Güncelleme Tarihi:
Pamukkale Üniversitesi Hastaneleri Nöroloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Göksemin Acar’a göre, epilepsi nöbetinden sonra herhangi bir bulgu elde etmek güç. Bu yüzden tanı için nöbetin iyi gözlemlenmesi ve anlatılması çok önemli. Acar, epilepsiyi ve yapılabilecekleri şöyle anlatıyor:
Epileptik nöbetler beyinde sinir hücrelerinin anormal, yoğun elektriksel deşarjları nedeni ile beyin işlevlerinin geçici olarak bozulmasına yol açan bilinç bozukluğu ve davranış değişikliği ile kendini gösteren bir tablodur.
Uykusuzluk ve açlık tetikler
Epileptik nöbetler altta yatan sistemik ya da beyni ilgilendiren hastalıkların belirtisi olabileceği gibi tanımlanabilecek bir hastalık olmadan da ortaya çıkabilir. Eğer altta yatan bir hastalık yoksa nöbetleri tetikleyebilecek nedenler arasında uykusuzluk, açlık, yanıp sönen parlak ışıklar, adet dönemi sayılabilir. Epilepsi için ilaç tedavisi yapılan hastaların, doktor önerisi dışında ilaçları kesmesi ya da önerilenden fazla dozda alması nöbetleri tetikler.
Uzun süreli tedavi gerekir
Epilepsinin tedavisi çok uzun solukludur. En iyi ihtimalle, hasta en az iki yıl nöbet geçirmiyorsa ilaç dozlarında yavaş ve kademeli azaltma planlanır. İlacın azaltıldığı dönemde halen nöbet yoksa ve incelemeler normal ise ilaç tamamen kesilir.
Epilepsi nöbeti geçiren hastalara nasıl yaklaşılmalı?
- Hastayı uygun bir yere yatırın, sıkı giysileri varsa gevşetin, takıyorsa gözlüğünü çıkarın.
- Rahat nefes alması için mümkünse ağzını ve solunum yolunu açık tutun.
- Sakin ve güven verici olun, yanından ayrılmayın.
- Nöbet hakkında verebileceğiniz bütün bilgilerin hastaya, doktora yardımcı olacağını unutmayın.
- Hareketlerini durdurmaya ya da ağzına bir şey sokmaya çalışmayın. Soğan, kolonya gibi şeyler koklatmayın.