Güncelleme Tarihi:
Dinçer yaptığı yazılı açıklamada, Dünya Bankası Türkiye Direktörü Zachau’nun Türkiye’de öğretmen maaşlarının OECD üyesi ülkelere göre yüksek olduğu yönündeki açıklamalarını eleştirerek, Zachau’nun, çalışma şartlarının esnetilmesi ve yarı zamanlı işler getirilmesi önerisine dikkat çekti. Önerinin AKP’nin uygulamak istediği bir politika olduğunu belirten Dinçer, “Türkiye’nin ekonomi politikalarının uluslararası finans çevreleri tarafından belirlendiği, ekonomide emekçiden değil patronlardan yana politikaların açığa çıktığı ve öğretmenlerin güçleşen yaşam koşulları karşısında daha da sefalete mahkum edildiği bir döneme denk gelen bu açıklamanın ne istatistiklerle ne de gerçeklikle uyuşmadığı ortadadır” dedi.
"OECD RAPORU ZACHAU’YU YALANLIYOR"
Dinçer, Dünya Bankası’nın Türkiye’de asgari ücretin yüksek olduğunu belirterek düşürülmesini istediğini de hatırlatarak, Dünya Bankası’nın yaklaşımına en iyi yanıtın, OECD’nin, her yıl yayınladığı 'Bir Bakışta Eğitim Raporları' olduğunu söyledi. OECD istatistiklerinin, Zachau’nun yaptığı açıklamaları yalanladığını belirten Dinçer, OECD raporlarına göre, daha fazla çalıştığını, daha çok öğrencinin sorumluluğunu üstlendiğini, daha düşük ücret aldığını ve geçimini sağlamak için daha fazla yıprandığını söyledi. Dinçer, "Tefeciye, rantiyeciye, faizciye son 13 yılda 400 milyar dolar, AKP’nin iktidarda olduğu son 5 yılda ise 200 milyar dolar faiz ödemesi gerçekleştiren bir ekonomik modelde faizcinin, tefecinin kazancına kazanç kattığı bu kumarhane düzeni değil de, öğretmenlerin maaşları mı sorunun kaynağıdır?" sorusunu sordu.
"ÖĞRETMENİN BOĞAZINDAN KESİLEN FAİZCİYE AKTARILIYOR"
Dinçer, Dünya Bankası’nın Her yıl 'faizciye' ödenecek paranın bütçeden garanti edilmesi amacıyla Türkiye'ye faiz dışı fazla ayırması için baskılarda bulunduğunu vurgulayarak, "Emekçilerin maaşlarından yapılan kesintileri tefeciye aktaranların, bu düzeni dayatanların öğretmenlerin maaşlarını yüksek bulmasından doğal bir şey yoktur. Öğretmenin boğazından, yemeğinden kesilmesi, tefecinin cebinin şişirilmesi düzeninde en doğal olan şey, bu kesimlerin sözcülerinin ücretlerimize göz dikmeleridir" görüşünü savundu.
“DÜNYA BANKASI SUÇU ÜZERİNDEN ATIYOR”
Türkiye’de öğretmenlere yoksulluk sınırının yarısından daha az ücret ödendiğini belirten Dinçer, hükümetin sorumluluğunun eğitimin ve eğitim emekçilerinin sorunlarına çözüm üretmek olduğunu söyledi. Hükümetin sorumluluklarını yerine getirmek yerine sürekli yeni sorunlar ürettiğinin ifade eden Dinçer, "Eğitim sisteminin ve giderek derinleşen eşitsizliklerin sorumlusu öğretmenler ve onların maaşları değil, Dünya Bankası ve IMF gibi dayatma örgütleridir. Dünya Bankası Direktörü’nün açıklamaları suçu üstünden atma ve hedef saptırma yönündedir. Türkiye’nin sorunu öğretmenler değil, Dünya Bankası ve IMF’dir" dedi.