Güncelleme Tarihi:
Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) ile Ankara Valiliği işbirliğinde yürütülen uygulamayla fiziksel engelli öğrenciler, evlerinden okullarına, okullarından evlerine, erişebilirlik standartlarına uygun, kimsenin yardımı olmadan asansörlü servis araçlarıyla taşınacak.
Otomatik asansör sistemi, rampası, güvenlik mekanizmaları bulunan engelli okul servis araçları hizmetinden, Ankara Doğan Çağlar Engelliler Ortopedik İlkokulu, Ortaokulu ve Meslek Lisesi öğrencileri ile Çankaya Gökkuşağı Özel Eğitim Anaokulu, İlkokulu ve Ortaokulu öğrencileri yararlanmaya başladı.
Taşıtlara engelli asansörü ve rampa eklenmesinin yanı sıra araçlarda koltuk sayısı da azaltıldı. Güvenli seyahat için güvenlik mekanizmaları oluşturularak, öğrencilerin tekerlekli sandalyeleri ile araca güvenli binmeleri ve ulaşımlarını konforlu bir şekilde sürdürmeleri sağlandı.
"Kendimizi özgür hissediyoruz"
Uygulamanın başladığı ilkokul, ortaokul ve lise seviyesinde 142 ortopedik engelli öğrenciye eğitim veren Doğan Çağlar Engelliler Ortopedik Okulu’nda, 9 yolcu kapasiteli 22 adet yeni standartlara uygun, asansörlü servis aracı hizmete sunuldu. Daha önce ailelerin ve görevlilerin yardımıyla servislerine binerken zorluk yaşayan öğrenciler, artık yeni servis araçlarına yardım almadan binebiliyor.
11'inci sınıf öğrencisi Ali Gökkaya, önceden böyle bir sistem olmadığını, görevlilerin kucağında servislere bindirildiklerini söyleyerek, "Biz bu durumdan çok rahatsızdık. Bu sene başlayan uygulamayla kendi ulaşımımızı kendimiz sağlıyoruz. Başkalarına ihtiyaç duymuyoruz" dedi.
Kendi okullarında ilk defa denenen sistemin başka okullarda da uygulanmasını isteyen Gökkaya, "Engellilerin en büyük sorunu ulaşım. Biz ulaşım sorunumuzu çözdüğümüzde kendimizi daha özgür hissediyoruz" ifadesini kullandı.
Ankara'da pilot iki okul
MEB Özel Eğitim ve Rehberlik Hizmetleri Genel Müdürü Celil Güngör, engelli öğrencilerin okullara daha kolay ve rahat bir şekilde ulaşabilmeleri amacıyla bu uygulamaya başladıklarını söyledi. Güngör, Türkiye'de ilk kez Ankara'da hizmete sunulan engelli öğrenciler için asansörlü servis araçları uygulamasından, Doğan Çağlar Ortopedik Engelliler İlkokulu, Ortaokulu ve Meslek Lisesi ile Çankaya Gökkuşağı Özel Eğitim Anaokulu, İlkokulu ve Ortaokulu öğrencilerinin faydalanmaya başladığını aktardı.
Öğrencilerin hayatlarını büyük ölçüde kolaylaştırmak istediklerini belirten Güngör, şöyle dedi:
"Tekerlekli arabayla servise binmek zorunda olan öğrencilerimizin servise binme ve servisten inme süreçleri çok zorlu ve zahmetliydi. Asansörlü servislerle öğrencilerimiz daha rahat bir şekilde servislere erişebilecek. Görevliler ve aileler çocuklarımızı tekerlekli arabayla servis aracına bindirmeye çalışıyordu. Çocuklarımızın servisten inmeleri de yine aynı şekilde çok zor bir süreçti."
Türkiye'de 6-23 yaş aralığında 65 bin 714 fiziksel engelli öğrenci bulunduğunu belirten Güngör, uygulamayı tüm Türkiye geneline yaygınlaştırılmak istediklerini dile getirdi.