Erasmus’un rakibi, Mevlana

Güncelleme Tarihi:

Erasmus’un rakibi, Mevlana
Oluşturulma Tarihi: Ekim 28, 2013 11:15

Yükseköğretim Kurulu’nun (YÖK), Erasmus Öğrenci Değişim Programı dışında kalan özellikle Arap ülkelerindeki üniversitelerle daha iyi ilişkiler kurulması hedefiyle uygulamaya koyduğu "Mevlana Programı"ndan, beklenenden daha kısa sürede verim alınmaya başlandı.

Haberin Devamı

Uludağ Üniversitesi (UÜ) İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yaşar Aydınlı, YÖK'ün son yıllarda tüm dünyadaki üniversiteler ve yükseköğretim kurumlarıyla bağlantı kurma noktasında ciddi çalışmaları bulunduğunu, pek çok programa dahil olduğunu, bazı program ve projeleri de kendisinin hayata geçirdiğini söyledi.

Mevlana Programı’nın YÖK tarafından başlatıldığını hatırlatan Aydınlı, bunun kısa sürede Arap ülkelerindeki üniversitelerden ilgi gördüğünü anlattı.

Aydınlı, Türkiye'ye eğitim almak için çok sayıda Arap ülkelerinden öğrenci geldiğini, pek çok Türk öğrencinin de bu ülkeleri tercih etmeye başladığını belirtti.

İlahiyat ve hukuk eğitimi için Arap ülkelerine giden Türk öğrenci sayısının azımsanmayacak düzeyde olduğunu belirten Aydınlı, şöyle devam etti:
"Bizim İlahiyatın temel dili Türkçe'den sonra Arapça'dır. Fakültemizde de hazırlık sınıfında Arapça eğitim verilmektedir. Mevlana Programı kapsamında Arap dilinin gelişmesi, Arapça'nın gelişmesi noktasında önemli kazanımlar elde edeceğimizi düşünüyoruz. Nasıl ki İngilizce, Fransızca ve Almanca, Erasmus Öğrenci Değişim Programı kapsamında önemli bir ivme kazandıysa Mevlana Programının da Arapça'nın yaygınlaşması, daha iyi bilinir hale gelmesi bakımından iyi neticeleri olacağını düşünüyorum."

Öğretim elemanı kadrosunun Arap hocalarla zenginleştirilmesi hedefi

Mevlana Programı ile ilgili çalışmaların devam ettiğini dile getiren Aydınlı, fakülte olarak bu konuda önemli projeleri hayata geçirdiklerini bildirdi. Aydınlı, Mısırlı 4 öğretim görevlisine sahip olduklarını söyleyerek, "Üniversitemizde ve fakültemizde Arap öğrenciler var. Arap ülkelerindeki karışıklıklardan sonra bize bol miktarda hoca başvurusu geliyor. Bunların arasında tecrübeli olanları değerlendiriyoruz. Yani öğretim elemanı kadromuzu Arap hocalarla zenginleştirmeyi hedefliyoruz" diye konuştu.

Yurt içindeki öğrencilerin değişimini mümkün kılan Farabi Programının da hayata geçirildiğini anlatan Aydınlı, UÜ İlahiyat Fakültesinin eski ve köklü bir eğitim kurumu olduğunu ve bundan dolayı Türkiye'deki pek çok üniversiteden Bursa'ya her yıl onlarca öğrencinin geldiğini söyledi.

Yaşar Aydınlı, Farabi Programı kapsamında UÜ'ye gelen öğrencilerin burada 1-2 yıl öğrenim gördüğünü sözlerine ekledi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!