Engelli genç yüzde 100 burslu okuyor

Güncelleme Tarihi:

Engelli genç yüzde 100 burslu okuyor
Oluşturulma Tarihi: Ocak 08, 2014 13:21

İzmir'de doğuştan görme engelli ve yüzde 90 işitme kaybı nedeniyle yalnızca işitme cihazıyla çok az duyabilen 23 yaşındaki Celil Uzun, Yaşar Üniversitesi Hukuk Fakültesi'ni yüzde 100 burslu kazanarak 3'üncü sınıfa kadar başarıyla geldi.

Haberin Devamı

Yaşar Üniversitesi Hukuk Fakültesi 3'üncü sınıf öğrencisi İzmirli Celil Uzun, öğretmen baba ve ev hanımı annenin çocuğu olarak dünyaya geldi. Doğuştan görme ve duyma engelli Uzun, hayata küsmedi. Menemen'de görme engelliler okuluna giden Celil Uzun, 2006 yılında girdiği Orta Öğretim Geçiş Sınavı'nda Çiğli Yıldız Tınaz Anadolu Lisesi'ni kazandı. Kulaklık yardımıyla çok az duyabilen Uzun, engelsiz öğrencilerle birlikte okudu. Celil Uzun, "Lise 2'nci sınıfta bu bölüme girmemi kolaylaştıracak eşit ağırlık bölümünü seçtim. Bir görme engelli için zor bir bölümdü. Çünkü matematik kaynaklarına erişmek biraz zordu. Babamın öğretmen olması, sorunları aşmamızda kolaylık sağladı. Bu desteklerle liseyi bitirdim" dedi.

Ailesinin desteğinin yanı sıra görme engelliler okulundaki öğretmenlerin başarısında büyük rol oynadığını belirten Celil Uzun, "Rehberlik, İngilizce ve müzik öğretmenlerimiz görme engelliydi. Okuldaki seminerde tanıdığım görme engelli avukat bana örnek oldu. Zaman içinde avukat ve müzisyen kardeşler Kerim ve Selim Altınok'u tanıdım. Onlar da örnek oldu. Üniversite sınavına girip Yaşar Üniversitesi'ni yüzde 100 burslu olarak kazandım. Hukuk Fakültesi'ne burslu giren 10 kişiden biriyim" diye konuştu.

Haberin Devamı

Notları sınıf ortalamasının üzerinde

Yaşar Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Ruhan Erdem, Celil Uzun'un sınıf ortalamasının üzerinde notlara sahip olduğunu belirterek, "Celil 3 yıldır öğrencimiz, en başta biz de tecrübesizdik ama onun engellerine göre sınıflarımızı, ders anlatım sistemimizi düzenledik. Yalnızca kulaklıkla ve çok az duyabildiği için amfilerde özel bir ses sistemi kuruldu. Derslerimizi onun duyabilmesi için özel mikrofonlarla bu ses sistemini kullanarak anlatıyoruz. Bu sistemin dışında diğer öğrencilerimizle tamamen aynı şartlarda eğitim alıyor. Sınavlarını da bire bir soruları okuyarak yapıyoruz. Gelecekte başarılı bir hukukçu olacağına da inancımız tam" diye konuştu.

Akademik kariyer yapmak istiyor

Derslerini kulaklık yardımıyla takip eden ve özel bilgisayar yazılımları sayesinde bunları sesli kayıtlara ya da Türkiye Görme Özürlüler Kitaplığı yardımıyla kabartma baskı haline dönüştürebilen Celil Uzun, "Yüzde 100 görmüyorsam yüzde 90 oranında da duymuyorum. Kulaklığımı çıkarırsam hiç duymuyorum. Cihazlar sayesinde açığımı kapatıyorum. Mezun olduğumda avukatlık yapma şansım var. Hakim ve savcılık için yasal bir düzenleme gerekli. Ama ben akademik kariyer yapıp, öğrenciler yetiştirmek istiyorum" dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!