Güncelleme Tarihi:
2015’te MEB ile Turkcell arasında iki yıl için imzalanan protokolle 45 ildeki 80 okulda teknoloji sınıfları ve meslek atölyeleri kurulması hedeflendi. Şimdiye kadar 47 okulda bu gerçekleştirildi. Sınıflar görme engelli ve az gören öğrenciler için özel teknoloji ve yazılımlarla donatıldı. Örneğin az gören bir öğrenci, öğretmenin tahtaya yazdıklarını bilgisayarında görebileceği şekle getirerek okuyabiliyor. Görme engelliler ise klavyedeki tüm tuşları ve işlemleri seslendiren özel yazılımla rahatça bilgisayar kullanabiliyor. Bu sınıfları kullananlardan biri de projenin tanıtım filminde oynayan, 14 yaşındaki Elif Nur Sevim.Ailesi Afyonkarahisar’da yaşıyor, ancak orada görme engelli okulu olmadığından Elif, Ankara Göreneller Görme Engelliler Okulu’nda eğitim alıyor. İlkokuldan itibaren burada yatılı eğitim alan Elif halinden memnun. Başka yerlerdeki arkadaşlarının da bu imkânlardan faydalanabilmesi için sınıfların sayısının arttırabileceğini söylüyor. Sekiz öğrenciden oluşan sınıfının özelliklerini ise şöyle anlatıyor: “Ankara’ya birinci sınıfta gittim. Başta sınıf normaldi. Beşte bu sınıfta okumaya başladım. Sınıflar işimizi kolaylaştırıyor. İnterneti daha rahat kullanıyoruz. İstediğimiz bilgiyi bulabiliyoruz. Kitabın fotoğrafını çekip okutabiliyoruz, sesli olarak duyuyoruz. Kamera da çok kullanışlı. Bir şeyin fotoğrafını çekip bilgisayarda okutabiliriz. Bazı dersleri öğretmen anlatıyor, bazılarında konuları bilgisayarla işliyoruz. En sevdiğim ders, bilgisayar.”
Reklamda oynadığı için mutlu olduğunu söyleyen Elif, “Önce okulda çekim yapıldı. Sonra beş kişi seçildi. Onların arasından da beni tercih ettiler. İstanbul’a gittim. Filmde oynadığım için mutluyum. Gelecekle ilgili aklımda bir sürü meslek var ama sunucu olmak istiyorum, spiker gibi” diyor.
Hedef 80 okul
Programla 2015’te 11, 2016’da ise 36 olmak üzere 47 okul tamamlandı. Nisana kadar 80’e ulaşılması hedefleniyor. MEB ile protokol kapsamında belirlenen iller ihtiyaç önceliğine göre seçildi. Türkiye’de 16 görme engelli okulu var ve tamamına teknoloji sınıfı kuruldu. 20 işitme engelli meslek okulunun hepsine bilişim teknolojileri sınıfları yapıldı. MEB tarafından ihtiyaç önceliğine göre belirlenen 45 hafif zihinsel engelli özel eğitim mesleki eğitim okuluna ise meslek atölyeleri açılması planlandı.