Güncelleme Tarihi:
Erenköy Kız Lisesi, bu yıl lise eğitiminde 100 yılı geride bırakıyor. ‘100 Yüze’ projesi için Erenköy Kız Liseliler Derneği tarafından yapılan çalışmalar kapsamında bir kitap, belgesel film ve özel sergi hazırlanıyor. Erenköy Kız Lisesi’nin 100’üncü yıl kutlamaları için ‘100 Yüze’ adında bir proje hazırlandı. Bu kapsamda belgeleme ve mezunlarla sözlü tarih yöntemine dayanan niteliksel araştırma çalışması yapıldı.
Proje ile etkileşimli bir sergi de 24 Nisan’da Erenköy Kız Lisesi bahçesinde açılacak. Bu çalışma ile Erenköy Kız Lisesi Mezunları Derneği, şimdiki öğrencilere ve gelecek kuşaklara Erenköy Kız Lisesi’nin öğrenci ve öğretmenlerinin oluşturdukları tarihi aktarmayı hedefliyor. ‘100 Yüze’ sergisi ile okul tarihinde bilinmeyen detaylar ilk defa kamuoyu ile paylaşılacak.
Lisenin asırlık arşivleri tarandı
‘100 Yüze’ projesi çalışmalarının bir ayağı da, Erenköy Kız Lisesi’nin arşivinde yürütüldü. Dernek, 2015’te arşivin yenilenmesini gerçekleştirerek binlerce öğrenci sicil dosyası, diplomalar, mezuniyet defterleri, öğretmen sicil defterleri gibi belgelerin sağlıklı bir ortamda saklanabilmesine katkıda bulundu. Modernizasyon çalışmasının bitmesinin ardından 2016’da okul arşivindeki belgeler en eskilerinden başlanarak incelenmeye alındı. Şimdiye kadar ulaşılan en eski belgeler, 1921 tarihli öğrenci nakil belgeleri oldu.
Osmanlı’dan Cumhuriyete
1928-1929 yılı Diploma Sicil Defterlerinde Erenköy Kız Lisesi’nden mezun olan öğrencilerin doğum yerleri incelendiğinde Osmanlı’nın son döneminde Balkanlar, Afrika, Ortadoğu ve Anadolu’nun her yerinden İstanbul’a, Erenköy Kız Lisesi’ne eğitim için pek çok genç kadının geldiğini görülebiliyor. Türkiye’de kadın eğitimi üzerine ilk çalışmaları yapan öncü kadınlardan biri olan Aziz Haydar Hanım’ın kurduğu Ana Mektepleri’nin temelleri üzerinde yükselen Erenköy Kız Lisesi, İkinci Meşrutiyet’ten itibaren toplumda öne çıkan kadınların eğitim alarak sosyal hayata katılabilmesi gereksinimini karşılamak üzere 1911’de İnas İdadisi temelleri üzerinde hayata geçti. Kadınların haklı eğitim alma talepleri genişledikten sonra 1916’da Sultani olarak eğitim vermeye devam etti. Lise cumhuriyet döneminde de nadir kız okullarından biri olarak hizmet vermeyi sürdürdü.