Enneagram nedir ve kullanım alanları nelerdir? Enneagram kişilik testi neden yapılır

Güncelleme Tarihi:

Enneagram nedir ve kullanım alanları nelerdir Enneagram kişilik testi neden yapılır
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 19, 2021 04:19

Enneagram kelimesinin kökeni Yunancadır. Fakat bu kelime İngilizceden çevrilmiştir. Kelimede yer alan enne sözcüğü Yunanca dokuz demektir. Yine kelimede yer alan agram sözcüğü ise kişilik demektir. Bu iki hecenin birleşiminden meydana gelen sözcüğün anlamı bu şekilde dokuz kişilik tipi manasında kullanılmaktadır. Kavram insanı bir bütün olarak ele almaktadır. İnsanın benliğinin haritasını çıkarmaktadır. Enneagram nedir, kullanım alanları nelerdir, Enneagram kişilik testi neden yapılır detayları ile derledik.

Haberin Devamı

Enneagram kelimesini insan kişiliği ile ilgilenen ve bu alanda testler yapan pek çok birey bilmektedir. Kişilik sisteminden oluşan bu test kavramı özellikle psikoloji bilimiyle ilgilidir. Dolayısıyla da psikologlar mesleklerinde bu kavramı ayrıntılı kullanabilmektedir.

 Enneagram Nedir?

 Enneagram kişilik sistemi demektir. Temelde yer alan ve birbiriyle bağlantılı dokuz kişilik tarzının bir karşılığı olarak anlaşılır ve insan ruhunun öğretilen modelidir.

 Buradan da anlayacağımız gibi bu sistem dokuz kişilik çeşidini ifade etmektedir. İlgili test ise bir kişinin dokuz kişilikten hangisine ait olduğunu bildirmektedir.

 Kavram Sufizm bilgeliğinin bir parçası olarak ortaya çıkmıştır. Burada bahsedilen bilgelik ise insanın var oluş nedenini incelemekte ve olgunlaşıp aydınlanması için ön görülen yaşam felsefesidir. Kendini tanıma sanatı tanımı da Enneagram tanımında yer almaktadır.

Haberin Devamı

 Enneagram Kullanım Alanları Nelerdir?

 Enneagram pek çok alanda kullanılmaktadır. Sosyal yaşam, iş hayatı, akademik çevre kavramın etkin bir şekilde kullanıldığı alanlardır. Hatta bu kavram gelişmiş ülkelerin üniversitelerinde bir ders olarak öğretilmektedir.

 Buna örnek vermek gerekirse Amerikan ağırlıklı üniversitelerin işletme, tıp ve psikoloji bölümleri örnek verilebilir. Harvard Üniversitesi Hukuk Fakültesinde de kişilik analizi şeklinde uygulamalı olarak ders niteliği taşımaktadır.

 Bazı kurumların ordularında da özel görevli personellerin yetiştirilmesi için enneagram eğitimi verilmektedir. CIA, FBI ve Alman ordusu buna bir örnektir. Kısacası ordunun ve gizli servislerin bir parçası şeklinde yer almaktadır.

 İşletme sektöründe ise personel seçimi, satış pazarlama gibi alanlarda bu sistemden yararlanılmaktadır. Çalışma yönetimi konularında başarılı bir metot olarak yer almış ve bir kaynak haline dönüşmüştür.

 Enneagram Kişilik Testi Neden Yapılır?

 Bilindiği gibi enneagram kavramı kendini bulma sanatıdır. Bu sanat bir test halinde bireylere uygulanır. Bu testte dokuz farklı kişilik çeşidi yer alır. Dolayısıyla bu test kişinin kendisini bulmasını ve hangi kişiliğe ait olduğunu bilmesinde etkilidir.

Haberin Devamı

 Burada amaç kişilik tiplerini öğrenmek değildir. Bir kişinin hangi kişilik tipine ait olduğunu bilmektir. Bir kişi kendi kişiliğini bildiğinde ve tanıdığında özüne dönmektedir. Çünkü her insanın kendisine ait bir özü bulunmaktadır. İnsanlar bu öz ile dünyaya gelirler. Fakat daha sonrasında bu özü unuturlar. Bu kişilik testi de kişinin kendi özünü bulmasını sağlar.

 Bunun nedeni ise doğundan itibaren özün üstü kişiliğin oluşmasıyla örtülür. Zaman içinde de görünmez hale gelir.

 Bu test kişinin kendisini tanıyabilmesi için yapılır. Tutku, zaaf ve diğer özelliklerini bilmesi için uygulanır. Aynı zamanda bu test sadece kişinin kendisini tanımasını değil diğer başka bireyleri de tanımasını sağlamaktadır. Bu kişilik testi kendini tanıma ve kendini bilme felsefesidir.

Haberin Devamı

 Enneagram kişilik testinde yer alan dokuz kişilik tarzı da merak edilmektedir. Mükemmeliyetçi, yardım sever, başarı odaklı, özgün, araştırmacı, sorgulayıcı, maceracı, meydan okuyan ve barışçı bu kişilik testinde yer alan dokuz kişilik tarzının isimleridir.

 Bu kişilik tarzlarının her birinin ayrı ayrı açıklaması mevcuttur. Örneğin tip 4 denilen kişilik tarzının ismi özgündür. Özgün kişilik yaratıcıdır. Diğer bireylerden farklıdır. Estetik ve güzelliğe bağlıdır. Yapılan işte anlam ve derinlik her şeyden önce gelir. Duygularını ifade etmeyi severler çünkü onların farkındadırlar.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!