Erzincan'da Aydın Doğan Kız Yurdu açıldı

Güncelleme Tarihi:

Erzincanda Aydın Doğan Kız Yurdu açıldı
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 10, 2007 16:26

AD Vakfı tarafından Erzincan'da yaptırılan Aydın Doğan Kız Öğrenci Yurdu, törenle hizmete açıldı.

Haberin Devamı

YURT AÇILIŞINDAN KARELER İÇİN TIKLAYIN

Aydın Doğan Vakfı tarafından yaptırılan Aydın Doğan Kız Öğrenci Yurdu’nun açılış törenine Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül, Ulaştırma eski Bakanı Binali Yıldırım, Erzincan Valisi Ali Güngör, Erzincan Belediye Başkanı Mehmet Buyruk ve Doğan Grubu üst düzey protokolü, öğrenciler ve vatandaşlar katıldı.
Törene katılanlar Aydın Doğan Kız Yurdu binasi önünde halk oyunları ekibinin gösterisiyle karşılanırken, onların arasına katılıp halay çeken Aydın Doğan, kendisine çiçek veren kız öğrencilerle sohbet etti, onlarla hatıra fotoğrafı çektirdi.

Törene katılanlar

Erzincan'da Aydın Doğan Vakfı tarafından yaptırılan Aydın Doğan Kız Yurdu ve Türk Telekom tarafından yaptırılan Türk Telekom Binali Yıldırım İlköğretim Okulu'nun açılışlarına katılanlar şunlar:
Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül, Ulaştırma eski Bakanı Binali Yıldırım, Erzincan Valisi Ali Güngör, Erzincan Belediye Başkanı Mehmet Buyruk, Doğan Holding Yönetim Kurulu Başkanı Aydın Doğan, Doğan Yayın Holding Başkanı Mehmet Ali Yalçındağ, Türk Telekom Genel Müdürü Paul Doany, Hürriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Ertuğrul Özkök, CNN Türk İcra Kurulu Başkan Yardımcısı Taha Akyol, Milliyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Sedat Ergin, Arena Genel Yayın Yönetmeni ve Hürriyet Gazetesi Yazarı Uğur Dündar, Milliyet Gazetesi Yazarı Osman Ulagay, Reklamcılar Derneği Yönetim Kurulu üyesi Jeffi Medina, İstanbul 2010 AKB Yürütme Kurulu Başkanı Nuri Çolakoğlu, Gümüşhane Milletvekili Temel Yılmaz, Erzincan Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Aydın Yalvaç, 21. dönem milletvekili Sebahattin Karakelle.

Haberin Devamı

Adını taşıyan yurdun açılışında konuşan Doğan Holding Yönetim Kurulu Başkanı Aydın Doğan, Erzincan’ın yerinin kendisi için başka olduğunu söyledi. “Herşeyden önce bu şehir benim gençliğimdir. Delikanlılığımın en güzel yılları burada geçti” diyen Aydın Doğan, Erzincan Lisesi ve ona bağlı Ticaret Şubesi'nda okuduğunu anlattı. Aydın Doğan, “Gençliğimin Erzincan’ı eğitimde 20'nci Yüzyıla yavaş adımlarla giriyordu. Yalnız bağları, cimin üzümü, karı, karlı dağları ve Fahriye Ablası'yla Erzincan benim gönlümün şehridir” dedi.

Haberin Devamı

“ÖNCE VERMESİNİ BİLELİM”

