Endokardit nedir? Nasıl tedavi edilir? Endokardit tanısı ve belirtileri

Güncelleme Tarihi:

Endokardit nedir Nasıl tedavi edilir Endokardit tanısı ve belirtileri
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 29, 2022 00:11

Endokardit, sıklıkla araştırılan konulardan biridir. Özellikle kullanım alanı açısından da önem taşıyan konular arasındadır. Bu bakımdan Endokardit nedir öğrenebilir ve nasıl tedavi edildiği hakkında da bilgi sahibi olabilirsiniz. Endokardit nedir? Nasıl tedavi edilir? Endokardit tanısı ve belirtileri hakkında tüm detayları derledik.

Haberin Devamı

 

 Endokardit, kalpte oluşan enfeksiyon ile beraber gelişen bir kalp hastalığıdır. Kalp kapakçığı iltihabı olarak da bilinmektedir. 

 Endokardit Nedir?

  Endokardit, birçok kişi tarafından ne olduğu merak edilen ve internet üzerinden araştırılan rahatsızlıklardan biridir. Endokardit, kalpte oluşan bir enfeksiyon ile gelişen kalp hastalığının adıdır. Endokardit genelde birçok kişi tarafından kalp kapakçığı iltihabı olarak da bilinir. Farklı farklı etkenler ile gelişmesi mümkün olan endokardit genelde zor bir şekilde anlaşılmaktadır. Belirtilerine bakarak ya da düzenli kontroller ile daha kolay bir şekilde tanı konması ve bu sayede erken tedaviye başlanması mümkündür. Özellikle kalp rahatsızlıklarında en önemli unsurlardan biri erken teşhis ve buna bağlı doğru tedavi yöntemidir. 

Haberin Devamı

 Belirtilerine bakıldığında kalpteki enfeksiyonun bağlı olduğu bölgedeki bakterilerin tipine göre değişiklik gösterdiği görülür. Özellikle kalp hastası olanların bu enfeksiyondan korunmaları ve tedavilerine de dikkat etmeleri gerekir. Kalp kapaklarının, kalbin ve damarın içindeki enfeksiyonlarını tetiklediği bilinmektedir. Doğumsal olan ya da sonradan kalp hastası olan kişilerde anormal kan akımlarına rastlanır ve bu durum da kişilere rahatsızlık verir. 

 Nasıl Tedavi Edilir? 

 Tedavi yöntemi oldukça merak edilen rahatsızlıklardan biri de Endokardit olarak karşımıza çıkar. Endokardit tedavisinin uzun olduğu ve uzun bir süreç gerektirdiği bilinmektedir. Hastalara damardan verilen antibiyotikler ile en az 4 ya da 6 haftalık bir tedavi uygulanması gerekir. Antibiyotik seçimlerinin hastalarda göre değiştiği bilindiğinden mutlaka bakterinin altında yatan kalp sorununu bulmak gerekir. Bu sorunun altında yatan nedeni bulmak ve buna göre kişiye özel bir antibiyotik tercih etmek gerekir. 

 Kalp cerrahisi yalnızca endokardit rahatsızlığına bağlı kalp yetmezliği durumlarında uygulanır ve tehlike arz eder. Bazı hastalarda tedavi oldukça güçtür. Genelde daha önce endokardit göstermiş kişilerde tekrar bu durumun görülmesi mümkündür. Yapay kapak ya da materyal kullanmış olan hastalarda da endokardit durumu ile karşılaşmak mümkündür.

Haberin Devamı

  Yapay materyaller ile cerrahi bir girişimsel yöntem almış ve tedavi görmüş kişilerde 6 aylık süreç içerisinde endokardit ile karşılaşılabilir. Bu rahatsızlıktan korunmak için iyi bir diş hijyeni sağlamak gerekir. Bundan dolayı çocuklara mutlaka diş hijyeni hakkında doğru ve gerekli bilgileri vermiş olmak önemlidir. Solunum yolu girişimlerinde, kas ve iskelet dokusunun gelişmesinde antibiyotik kullanımı gibi durumlarda da rastlanması mümkün bir rahatsızlıktır. 

 Endokardit Tanısı Ve Belirtileri 

 Endokardit tanısı koymak için sık sık klinik bulgular edinmek ve kan kültürü vermek gerekir. En net ve doğru bir sonuç için mutlaka tam kan kültürünün alınması ve uzmanlar tarafından incelenmesi gerekir. Endokardit tanısı için buna yatkınlığı olan hastalara muayene esnasında bulgular sorulur ve buna göre bir sonuca varılır. Tanısını koymak zor olsa da altta yatan kalp hastalıklarını teşhis ederek ilerlemek daha kolaydır. 

Haberin Devamı

 Hastaların daha öncesinde kalp ameliyatı ya da rahatsızlığı geçirmiş olmaları tanıların konması için daha kolaydır. Aynı zamanda bu kişilerde ateş olması da teşhisin daha kolay koyulmasını sağlar. Kan kültürü yapılması ile tahlil sonucu bakteri oluşumu gözlemlendiğinde endokardit şüphesi edinmek mümkündür. Endokardit belirtileri arasında halsizlik, kilo kaybı, bacakta ya da karında ödem, kas ve eklem ağrıları, gece terlemesi, nefes darlığı, halsizlik, tireme ve bitkinlik gibi belirtiler bulunur.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!