Güncelleme Tarihi:
Etik davranış, belirli bir durumda ahlaki ilkelerin uygulanmasıdır. İçinde yaşadığımız toplumun belirlediği ahlaki standartlara göre davranmak demektir.
Etik Davranış Nedir?
Etik davranışlar hem bireysel ilişkilerde hem de iş ilişkilerinde tanımlanabilir. Etik bir davranış, bir toplumun düzgün bir şekilde işlemesi için gereklidir. Etik davranış, kişiler arası ilişkilerde dürüstlük, adalet ve eşitlik ile karakterize edilir. Bireylerin ve insan gruplarının onuruna, çeşitliliğine ve haklarına saygı gösterilmesidir. Etik kişi olmak aynı zamanda sorumlu davranmak ve eylemlerinden sorumlu olmak demektir.
Etik Davranış İlkeleri Nelerdir?
Dürüstlük: Herhangi bir durumda ya da konuda tamamen çevrenizdeki insanlara karşı dürüst olabilme erdemine sahip olmak gerekmektedir.
Objektiflik: Tarafsız bir şekilde, hiçbir çıkar göz etmeksizin davranabilmektir.
Adillik: Haklının yanında haksızın karşısında olmaya dayanır. Zengin - fakir, güçlü - güçsüz ayrımı yapmadan haklı olan kimse ya da kim neyi hak ediyorsa o şekilde davranmak demektir.
Eşitlik: En başta kadın - erkek, zengin - fakir, güçlü - güçsüz ayırt etmeden her bireyin eşit hak ve özgürlüklere sahip olduğunu benimsemek gerekmektedir. Diğer yandan eşitlik konusu çocuklar için farklılık gösterebilir. Çocuklar cinsiyet eşitliğine dahil edilmediği gibi bunun üzerindedir.
Ahlak: Toplumun değil, kişinin ahlakı esastır. Zaten toplumun ahlakı olmaz, kişinin ahlakı olur. Ahlaklı bir kimse kendi yaşam tarzına odaklanandır. Başkalarının ne giydiğine, ne yaptığına, nasıl davrandığına karışmaz. Kimsenin dedikodusunu yapmaz, iftira atmaz, yan gözle bakmaz. Hakaret, küfür gibi çirkin sözlerden kaçınır. Hırsızlık, gasp, dolandırıcılık gibi suçlar işleyecek alçaklığa düşmez.
Özerklik: Özerklik veya “kişilere saygı”, insanların kendi hayatları hakkında kendi kararlarını verme haklarına saygı duymak ve onlara kendi kişiliklerinin saygınlığını kazandırmakla ilgilidir.
Neyin Etik Olduğunu Belirleme;
Ahlak göreve dayanır. Doğru olanı yaptığınızda, ahlakının ölçüsü eylemin sonucu değil, niyetinizdir.
Bir eylem, toplumun evrensel bir kuralı haline gelebilirse ahlakidir.
Bir eylemin ahlakına karar verirken, yapanın ve alıcının bakış açısını göz önünde bulundurmalısınız.
Güven ve açıklık, etik bir organizasyon kültürünün önemli unsurlarıdır. Araştırmalar, vicdanlılığın gerçekten daha yüksek ahlaki akıl yürütme düzeyleriyle olumlu bir şekilde ilişkili olduğunu ve bu özelliği yüksek olan kişilerin daha az antisosyal, etik olmayan ve hatta suç davranışı sergilemesine yol açtığını gösteriyor.
Etik Davranış Nasıl Olur?
Etik davranışlara sahip bir insan olmak istiyorsanız, kendinize şu kuralları koymalı ve bu şekilde davranmalısınız;
Kimseye (bitki, insan ve hayvan fark etmeksizin) zarar verme! Sözlerin ya da davranışlarınla başkalarını incitemezsin...
Başkalarının iyileştirilmesine katkıda bulun! Her zaman başkalarına yardım eli uzatmak önemli bir erdemdir.
Hayatının sonunda nasıl hatırlanmak istediğini bir düşün! bir hilekar, hırsız veya yalancı olarak anılmak mı? Yoksa sevecen, yardım sever, iyi bir insan olarak mı anılmak istiyorsunuz?
Başkalarının sana karşı davranmasını istediğin şekilde onlara davran! Kimse kendisine kötü davranılmasını istemez, bu yüzden kişi başkalarına karşı ne denli iyi olursa, başkaları da ona karşı iyi olacaktır.
Hatalarını kabul et ve bu hataları bir daha tekrar etme! Hepimiz hata yapabiliriz ancak önemli olan bu hataları yeniden tekrar etmemektir.
İnsanları ayırtma! O zengin, o kadın, o erkek, o güçlü gibi ayrımlar yapmadan; herkesin eşit hak ve özgürlüklere sahip olduğunu bilmek ve bunu uygulamak gerekmektedir. İnsanlar eşittir, ancak çocuklar ve hayvanlar bu eşitliğin üzerindedir.