Konuşmasının bu bölümünde Ahmet Muhip Dranas’ın ‘Fahriye Abla’ şiirinden bir bölüm okuyan Aydın Doğan, Erzincan'ın birçok deprem gördüğünü ve her yıkıntının ardından yılmadan kendisini yenilediğini vurguladı. Aydın Doğan, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Eskiden okul sayısı parmakla gösterilirken bugün burası artık bir üniversite şehri. Gençlerin enerjisiyle daha fazla büyüyecek. Erzincan’da şu anda okuyan 1852 öğrenciden 1000’i yurtta kalıyor. Ben buradan Erzincanlı değerli işadamlarımıza seslenmek istiyorum. Bir ülkenin refahının temelinde eğitimli kadınlar vardır. Bunu kolaylaştırmak için yurtları artırmak hepimizin görevidir. Biliyorum ki yörenin işadamları buna benzer çalışmalar yapıyor. Ama gönlüm daha fazlasını yapmalarını istiyor. Şimdi onlara sesleniyorum; Gelin burada yatırım yapın ve doğduğunuz yöreye sahip çıkın. Yörenizi, kaderine terk etmeyin. Önce vermesini bilelim.”
Konuşmasının ardından Erzincan Belediye Başkanı Mehmet Buyruk, Aydın Doğan’a Belediye Meclisi kararıyla verilen ‘Fahri Hemşerilik Beratı’nı sundu ve gümüş işlemeli Erzincan işi tepsi hediye etti. Aydın Doğan, “Şimdi kendimi iki tane Erzincanlı sayıyorum. Hem gerçek öz Erzincanlı hem de fahri Erzincanlı” dedi.
Aydın Doğan’a daha sonra Erzincan Ticaret Lisesi’ndeki sınıf arkadaşı Fehmi Sudaş ve ‘Kırkpınar Ağası’ Adem Tüysüz, Erzincan Üniversitesi Vakfı Başkan Yardımcısı Aslan Aksoy birer plaket verdi.

Haberin Devamı

YILDIRIM'IN KONUŞMASI

Ulaştırma eski Bakanı Binali Yıldırım da Aydın Doğan Kız Yurdu'nun açılışında yaptığı konuşmada, bu yurdun ve ilköğretim okulunun açılışıyla Erzincan’ın eğitimde önemli bir gün yaşadığını söyledi. Binali Yıldırım, “Şimdi Erzincan Üniversitesi’nin kurulmasıyla birlikte çok daha önem ve anlam ifade eden kız yurdunun açılışını yapıyoruz. Öğrenci sayısının 15 bine kadar çıkacağını düşündüğümüzde yapılacak yurtların o alandaki ihtiyaç bakımından ne kadar önemli olduğu ortaya çıkar. Her işi devletin kaynakları yetmiyor. İşadamlarımızın katkısı giderek artıyor. Türkiye’ de son iki yılda 420 bin bilgisayar okullara dağıtıldı. Tunceli, Erzincan, Gümüşhane’de Aydın Doğan Bey, bütün okulların bilgisayar ihtiyacını karşıladı. Kendisine ülkem adına teşekkür ediyorum” dedi.
Sağlanan olanakların böyle kalmayacağını kaydeden Binali Yıldırım, “Biz bugünü değil, geleceğin nesillerini düşünüyoruz. Gece gündüz demeden 4.5 yılda ülkenin birikmiş sorunlarını çözmek için hükümetimiz sağlıkta, eğitimde, ulaşımda, diğer sosyal alanlarda bütün konuları çöze çöze bu günlere geldi” diye konuştu.

Haberin Devamı

Fetvacı: Bu yıl 5 kız yurdu tamamlandı

AYDIN Doğan Vakfı Genel Müdürü Candan Fetvacı açılış töreninde yaptığı konuşmada yurdun 2 bin 600 metrekare kapalı alanı bulunduğunu belirtti. Aydın Doğan Vakfı'nın, güçlü çağdaş ve saygın bir toplumun, evrensel değerlere saygılı, sosyal sorunların çözümüne katkıda bulunacak çağdaş nesiller yetişmesiyle oluşturulacağına inanıp bu yönde çalıştığını belirten Fetvacı, “Bu yıl tamamlanan 5 kız yurdu da bu anlayışla yapılmıştır” dedi. Dünyada mimarların önce insanların binaları, sonra da binaların insanları şekillendirdiğine inandığını vurgulayan Candan Fetvacı, “Çağdaş olanaklarda yetişecek gençlerimizin ileride yaratacağı imkanlar da en az bizim onlara verdiğimiz imkanlar kadar olacaktır” dedi. Fetvacı, yurt bınasında odaların duşu, tuvaleti ve 24 saat sıcak suyu bulunduğunu belirterek, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Revir, kafeterya, televizyon ve pinpon odalarına kadar kapalı alanların tümü kız öğrencilerin çağdaş olanaklarla yetişmesi için yapıldı. Plazma TV’lerden renkli deri koltuklara kadar her türlü detay üzerinde titizlikle duruldu. Kız öğrencilerin bu imkanları en işi şekilde kullanıp başarı öyküleri yaratacağına yürekten inanıyoruz. Sevgili kızlar, bugün her birinize küçük armağan ile geldik. Vakfımızın Yönetim Kurulu üyesi ve TÜSİAD Başkanı Arzuhan Doğan Yalçındağ’ın Avrupa Birliği ülkelerine Türk kadınının tanıtmak için yaptırdığı kısa filmi hepinizin başucuna koyduk” dedi.
 

