En riskli temizlik

Güncelleme Tarihi:

En riskli temizlik
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 07, 2007 11:36

AÜ Dağcılık Kulübü üyesi bir grup genç yüksek binaların riskli bölümlerini, dağcılık teknikleriyle temizliyor.

Haberin Devamı

 TEHLİKELİ TIRMANIŞ FOTOĞRAFLARI İÇİN TIKLAYIN

Akdeniz Üniversitesi Dağcılık Kulübü üyesi bir grup genç, kurdukları “endüstriyel dağcılık firması” aracılığıyla başta kentteki turistik tesisler olmak üzere yüksek binaların riskli bölümlerini, dağcılık tekniklerini kullanarak temizliyor.
Akdeniz Üniversitesinin çeşitli bölümlerinde okuyan ve bu sırada üniversitenin dağcılık kulübüne üye olan Yusuf Emre Çelebioğlu ve Mehmet Akşipal, adrenalin sporuna olan meraklarını ekonomik bir getiri haline dönüştürdü. Yusuf Emre Çelebioğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, İşletme Bölümü son sınıf öğrencisi olduğunu ve üç yıldır dağcılık sporuyla ilgilendiğini söyledi.

Haberin Devamı

Üniversitenin Dağcılık Kulübü üyesi diğer arkadaşlarıyla birlikte hobilerinden ekonomik kazanç elde etmeye karar verdiklerini anlatan Çelebioğlu, bu amaçla dünyada sık kullanılan, Türkiye'de ise yavaş yavaş tanınmaya başlanan “endüstriyel dağcılık” hizmetlerine başladıklarını vurguladı.

Kendisi gibi dağcı olan bir grup arkadaşıyla birlikte kurdukları şirket aracılığıyla başta Antalya'daki turistik tesisler olmak üzere yüksek binaların erişilmesi riskli bölgelerinde temizlik yaptıklarını belirten Çelebioğlu, kullandıkları sistemin, var olanlara göre hem daha az riskli hem hızlı hem de ekonomik olduğunu savundu.
Yusuf Emre Çelebioğlu, binaların temizliğini yaptıkları bölümlere çoğunlukla ilk kez kendilerinin ulaştığını vurgulayarak, “Normalde buralarda asansör, vinç ya da iskele kullanılıyor. Bu sistemleri kurmak hem uzun zaman gerektiriyor hem de konaklayan turistler açısından hoş bir görüntü oluşturmuyor” dedi.

Çelebioğlu, kendi sistemlerinde binanın durumuna göre 3-4 kişiyle çalıştıklarını, temizlik işini bir gün ile bir hafta değişen sürelerde tamamladıklarını dile getirdi.

İhtiyaca göre, yine kulüp üyesi dağcılardan destek istediklerini de belirten Çelebioğlu, kullandıkları sistemin, diğerlerine göre daha ekonomik olduğunu da söyledi.

Haberin Devamı

“DOĞADAN DAHA ZOR”

Çelebioğlu ile birlikte çalışan, altı yıllık dağcı Mehmet Akşipal de endüstriyel dağcılığın Türkiye'de yavaş yavaş tanınan bir iş kolu olduğunu anlattı. Yaptıkları işin sadece “temizlik” olarak algılanmamasını isteyen Akşipal, “Biz ulaşımı zor veya tehlikeli olan yerlere güvenli bir şekilde ulaşıyoruz” dedi.
Temizlik sırasında öncelikle keşif yaptıklarını ve binanın sabit unsurlarını kullandıklarını belirten Akşipal, dağcılıkta kullanılan ipler yardımıyla bir yandan binadan iniş yaptıklarını, bir yandan da fırçalar yardımıyla binayı temizlediklerini ifade etti.

Yaptıkları işi doğadaki tırmanışlardan daha tehlikeli bulduğuna da dikkati çeken Akşipal, “Çünkü doğada yalnızsınız, ama burada etrafınızda insanlar var. Elinizden düşüreceğiniz herhangi bir malzeme, orada tatilini yapan kişiye zarar verebilir. Bu yüzden kendimizi çalışırken daha tedirgin hissediyoruz” diye konuştu.

Haberin Devamı

Akşipal ve Çelebioğlu ile birlikte Concorde Otelin çatı ve cam yüzeylerinin temizliğini yapan iki yıllık dağcı Tanju Demirel d, ailelerinin kendilerine her zaman destek verdiğini söyledi. Demirel, “Ailelerimiz nasıl bir ortamda çalıştığımızı henüz bilmiyorlar. Fotoğraf veya görüntülerimizi görürlerse fikirleri değişebilir belki ama şu ana kadar bizlere hep destek oldular” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!