'Et ithalatı fiyat artışına karşı çözüm değil'

Güncelleme Tarihi:

Et ithalatı fiyat artışına karşı çözüm değil
Oluşturulma Tarihi: Haziran 16, 2017 15:15

Türkiye hazır yemek piyasasının önde gelen şirketlerinden ISS Catering COO’su Engin Üstel, gıda sektörünün içinde bulunduğu durumu bir buzdağı gibi görmek gerektiğine işaret ediyor. Üstel, sorunu çözmenin tek yolunun bu buzdağını hem görünen hem de görünmeyen yüzüyle ortadan kaldırmak olduğunu anlatıyor.

Haberin Devamı

Türkiye başta domates olmak üzere meyve sebze fiyatları ile kırmızı et fiyatlarındaki olağanüstü artışı tartışırken ISS Catering COO’su Engin Üstel, buzdağının görünmeyen kısmına dikkat çekti.

Engin Üstel, meyve sebze fiyatlarındaki artışta Türkiye’deki yüksek lojistik maliyetleri ve nakliye sırasında meydana gelen yüzde 40 civarındaki firenin büyük rol oynadığını vurguladı. Kırmızı et fiyatlarındaki artışın ise Türkiye’de hayvancılığın yavaş yavaş sonuna gelinmesiyle ilgili olduğunu anlatan Üstel, et ithalatının etkisi çabuk geçecek bir takviye olmaktan öte anlam taşımadığını ifade etti.

ISS Catering COO’su Üstel, 2016 yılında günde 225 bin kişiye hizmet verirken 2017 sonunda bu sayının yüzde 10 üzerine çıkacaklarını vurgulayarak, meyve sebze ve kırmızı et fiyat artışının kendilerini fazla etkilememesinin nedeni olarak çok büyük miktarlarda ve üreticiden alım yapmalarını gösterdi.

Haberin Devamı

Üstel, her iki sektördeki daralma ve gerilemenin durdurulabilmesi için bütün gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerde olduğu gibi Türkiye’de de devletin sulama yöntemleri, hayvancılığın teşviki ve tarımsal alanların korunması gibi çok önemli konularda adım atmaya başlamasının orta dönemde büyük yararlar sağlayacağını ifade etti.

“DEVLET YÖN VERMEYE DEVAM ETMELİ”
“Türkiye’de gıda sektörü fiyatları durum böyle kaldığı sürece artış eğilimini sürdürecek. Aslında bütün dünyada aynı sorun yaşanıyor çünkü dünyamızın sunduğu kaynaklar hızla azalmaya başlamış durumda” diyen Engin Üstel konunun hayvancılıkla ilgili boyutu hakkında şunları söyledi: “Devletin hayvancılığa verdiği destekleri daha da geliştirmesinde büyük yarar görüyoruz. Gelişmiş ülkeler bile hayvancılığı teşvik etmeye devam ediyor, çünkü herkes biliyor ki desteklenmeyen hayvancılık gelişemez. Devletimiz teşviklerin yanı sıra işin bilimsel boyutunu dikkate alarak ziraat mühendislerini de sisteme entegre ederse sektörün artan bir ivmeyle gelişeceğini düşünüyorum.”

 

BAKMADAN GEÇME!