Haberin Devamı

GÖNÜL: TEK AYAK ÜZERİNDE YÜKSELİNMEZ

Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül ise YÖK kurulurken, yükseköğrenim çağındaki öğrencilerin üniversiteye gitme oranının yüzde 8 olduğunu bugün bu rakamın yüzde 23’lere ulaştığını anlattı. Hükümetin yeni kurduğu 25 üniversitenin tam devreye girmediği halde bu noktaya ulaşıldığını vurgulayan Vecdi Gönül, “Yüksek öğrenimde önemli bir mesafe aldık. Bu rakamın ABD’de yüzde 52 olduğunu düşünürsek hala yolun yarısındayız demektir. Üniversite açma bir önemli aşama ama bu öğrencilerin sosyal ihtiyaçlarını karşılama da başka bir çözülmesi gereken meseledir. Bu yurt bu çözümün önemli bir adımını teşkil ediyor” dedi.

Nüfusun yüzde 52’sini kadınların oluşturduğunu söyleyen Vecdi Gönül sözlerini şöyle sürdürdü:
“Bir ayağı üzerinde yükselmiş hiçbir insan yoktur. Erkekleri eğiterek bir yere varamayız. Hanımlar eğitilmedikçe bir milletin yükselmesi mümkün değildir. Tarihimizde dünyaya eğitimin en güzel örneklerini veren ülkeyiz. En küçük yerlerde medreseler açmışız. Asalet tanımamış, eğitimden geçen layık olanlara işi vermişiz. Çağdaş devlet idaresini kuran Çin’le birlikte iki ülkeden biriyiz. Eğitilmiş hanımlar, sadece öğretmenler, Anayasa Mahkemesi Başkanı, Danıştay Başkanı, parlamenter olmayacak, çocuklarını şuurla yetiştiren anneler olacak. Türkiye’nin çağdaşlaşmasına, Türk eğitiminin ileri gitmesine büyük katkıda bulunacağına inanıyorum. Eğitim önemini bize anlatmak için Atatürk, hiçbir mesleği kabullenmemiştir, öğretmenlikten başka. Başöğretmen olmuştur.”
Erzincan valisi Ali Güngör, törende yaptığı konuşmada, “Bir ilin gelişmesinde büyük payın üniversite olduğu bilinmektedir. İl genelinde 6 bin 400 üniversite öğrencisi bulunmaktadır. 2 bin 22 yatak kapasitesi vardır. İlköğretimde ve orta öğretimde olduğu gibi yükseköğretimde de kızların öğretim dışında kalmaması için dikkat ediyoruz” dedi.
Yurt-Kur Erzincan Bölge Müdürü Yahya Pasinlioğlu ise konuşmasında “Aydın Doğan’a kurumumuz ve öğrencilerimiz adına teşekkür ediyoruz” dedi.

Daha sonra Doğan Holding Yönetim kurulu Başkanı Aydın Doğan, iki bakan ve kız öğrencilerle birlikte yurt binasının açılışını yaptı. Doğan, yurt binasını gezerken kız öğrencilerle de bir süre sohbet etti.

Erzincanda Aydın Doğan Kız Yurdu açıldı

TELEKOM BİNALİ YILDIRIM İLKÖĞRETİM OKULU

Erzincan'da Türk Telekom tarafından yaptırılan ve 2.4 milyon YTL’ye malolan 24 derslikli, 720 öğrenci kapasiteli Binali Yıldırım İlköğretim Okulu da törenle hizmete açıldı. Törende ilk konuşmayı yapan Türk Telekom Yönetim ve İcra Kurulu üyesi Emin Başer, “Sosyal sorumluluk anlayışının en güzel örneklerinden birisini daha burada Türk Telekom Ailesi olarak yüce milletimizin takdirine sunmanın büyük heyecanını yaşıyoruz” dedi. Başer, 23 ilde 21 bin öğrencinin öğrenim görereceği 676 derslikye 35 okulun temelini attıklarını, bugün inşası tamamlanan beşinci okulu açtıklarını, 6 öğrenci yurdu, 2 çok amaçlı spor salonu 1 eğitim atölyesi ve 1 spor salonundan oluşan 45 eğitim tesisi yapılacağını söyledi. Başer, bu tesisler için 2006 ve 2007 bütçesine toplam 203 trilyon lira ödenek konulmasındaki desteğinden dolayı Paul Doany’e teşekkür etti.

