Güncelleme Tarihi:
Milli Eğitim Bakanlığı’nın (MEB) 1 yılı aşkın süredir üzerinde çalıştığı yeni Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliği Resmi Gazete’de yayımlandı. Yönetmelikte yer alan dikkat çekici düzenlemeler özetle şöyle: Bir seçmeli derse sınıf açılabilmesi için en az 12 öğrencinin o dersi seçmesi gerektiği hükme bağlandı. Ancak maddeye “Ders yılı içerisinde öğrenci sayısı azalsa bile o dersin okutulmasına devam edilir” hükmü getirildi.
Dersler 5 dakika kısaldı
Liselerde bir ders süresi 45 dakikadan 40 dakikaya düştü. Ders arası dinlenme süreleri ise 5 dakika olarak kaldı. Daha önce liselerde 20 gün olan özürsüz devamsızlık hakkı 10’a düşürüldü. Özürlü devamsızlık sınırı ise 45 gün olarak belirlendi.
Sınıfta en fazla 30 öğrenci
Fen liseleri, sosyal bilimler liseleri, spor liseleri, güzel sanatlar liseleri ile Anadolu sağlık ve sağlık meslek liselerinde bir şubeye alınacak öğrenci sayısı 30, diğer ortaöğretim kurumlarında şube kontenjanları 34 olacak.
Son üç yılın ortalaması
Geçen yıl hazırlanan taslakta yer alan ve 10’uncu sınıfın sonunda bütün derslerinden başarılı olup aynı zamanda yıl sonu başarı puanı en az 90 olan 11’inci sınıf öğrencilerine tanınması planlanan “erken mezuniyet” hakkından da vazgeçildi. Yeni yönetmelikte mezuniyet puanı belirlenirken 10, 11 ve 12’nci sınıfların yıl sonu başarı puanlarının aritmetik ortalaması alınacak.
Evlenenin kaydı e-okul'dan
Evli olanların liselere kaydı yapılamayacak. Öğrenciyken evlenenlerin ise örgün eğitimle ilişiği kesilecek. Ancak eğitimde 4+4+4 yasası gereği bu öğrenciler liseye devam etmek zorunda oldukları için kayıtları e-okul üzerinden açık öğretim lisesine veya mesleki açık öğretim lisesine nakledilecek.
Örgün eğitimde 18 yaş şartı
Yürürlükten kaldırılan yönetmelikte, evlenen öğrencilerin okulla ilişiği tamamen kesiliyordu. Geçen yıl hazırlanan taslakta ise, “Öğrenciyken evlenenlerin kayıtları silinmeyecek” ifadesi yer almıştı. Bakanlık, yeni yönetmelik ile tartışma yaratan bu ifadede geri adım atmış oldu. Liselere kayıt şartlarında da değişikliğe gidildi. Buna göre örgün eğitime kaydolmak için 18 yaşını bitirmemiş olma şartı aranacak.
‘Atatürk ilkeleri’ ifadesi çıkarıldı
Yönetmeliğin “ilkeler” kısmından, “Atatürk ilke ve inkılaplarını benimsemiş öğrenciler yetiştirilir” ifadesi çıkarıldı. Yeni yönetmelikte, “Ortaöğretim kurumları, Türk millî eğitiminin genel ve özel amaç ile temel ilkeleri doğrultusunda, evrensel hukuka, demokrasi ve insan haklarına uygun; öğrenci merkezli, aktif öğrenme ve demokratik kurum kültürü anlayışıyla yerine getirir” ifadeleri yer aldı.
‘Meslek’ten fen lisesine nakil
Aynı okul türünde sınırlama olmaksızın, farklı okul türlerinde ise 10’uncu sınıfın sonuna kadar nakil yapılabilecek. Yerleştirmeye esas puanı tutan bir Anadolu meslek lisesi öğrencisi, kontenjan bulunmak kaydı ile fen lisesine de nakil olabilecek. Yurt dışından gelen öğrenciler ikametlerinin bulunduğu Anadolu liselerine gidebilecek. Okul müdürü, öğrenciyle ilgili acil disiplin durumlarında 10 iş gününe kadar tedbir kararı alabilecek.
Açık öğretim ortaokuluna telafi hakkı
Açık öğretim ortaokulu öğrencilerinden mazereti nedeniyle merkezi sistem ortak sınavına giremeyenler Milli Eğitim Bakanlığı’nca yapılacak telafi sınavlarına katılabilecek. Açık Öğretim Ortaokulu Yönetmeliği’nde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmeliğe göre, ağırlıklı başarı puanının hesaplanmasında kullanılacak ders saati sayısında, örgün ilköğretim kurumlarındaki haftalık ders saati sayıları esas alacak. Bir dersin ağırlıklı başarı puanı, o derse ait haftalık ders saati sayısıyla o dersin yıl sonu puanının çarpılmasıyla bulunacak.