Güncelleme Tarihi:
1909’da Sultan Abdülhamid döneminde tahsis edilen arazi üzerine karşılaşılan zorluklar nedeniyle Adile Sultan İnas Mektebi adıyla 1916’da inşa edilen Kandilli Kız Anadolu lisesi bu sene 100’üncü yılına giriyor.
Zorluklarla kuruldu
1900’lü yılların başında Osmanlı topraklarındaki genç kızlara yabancı dil ağırlıklı bir okul açılması gereğine inanan ilk Meclis-i Mebusan Reisi (Büyük Millet Meclisi Başkanı) Ahmed Rıza Bey ile kız kardeşi ilk kadın gazeteci Selma Rıza Hanım, okulun hayata geçirilmesi için uzun bir savaş verdi. İstanbul Belediye Başkanı Cemil Topuzlu Paşa’nın da desteği ile, Kandilli tepelerindeki Adile Sultan Sarayı’nın Maarif Nezareti’ne (Millî Eğitim Bakanlığı) tahsisi için Sultan Abdülhamid’in 18 Mart 1909’da emir vermesini sağladılar. Uzun süredir boş ve bakımsız kalan sarayın onarımı ve okula dönüştürülmesi için devletten ödenek alınamadığından, parasal güçlüklerle karşılaşıldı. Okul Adile Sultan İnas Mektebi (Adile Sultan Kız Okulu) adıyla 1916’da açıldı.
Başlangıçta yuva-ilk-orta ve lise bölümlerini içeren okulun bazı bölümleri zaman içinde kaldırıldı. Saraydaki öğrenim 1932’den itibaren Kandilli Kız Lisesi adı ile devam etti.Öğrenci sayısının giderek artması nedeniyle koru içinde 1969-1970 eğitim-öğretim yılında yeni bir okul binası yaptırıldı ve öğretim birimleri bu binaya taşındı. 7 Mart 1986 sabahı elektrik kontağının neden olduğu bir yangın sonunda dört duvar halinde kalan tarihi bina, Kandilli Kız Lisesi mezunlarının kurduğu Kandilli Kız Lisesi Kültür ve Eğitim Vakfı’nın çalışmaları ile eski durumuna getirildi. Saray şu anda Kandilli Sakıp Sabancı Eğitim ve Kültür Merkezi adı ile de anılıyor.
Kandilli Kız Lisesi’nin önemli mezunları
Şüküfe Nihal Başar (Türk şair, öğretmen, kadın hakları savunucusu. Türkiye’de Darülfünun’dan mezun ilk kadın)
Selma Soysal (Türkiye’nin ilk kadın matematik profesörü)
Ayşe Safvet Rıza Alpar (İlk kadın rektör)
Meliha Ulaş (Samsun’un ilk kadın milletvekili)
Fakihe Öymen (İlk kadın İstanbul milletvekillerinden)
Satı Çırpan (İlk kadın muhtarlardan ve ilk milletvekillerinden)
Mihri Pektaş (İlk kadın milletvekillerinden)
Bahire Bediş Morova(İlk kadın milletvekillerinden)
Ferruh Güpgüp (İlk kadın milletvekillerinden)
Şenel Boydağ (Bilim şehidi bir bilim insanı)
Prof. Belkıs Özdoğan (Cumhuriyet Dönemi ilk profesörlerinden)
Prof. Taliha Balı Aykan
Prof. Bahriye Üçok
Prof. Türkan Saylan
Prof. Nezihe Başköprülü
Prof. Selma Karaali
Prof. Saffet Alpar
Prof. Zarife Kitapçıgil
Prof. Mükerrem Anadolu
Prof. Işıl Demirkent
Prof. İrdesel Göğüş
Prof. Bingül Yazgan
Prof. Ayhan Ulubelen
Prof. Nermin Başarer