Törende daha sonra konuşan Erzincan Valisi Ali Güngör ise “Hayırsever işadamlarımızın katkılarına ihtiyaç duyulmaktadır. Eğitime yüzde 100 destek kampanyası çerçevesinde ilimizde çok iyi eğitim yatırımları gerçekleştirilmiştir. Erzincan eğitimine katkıda bulunan tüm iş adamlarımıza teşekkür ediyoruz” diye konuştu.
Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül, iki mutlu olay nedeniyle hemşerilerinin arasında bulunmaktan büyük mutluluk duyduğunu ifade ederek, Telekom'un ülkeye büyük hizmetler verdiğini, en mükemmel şekilde haberleşmeyi sağlarken yaptığı sosyal hizmetlerden dolayı da teşekkür etti.

Eğitime Destek Kampanyası'na gücü yeten herkesin yardıma koştuğunu anlatan Bakan Gönül, “Telekom’un yaptığı katkı da fevkalade değerli. Sayın Bakan’ın bakan olarak aramızdan ayrıldığı ilk gün. İsmini taşıyan okulu açıyor. Erzincan’ın büyük devlet adamı. Kendisine hayırlı olsun diyoruz. Doğduğu yeri hatırlayanlar az çıkıyor ama neyse ki aramızda Aydın Doğan ve Binali Bey var da bunun genel bir durum olmadığını görüyoruz” dedi.
Bakan Vecdi Gönül, konuşmasının sonunda öğrencilere seslenerek, “Bizler böyle güzel okullarda okuyamadık. Ne mutlu size ki internet eğitimli, medeni bir binada okuyacaksınız. Bu imkanların ve öğretmenlerin değerini bilin, ülkeye parlak istikbal getirecek gençler olarak yetişin” diye konuştu.

"ERZİNCAN SENİNLE GURUR DUYUYOR"

Depreme dayanıklı modern yurt

AYDIN Doğan Vakfı'nca Erzincan'da yaptırılıp Kredi ve Yurtlar Genel Müdürlüğü'ne bağışlanan 185 öğrencilik Aydın Doğan Kız Öğrenci Yurdu, bugün Vakıf Başkanı Aydın Doğan, Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, Doğan Yayın Holding Başkanı Mehmet Ali Yalçındağ'ın katılımıyla açıldı. 4 katlı Aydın Doğan Kız Öğrenci Yurdu, toplam 2 bin 600 metrekare kapalı alanı kapsıyor. Sosyal alanlar 600 metrekare, yatak odaları ise 2 bin metrakare.
Betonarme yurt binası, 1'inci derecede deprem kuşağında yapı yönetmenliğine göre inşa edildi. Binanın dış cephesi mantolama sistemiyle kapatılırken, tüm dış pencereler ısı köprülü ısı- camlı yaptırıldı. Kredi Yurtlar Kurumu standartlarına göre yapılan yurttaki her odada 3 ila 4 öğrenci yatacak. Her odada da müstakil banyo ve tuvalet bulunuyor.
Yurtta ayrıca revir, yemek salonu, TV salonu, kantin, etüd salonları, çamaşır odası, masa tenisi salonu, kafeterya, valiz odası, idari odalar ve depolar yer alıyor.

