Güncelleme Tarihi:
Gümüşhane Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Öğretmenliği Bölüm Başkanı Yrd. Doç. Muhammet Kızıltunç, yaptığı açıklamada, bu uygulamanın engelliler için beden eğitimi ve spor özel eğitim dersine yönelik bir çalışma olduğunu belirtti.
Kızıltunç, bölümlerinde engelliler için beden eğitimi ve spor dersi olduğunu ifade ederek, "Mezun olan öğrencilerimiz herhangi bir özel eğitim okulunda öğretmen olabilirler. Bunun için biz de böyle bir uygulama yaparak, öğrencilik yaparken engelli öğrencileri daha yakından tanıma ve onlara yönelik derslerin işleyişinin öğrenilmesi açısından önemli olduğunu düşündük." dedi.
Engelli öğrencileri derslere alarak bu dersi işlemeyi amaçladıklarını vurgulayan Kızıltunç, şunları vurguladı:
"Engelliler için beden eğitimi dersinden, ilimizde bulunan merkez ile birlikte hem üniversite öğrencilerinin mesleğe atıldıklarında edinecekleri tecrübe açısından hem de özel eğitime muhtaç öğrencilerin gelişimi açısından yararlı olacağını düşündük. Yaklaşık 1,5 yıldır bu uygulamamız devam ediyor. Öğrencilerimiz bu dersi engelli öğrencilerimizle birlikte işliyorlar. Bu da öğrencilerimiz için tecrübe oluyor. Öğrencilerimiz, özel eğitim öğrencilerini mesleğe atılmadan önce, öğrencilik yıllarında tanıma fırsatı buluyorlar. Bundan sonraki yıllarda da bu uygulamamız devam edecek. Biz sürekli öğretmen yetiştiren bir kurumuz. Her yıl özel öğrencilerimiz bu uygulamadan yararlanacak."
Gümüşhane Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu Müdür Yardımcısı Doç. Dr. Ahmet Yılmaz Albayrak ise bölümün 2. ve 4. sınıf müfredatında yer alan ders programında BESYO öğrencileriyle engelli öğrencileri bir araya getirdiklerini söyledi.
Bu uygulamanın Gümüşhane'de büyük destek gördüğünü belirten Albayrak, dersleri teorik ve uygulamalı esaslar üzerine kurduklarını belirtti.
Teorik derslerde gördüklerini spor salonunda uygulamaya döktüklerini ifade eden Albayrak, "Uygulama derslerimizde de Gümüşhane’de merkezdeki öğrencilerimizle bir araya geliyoruz. Hem BESYO öğrencilerinin onları tanımasını hem de öğretmenlik deneyimi adına güzel deneyimler yaşamasını sağlıyoruz. Haftada 2 saat bir araya geliyoruz. Gerek açık alanlarında gerekse spor salonunda fiziksel aktiviteler üzerinde duruyoruz. Daha sonra müzik eğlenceyle dersimizi bitiriyoruz." diye konuştu.
Gümüşhane Özel Eğitim Uygulama Merkezi Müdürü Gürsoy Çavuşoğlu da engelli öğrencilerin ailelerinden çok olumlu tepkiler aldıklarını belirtti.
Çavuşoğlu, öğrencilerin beden eğitimi dersini etkili bir şekilde üniversite öğrencileriyle birlikte yürüttüğünü belirterek, çocukların bu uygulamadan çok mutlu olduğunu vurguladı.
BESYO 2. sınıf öğrencisi Serhat Bayram ise öğrenciler ile yaklaşık iki aydır beraber olduklarını ve bundan mutluluk duyduklarını ifade etti.
Engelli öğrencilerin derslerdeki heyecanlarının kendilerini mutlu ettiğini belirten Bayram, "Spora çok yatkınlar. Çok güzel işler başarıyorlar. Özel eğitim öğrencilerini hayatla birleştirerek sporla barışık bir hale getirmeliyiz. Onlara sporla beraber değer katmalıyız. Azimleri, başarıları ve hırsları çok iyi. Hepsini tebrik ediyorum." diye konuştu.