattı.     

Haberin Devamı

Yeni bir çalışma olan ETAP'ın, etkileşimli tahta kullanımında gelinen yeni bir aşamayı işaret ettiğini ifade eden Avcı, FATİH Projesi'nin en güçlü yanlarından birinin, kurulan cihazların kolaylıkla güncellenebilmesi ve uzaktan kontrol edilmesi olduğunu aktardı.

Yazılımdaki gelişmeleri ve son kullanıcılardan sağlanan ihtiyaçları dikkate alarak güncelleme yapılmadığında, kurulan veya dağıtılan cihazların atıl duruma geleceğinin farkında olduklarını söyleyen Avcı, şöyle devam etti:     

"Yeni etkileşimli tahta arayüzü, FATİH Projesinin güncellenme ve kendini yenileyerek yoluna devam etme hususunda sergilediği ataklığı da göstermektedir. Etkileşimli tahtalar için geliştirilen bu yeni arayüz, öğretmen ve öğrencilerin etkileşimli tahtayı özellikle ders sırasında daha rahat kullanmalarını sağlamak amacıyla mevcut Pardus arayüzünün ihtiyaçlar doğrultusunda değiştirilmesiyle yeni bir arayüz olarak tasarlandı. Tasarım ve eklenen yeni özellikler, dokunmatik ekranlı bir cihazın daha kolay ve etkili kullanımını sağlaması düşünülerek geliştirildi."     

Sorunlar okullarda tespit edildi     

Bakan Avcı, İstanbul ve Ankara'da bakanlığa bağlı 6 okulda derslerin yerinde gözlemlenerek, öğretmenlerin mevcut tahtalarda karşılaştıkları sorunların tespit edildiğini bildirdi.     

Bu gözlemler sonucunda, arayüz tasarımı ve kullanım senaryolarının belirlendiğini, internette forum araştırmaları yapılarak öğretmen ve öğrencilerin yaşadıkları problemlerden elde edilen bulgulara göre, yol haritalarının çizildiğini ve tasarımın hayata geçirildiğini belirten Avcı, şu bilgileri verdi:     

"Bütün bu çalışmalar sonunda etkileşimli tahtaları daha verimli kullanmaya yönelik olarak bir ETAP paneli geliştirildi. Bu panel, bir sınıf ortamında ihtiyaç duyulan görevlerin en hızlı ve en etkin bir şekilde gerçekleştirilmesini sağladı. Yeni arayüz ayrıca, klavye, ekran bölünmesi ve çoklu pencerelerde çalışma imkanı sunması gibi özellikleriyle de yeni bir anlayışı ve kullanım kolaylığını, kullanımda işlevselliği temsil ediyor. Özellikle dokunma özelliklerinin arttırılması ve zenginleştirilmesiyle yeni nesil bilgisayarlar ve etkileşimli telefonlarla dokunma üzerine yaygınlaşan yeni alışkanlıklara hitap ediyor."     

EBA için 14 yeni e-içerik üretilecek     

Etkileşimli tahtalardaki yeni arayüzün TÜBİTAK'la FATİH Projesinin başlangıcından beri kurdukları etkili işbirliklerinin de çok güzel bir örneğini temsil ettiğini belirten Avcı, TÜBİTAK'ın FATİH Projesi'ne ve Eğitim Bilişim Ağı'na (EBA) hem yazılım hem de içerik desteğinin çok önemli olduğunu ve bundan sonra da devam etmesini arzu ettiklerini dile getirdi.     

MEB ile TÜBİTAK arasındaki işbirliği sözleşmesinin de bugün itibarıyla güncellendiğini, yazılım ve içerik desteğinin bu sözleşmeyle düzenlenerek kayda bağlandığını ifade eden Avcı, "Bu sözleşmeyle, EBA için üretilecek 14 bin e-içeriğin de yeni dönemde içerik ekosistemimize önemli katkı sunmasını bekliyoruz." dedi.     

Bakan Avcı, okullarda sayısı 423 bini geçen etkileşimli tahtaların yeni arayüzle daha etkili ve verimli kullanılacağını vurguladı.     

Tanıtım toplantısında, etkileşimli tahtalarda kullanılacak TÜBİTAK bünyesinde geliştirilen ulusal işletim sistemi Pardus yazılımı ve yeni arayüzün getirdiği yeniliklere ilişkin sunumlar yapıldı.     

 

 

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!