Kendi adını taşıyan okulun açılışında son olarak kürsüye gelen Ulaştırma eski Bakanı Binali Yıldırım, ‘Erzincan seninle gurur duyuyor’ sloganlarına, “Biz sizinle gurur duyuyoruz” yanıtını verdi.
Bugün çağın en karlı yatırımın açılışını yaptıklarını belirten Yıldırım, “Bu yatırım geleceğimize olan yatırımdır. En iyi yatırımın insana yatırım olduğunu biliyoruz. Bu düşünceden hareketle de Türk Telekom’un ülkemize sosyal sorumluluk anlayışı içinde gerçekleştirmekte olduğu projelerden birini hizmete açıyoruz” dedi. Türk Telekom, 160 yılı aşan bir geçmişi olduğunu, ülkenin haberleşme altyapısını yaptığını belirten Binali Yıldırım, “1970’li yıllarda, telefon sahibi olabilmek için 10 yıl sıra beklerdik. 74’te müracaat edip 84’ te telefon sahibi olurduk. Bu da ayrıcalıktı. Telefonu olanlarla olmayanlar ayrı statüye sahipti. Şimdi dönüp baktığımızda telefon bir imtiyaz değil, sadece evlerde değil, bütün fertlerin cebinde var. Türkiye’ nin son 15 yılda geldiği nokta bu” dedi.
2003 yılı başında 19 milyon sabit telefon varken şimdi bütün ailelerde telefon bulunduğunu kaydeden Binali Yıldırım, “Cep telefonu abone sayısı 2003'te 23 milyondu. Yıl 2007. Sabit telefon sayısı aynı, hatta çok az da düşme var. Ama cep telefonu sayısına bakıyoruz 54 milyona ulaşmış. Birkaç yıl içinde nüfusun tamamı cep telefonu abonesi olacak” diye konuştu.
Bu gelişmenin Türkiye'nin artık bilgi toplumuna dönüşüm yoluna girdiğini gösterdiğini anlatan Binali Yıldırım, başta Atatürk olmak üzere 2000’li yıllara khalkın okur- yazar yapılması için gece göndüz çalışıldığını, okur- yazar oranının yüzde 90'ın üzerine çıkarıldığını belirtti. Yıldırım, “Biz işi bitirdik, eğitimde büyük başarı kazandık derken, karşımıza başka sorun çıktı. Artık ülkeler bundan böyle, bilgisayar okur - yazarlığına göre değerlendiriliyor. Online veya off line ülkeler olarak değerlendiriliyor. Önümüzdeki yeni hedef, bilgisayar okur- yazarı yapmak suretiyle ülkemizi bilgi toplumuna dönüştürmektir. Çünkü gelecek, bilgiye sahip olan, bilgiyi üreten, bilgiyi kullanan ülkelerin olacaktır” dedi.
Türkiye'nin bunun için elinde kaynak olduğunu anlatan Binali Yıldırım, “Cahilliği yenmek, eğitim için büyüklerimiz, öğretmenlerimiz, çocuklarımızı öğretti. Bilgi toplumunda artık öğrenciler, gençler, biz büyükleri siz eğiteceksiniz. Çünkü bilgi çağı sizin çağınız. Bu bilgisayarı siz biliyorsunuz. Siz dönüp bize öğreteceksiniz. Böylece büyüklerinizin size yaptığınızın karşılığını vermiş olacaksınız. Türkiye bilgi toplumuna dönüşümün hedefini koymuştur. Yıl 2013. Bilgi toplumu hedefleri yolunda adımlarımızı emin olarak atıyoruz” diye konuştu.
Kendi iktidarlarından önce internete girerken ‘patika’ yollardan geçildiğini, kendilerinin ADSL getirdiklerini anlatan Yıldırım, “Ülkenin her tarafı arasındaki sayısal kalkınma farkını ortadan kaldırıyoruz. Nişantaşı’nda nasıl internet varsa Yüksekova’da aynı kapasitede internet bağlantısı var. Sosyal devletin sorumluluğu bu. Devletin imkanlarının yetmediği yerde iş adamlarımız var. Onlar doğdukları büyüdükleri hatıralarının olduğu yerleri unutmadılar. Gönülleri her zaman burada oldu” dedi.
Binali Yıldırım, konuşmasının sonunda, okulun adının Binali Yıldırım İlköğretim Okulu olmasına atıfta bulunarak, “Bu okulun adına rızam yok. Benim rızam dışında iş yapmışsınız. Önemli olan iş yapmaktır. Bu tip eserlere insanlar hayattayken isim verilmesi garip geliyor. Farklı duygular yaşıyorum. Bizim ismimiz sizin gönlünüzde olsun yeter” diye konuştu.
Törenin sonunda okulun kurdelesi Vecdi Gönül, Binali Yıldırım, Aydın Doğan, Paul Doany, Vali Ali Güngör, Belediye Başkanı Mehmet Buyruk tarafından kesildi. Bakanlar ve Aydın Doğan, bilgisayar sınıfını gezdi, öğrencilerle sohbet etti. Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül, bir sınıfta, çocuklardan gazetelerin isimlerini saymalarını istedi, daha sonra da elini Aydın Doğan’ın omuzuna koyarak, “Bakın bu amcanız Hürriyet ve Milliyet gazetelerinin sahibi Aydın Doğan” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!