Güncelleme Tarihi:
Engizisyon Mahkemesi, Katolik Kilisesine bağlı olarak kurulmuş olan bir sistemdir. Katolik kilisesinin bozulması için Engizisyon Mahkemeleri kurulmaya başlanmıştır.
Engizisyon Mahkemesi Nedir?
Engizisyon mahkemesi birçok kişi tarafından sık sık merak edilir ve araştırılır. Orta Çağ batı ülkelerinde kurulmuş olan Engizisyon Katolik kilisesi tarafından kurulmuş bir mahkemedir. Protestanlık ve Katolik mezhebine sahip olan Hristiyanlık, iki mezhep arasında çatışmalar çıkmasına sebep olmuştur. Bu iki mezhepten Katolik mezhebi Protestanlığa göre daha sert ve katı kurallara sahiptir.
Engizisyon Mahkemesi ilk olarak 1231 senesinde Papa IX. Gregorius tarafından kurulmuştur. Mahkeme Hristiyanlık kurallarına karşı çıkanların cezalandırılmasını ve sapkın olarak suçlanmasını sağlamak için kurulmuştur. Hristiyanlıkta dine karşı gelmek devlete isyan etmek anlamına gelmekte ve bu şekilde kabul edilmektedir.
Nerede Ve Neden Kurulmuştur?
İlk olarak İspanya'da 1231 yılında kurulmuş olan Engizisyon Mahkemesi Hristiyanlık dinine karşı çıkanları cezalandırmak için kurulmuştur. Sonrasında ise İspanyada da 1483 yılında yeni bir Engizisyon mahkemesi kurulmuş ve Müslümanlar, Yahudiler ve Ortodokslar dinleri sebebi ile suçlanmış ve idam edilmiştir. Engizisyon mahkemelerinde avukat bulunmazdı. Noter, yargıçlar ve sorgulayıcı kurul ile adalet sağlanmaktaydı.
Engizisyon mahkemeleri sonucunda ceza olanlara vahşice idamlar ve cezalar veriliyordu. İşkencelerden sağ kurtulanlar ise halkın önünde idam ediliyordu. Müebbet cezası alan suçluların ise aileleri ve yakınları fakirliğe mahkum ediliyordu. Engizisyon mahkemeleri genelde Avrupa'nın kara lekesi olarak kabul edilir çünkü birçok katliama sebep olmuştur. Engizisyon mahkemelerinin kapatılması ve tamamen kaldırılması 1807 ile 1820 seneleri arasına denk gelmiştir.
Engizisyon Mahkeme Ne Zaman Kuruldu?
Engizisyon mahkemeleri vermiş olduğu vahşi kararlar ve idamlar ile bilinmektedir. Bu sebeple de Avrupa'nın kara lekesi olarak görülmüş ve ortadan kaldırılması için çok uğraşılmıştır. Engizisyon mahkemesi ilk olarak 1231 senesinde İspanya'da kurulmuştur. Sonrasında kaldırılması için çok çaba sarf edilse de Engizisyon mahkemesinin kaldırılması 1807 ve 1820 seneleri arasına denk gelir. Kapatılan son Engizisyon mahkemesi de Portekiz’dedir. Birçok katliam düzenleyen, idamı normalleştirmeye çalışan ve Katolik olmayanları cani bir şekilde cezalandıran Engizisyon mahkemesi uzun süreler boyunca kullanılmıştır.
Orta Çağ'da uyguladığı ve akla sığmayan yöntemler ile cezalar veren Engizisyon mahkemesi birçok kişi tarafından istenmese de kurulmuştur ve cezaları uzun süre devam etmiştir. Vahşi kararlar alan ve idamı normalleştiren Engizisyon mahkemelerinde kişilerin kendilerini savunmalarına izin verildiği için avukatlar bulunmazdı. Mahkemede yalnızca yargıçlar, noter ve sorgulayıcı kurul bulunurdu ve adaletin bu kişiler ile sağlanması normal kabul edilirdi.