Falan nasıl yazılır? TDK'ya göre felan mı falan mı? Falan yazımı

Güncelleme Tarihi:

Falan nasıl yazılır TDKya göre felan mı falan mı Falan yazımı
Oluşturulma Tarihi: Haziran 11, 2021 02:52

Dilimize Arapçadan geçen falan sözcüğü hem yazılı metinlerde hem de günlük konuşmalarda sıklıkla kullanılıyor. Cümle içerisinde belgisiz sıfat olarak görev alan bu kelime, kimliği tam olarak bilinmeyen kişiler için kullanılır. Bunun dışında yeri tam olarak bilinmeyen mekanlar için de ''falan'' ya da ''falanca'' yer denir. TDK'ya göre falan nasıl yazılır? Felan mı Falan mı? İşte, merak edilen tüm detaylar.

Haberin Devamı

Cümle içerisinde Falan sözcüğünün yerine kullanılabilecek bazı kelimeler şu şekilde sıralanabilir: 1- Gibi 2- Falanca 3- Vesaire 4- Öyle

 TDK'ya Göre Felan mı, Falan mı Yazılır?

 Falan sözcüğü ''Kişi'' kelimesinin önüne getirildiğinde herhangi biri anlamına gelir. Aynı zamanda ismi söylenmek istenmeyen kişiler için de falan ya da falanca kişi ifadesi kullanılır.

 Bu sözcük bazı cümlelerde vesaire kelimesinin yerine de kullanılabilir. Örneğin ''arabalar, evler vesaire'' yerine ''arabalar evler falan'' denebilir. Osmanlı döneminde ise ''falan ibn-i filan'' tamlaması birçok Divan şairi tarafından kullanılmıştır. ''Falancanın oğlu'' anlamına gelen bu sözcük, kalıplaşmış bir ifade olan ''ismi lazım değil'' ile eş anlamlıdır.

 TDK'ya göre bu sözcüğün doğru yazımı şu şekildedir:

 FALAN

Haberin Devamı

 ''Felan'' ise daha çok konuşma dilinde tercih edilir. Bunun yanı sıra kelimenin ''Filan'' şeklinde yazılması da doğrudur.

 Örnek Cümleler

 1- Gördüğün bu evler, bahçeler, kaldırımlar falan bir gün hepsi sana rüya gibi gelecek. - Doğru

 2- Sabaha kadar kitapları dizdik, rafları temizledik felan filan - Yanlış .

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!