"Eşleri ayırıyorsun" davası

Güncelleme Tarihi:

Eşleri ayırıyorsun davası
Oluşturulma Tarihi: Ocak 24, 2008 09:50

Türk Eğitim-Sen, "eşleri ayıran yönetmelik" olarak bilinen “Öğretmenlerin Özür Durumuna Bağlı Yer Değiştirme Kılavuzu’ndaki Başvuru Yapamayacak Öğretmenler” başlıklı maddeyi kaldırmayan Milli Eğitim Bakanlığı’na dava açtı. Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik’e yazı göndererek uygulamaya son verilmesini isteyen Türk Eğitim-Sen, uygulamaya devam edilmesi nedeniyle dava kararı aldı.

Haberin Devamı

Türk Eğitim-Sen, Özür Durumuna Bağlı Yer Değiştirme Kılavuzu’nda bulunan “Kadrolu veya sözleşmeli öğretmen eşinin yanına yer değiştirme isteğinde bulunamayacaktır” hükmünün kaldırılmaması nedeniyle Milli Eğitim Bakanlığı’na dava açtı. Söz konusu hükmün kaldırılması amacıyla daha önce Milli Eğitim Bakanlığı yetkilileri ile telefon görüşmesi yapan daha sonra da Bakan Çelik’e yazı yazan Türk Eğitim-Sen, girişimlerinden sonuç alamayınca yargı yoluna başvurdu.

ANAYASAYA AYKIRI
Dava gerekçesinde MEB’in 2008 yılı için öğretmenlerin özür durumuna bağlı yer değiştirme kılavuzunu yayınladığı hatırlatıldı. Türk Eğitim-Sen'in dava gerekçesinde, kılavuzda yer alan “Zorunlu hizmet bölgesi kapsamındaki illerde kadrolu öğretmen olarak görev yapan ve zorunlu çalışma yükümlülüğünü tamamlamayan öğretmenler, eş durumuna bağlı özür durumundan Birinci Hizmet Bölgesinde çalışan zorunlu hizmete tabi kadrolu veya sözleşmeli öğretmen eşinin yanına yer değiştirme isteğinde bulunamayacaktır” denildiğini bildirildi. Dava gerekçesinde, anılan maddede zorunlu çalışma yükümlülüğünü tamamlamayan öğretmenlerin eş durumundan tayin isteyemeyeceklerinin açıkça belirtildiği kaydedildi. Dilekçede şu görüşlere yer verildi:

“Eş durumuna bağlı özür durumundan Birinci Hizmet Bölgesinde çalışan zorunlu hizmete tabi kadrolu veya sözleşmeli öğretmen eşinin yanına yer değiştirme isteğinde bulunamayacaklarından bahsedilmektedir. Anayasanın Ailenin korunması başlıklı Madde 41’de, ‘Türk toplumunun temelidir ve eşler arasında eşitliğe dayanır. Devlet, ailenin huzur ve refahı ile özellikle ananın ve çocukların korunması ve aile planlamasının öğretimi ile uygulanmasını sağlamak için gerekli tedbirleri alır, teşkilâtı kurar’ denilmektedir. İptali istenen kılavuz maddesi lafzi ve ruhi olarak yorumlandığı zaman anayasaya aykırı olarak düzenlendiği açıkça görülecektir.”

Haberin Devamı

YÖNETMELİKLERE AYKIRI DURUM VAR
Gerekçede, Kılavuzda yer alan hükmün, Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliği Özür Durumuna Bağlı Yer Değiştirme başlığına da aykırı olduğunu kaydedildi. Gerekçede, ayrıca şunlar belirtildi:

“Öğretmenlerin zorunlu çalışma yükümlülüğünün bulunup bulunmadığı veya bulundukları görev yerinde, yerleşim yerinde ya da ilde çalışmaları gereken süreyi tamamlayıp tamamlamadıklarına bakılmaksızın bu özür durumundan yer değiştirme isteğinde bulunabilmesi için eşinin, atanmak istediği yerde herhangi bir sosyal güvenlik kurumuna bağlı olarak çalıştığını belgelendirmesi gerekmektedir.”

Türk Eğitim-Sen’in dava gerekçesinde söz konusu yönetmelikte, eş durumu özründen yararlanabilmek için zorunlu hizmet yükümlüsü olup olmadığına bakılmaksızın eşin yanına yer değiştirme isteğinde bulunabileceğine işaret edilirken, “Ancak dava konusu kılavuz maddesinde zorunlu çalışma yükümlülüğünü tamamlayanlar ibaresi ile bu hak kısıtlanmıştır.”

Haberin Devamı

MAĞDURİYETE NEDEN OLUYOR
Gerekçede, aynı yönetmelikteki, “Zorunlu çalışma yükümlülüğü altı aydan az olan öğretmenler, zorunlu çalışma yükümlülüğünü tamamlamış sayılır” denildiği de hatırlatıldı. Gerekçede, “Yönetmeliğin bu maddesine istinaden zorunlu çalışma yükümlülüğü 6 aydan az kalmış olanlar zorunlu çalışma yükümlülüğünü tamamlamış sayılır ibaresi mevcut olmasına karşılık kılavuzda bu konuda açıklayıcı bir bilgi olmaması öğretmenler arasında kargaşaya yol açmış ve mağduriyete sebebiyet vermiştir” ifadesine yer verildi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!