Güncelleme Tarihi:
Yükseköğretim Kurulu (YÖK), AB Bakanlığı, Türkiye Avrupa Birliği Delagasyonu ve Ulusal Ajans yurtdışı öğrenci değişim programı Erasmus’un 30’uncu yıl kutlaması için ‘Erasmus’tan Erasmus Plus’a (+) 30 Yılın Hikayesi’ programını düzenledi. İstanbul Üniversitesi’nde yapılan etkinliğe büyükelçiler, başkonsoloslar, rektörler, eğitim müşavirleri ile öğrenciler katıldı. Toplantının açılış konuşmasını yapan YÖK Başkanı Prof. Dr. M. A Yekta Saraç, katılımcılarla kurumun yapısından çalışmalarına kadar birçok bilgiyi paylaştı ve özetle şöyle dedi:
“Üniversiteler sistemi güçlü olmayan bir ülkenin onu, yarınlara taşıyacak bir sanayisi, teknolojisi, tıbbı, eğitimi, sanatı ve adalet sistemi olamaz. Biz tüm alanlarda donanımlı gençler, bilim üreten akademisyenler, sanayiyle işbirliği içerisinde araştırma kuruluşları ve toplumun taleplerine duyarlı bir üniversite için çalışıyoruz. Güçlü, istikrarlı ve huzurlu Türkiye’nin gençliğini dünya standartlarında bir donanımla yetiştirmek için çaba gösteriyoruz. Bütün bu kavramlar için dünyaya ve Avrupa’ya açılan bir gençlik açısından Erasmus programlarını da son derece önemsiyoruz. Ülkenin geleceğinin inşasında yetiştireceğimiz genç nesillerin fikirleri ve ürettikleri, en önemli rolü oynayacak. Türk yükseköğretiminin görevi, bu gençliği güçlü, özgür ve saygın fikirlerle donatmak.
RUSYA’DAN SONRA İKİNCİYİZ
2001’de 75 olan üniversite 182’ye ulaştı. Üniversitelerde 7 milyon 200 bin öğrenci bulunuyor. Öğretim elemanı sayısı 150 bini geçmiştir ve artıyor. 7 milyon 200 bin sayısı gerçekten pek çok Avrupa ülkesinin nüfusunun daha üzerinde. Öğrenci sayısıyla bölgenin Rusya’dan sonraki en büyük 2’nci ülkesi olma durumundayız. Kız öğrenci sayısının erkeklere göre birçok ülkeden iyi olduğunu ifade edebiliriz. Uluslararası öğrenci sayısı her geçen yıl artıyor. Bu sayı 2017’de 110 bine ulaştı. Önümüzde yıl artacağına inanıyoruz. En fazla uluslararası öğrenci Azeybeycan, Suriye İran, Irak, Suriye ülkelerinden geliyor ama bunlarla sınırlı değil.
Erasmus öğrenci sayısı arttırılmasına önem veriyoruz. 2014- 2017 yılları arasında gelen ve giden öğrenci sayısındaki makas son yıllarda biraz açıldı. Bu düşüşlerin sebeplerinin belli şartlar çerçevesinde olması, yapısal sorundan oluşmaması bizi umutlandırıyor.
BİN KİŞİYE 0.4 DOKTORALI İNSAN DÜŞÜYOR
Araştırma kapasitelerinin yükseltilmesi yanında yönetilmesi de önemli. Türkiye’de bin kişiye 0.4 doktoralı insanın düştüğünü görüyoruz. Bu bizim için iyi oran değil. AB ortalamasında bunun 1.5 olduğunu görüyoruz. YÖK olarak ülke için hedefin1000 kişiye 1 olarak ortaya konulmasını gerçekçi, ulaşılabilir, yönetilebilir olarak tespit ettik. Doktoralı işsizler sıkıntısını yaşamamak için belli plan dahilinde bunu yapmak istiyoruz.”
15 BİN ANLAŞMA YAPILDI
Toplantıda konuşan Ulusal Ajans Türkiye Direktörü Mesut Kamiloğlu, Erasmus Plus programının öğrencilere katkısını anlatarak, programın ülkeler arasındaki kültürel önemine değindi. Kamiloğlu “Programa yılda 10 bin başvuru alıyoruz. Üniversiteler arasında 15 bin 247 karşılıklı anlaşma yapıldı. 168 kurum 15 bin öğrenci her yıl Erasmus programına katılıyor” dedi. Etkinlikte konuşan AB Delegasyonu Başkanı Büyükelçi Christian Berger de değişim programının kültürlerin etkileşimde önemli yeri olduğunu ve Türkiye’nin zorlu süreçlerin üstesinden geleceğini vurguladı.