Güncelleme Tarihi:
Le Cordon Bleu- Teksas/ABD
Dünya çapında binlerce öğrenciye mutfak sanatları konusunda eğitim veren Le Cordon Blue’ya bağlı olarak 1995’te kurulmasına rağmen ABD’nin önde gelen eğitim kurumlarından biri olmayı başardı. Le Cordon Blue zincirlerinde ABD’nin en iyisi olarak gösteriliyor. Texas Mutfak Akademisi’nin (TCA) modern ekipmanlarla döşenmiş toplamda 73 bin metrekarelik çok geniş mutfakları var. Öğrenciler, birinci sınıf bir restoran mutfağında eğitim alıyor. Geleceğin şefleri buralarda geleneksel dünya mutfaklarından pastacılığa kadar birçok farklı alandaki profesyonellerden bu sanatı öğreniyor. Akademi, başarı bursu gibi birçok finansal destek de veriyor. Akademik olarak öne çıkan program ise mutfak sanatları ön lisansı. Canlı chat imkânıyla programlar hakkında detaylı bilgi de alabiliyorsunuz. Kurumla ilgili tüm sorularınız vakit kaybetmeden yanıtlanıyor. Programın ücreti ise, 123 bin TL (42 bin 550 dolar).
Providence/ABD
Kuzey Amerika’da mutfak sanatları konusunda ilk ve en iyi eğitim veren kurumların başında geliyor. ABD’de Kuzey Miami, Denver, Charlotte, Providence şehirlerinde de kampusları var. Hepsinde 2 yıllık mutfak sanatları programı sunuluyor.Modern ve klasik yemek pişirme tekniklerinden sunuma, restoran yönetiminden beslenmeye kadar birçok derste, öğrenciler geleceğin iyi şefleri arasında yer almak için birbiriyle yarışıyor. Üniversitenin öğrencileri, 2014’te International Jeunes Commis Rôtisseurs yarışması gençler kategorisinde madalya aldı ve uluslararası mutfak olimpiyatları IKA’da altın ve gümüş madalyanın sahibi oldu. Mutfak sanatları ön lisans programının 2014-2015 fiyatı yıllık 87 bin TL (30 bin dolar). Fakat kurum, öğrencilerinin yüzde 93’üne çeşitli oranda finansal destek veriyor.
Piyomonte/İTALYA
İtalya’da uluslararası öğrencilerin en çok tercih ettiği okulların başında geliyor. Okulun sitesinde Türkçe de hizmet veriliyor. İtalyan mutfağına odaklanan birçok programı bünyesinde barındırıyor. Özellikle profesyoneller yetiştirmeye odaklanan İtalyan Mutfağı yüksek lisans programı ile dikkat çekiyor. Programda İtalyan mutfağının önde gelen lezzetleri konusunda detaylı eğitim verilirken, şarap kültürüne de odaklanılıyor. 12 kişilik bir ekip 9 hafta boyunca teorik ve pratik derslere girip ICIF’in seçtiği restoranlarda 15 haftalık staj yapıyor. Programa sadece ilgili alanlarda lisans derecesine sahip öğrenciler katılabiliyor. Ücret ise konaklama da dahil 32 bin TL (10 bin Euro).
New York/ABD
CIA’in programları gerçek dünya deneyimlerine çok önem veriyor. Bu okuldaki her programda minimum 1.300 saat, mutfakta geçiyor. Öğrenciler müfredatları dâhilinde birinci sınıf restoranların mutfaklarında staj yapabiliyor. Akademinin felsefesi gerçek işe yarayan deneyimlerle kaliteli mezunlarvermek. Bu nedenle öğrencilerini de titizlikle seçiyor. Okulun ayrıca San Antonio, St. Helena ve Sinagapur’da da kampusları bulunuyor. Mutfak sanatları ön lisans programı 21 ay sürüyor. Basit pişirme, menü geliştirme, beslenme, yemek güvenliği ve maliyet kontrolü gibi bir restoranda bilinmesi gereken birçok önemli kural dersler arasında. Mutfak sanatları ön lisans programının yıllık fiyatı ise, 46 bin TL (16 bin dolar).
Fransız Mutfak Sanatları Okulu Paris/FRANSA
Mutfak sanatlarının konuşulduğu bir yerde ilk akla gelen ülke, Fransa olur. Dünyanın yemek kültürü açısından en güçlü ülkelerinden biri olarak, bu işin eğitimini kimseye bırakmıyor. Ferrandi, birçok yemek dergisine göre Fransa’nın en iyi mutfak sanatları okulu. 1500 öğrenciye, aralarında ‘Michelin yıldızlı şef’lerin de bulunduğu 2000’e yakın profesyonel eğitim veriyor. Okul Paris’in tam göbeğinde, dünyaca ünlü restoranların da komşusu. Bu okuldan mezun bir öğrencinin en geç altı ayda iş bulma oranı yüzde 90. Yani her 10 kişiden 9’u dünyanın çeşitli mutfaklarında çalışmayı başarıyor. Uluslararası öğrenciler için ‘yoğun’ program İngilizce veriliyor. Okul, ‘profesyonelliği’ ön plana çıkarıyor. Öğrenciler, henüz eğitim alırken çeşitli restoranlarda, deneyimli şeflerin yanında, gerçek müşteriler için yemek hazırlıyor. Ferrandi’nin organize ettiği üç ya da altı aylık staj programlarına gönderiliyor. Programın uluslararası öğrenciler için ücreti 64 bin TL (20 bin Euro). Buna konaklama ve yaşam gibi yan masraflar dâhil değil.
Londra/İNGİLTERE
Bir deyişte, kitabı yazılsa en kısa olacak üç şeyin Alman mizah anlayışı, İtalyan savaş tarihi ve İngiliz mutfağı olacağı söylenir. Oysa İngilizler özellikle son yıllarda mutfak konusunda önemli bir uyanış yaşıyor. Hell’s Kitchen’dan Gordon Ramsay’i ve yemek kanallarını izlediğinizde, Jamie Oliver gibi İngiliz şeflerin ülke itibarını düzelttiği görülüyor. İngiltere’de mutfak sanatı deyince akla gelen okullardan biri Westminster Kingsway. Farklı alanda eğitim veren okulun mutfak sanatlarında 20’ye yakın programı bulunuyor. Westminster’ı listedeki diğer okullardan ayıran ise farklı yaş gruplarına da özel eğitim vermesi. Hospitality ve Mutfak Sanatları Fakültesi altında 14-16, 16-18 ve yetişkinlikler için özel programlar; 14-16 ve 16-18 yaş grupları için ‘Genç Şef Akademisi’ adıyla yılın çeşitli dönemlerinde farklı eğitimler de veriliyor. Yetişkinler için en dikkat çeken seçenek ise üç yıl süren ‘Profesyonel Şef Diploma’ programı. Program, geniş bir müfredata sahip; klasik-modern mutfak, pastacılık, gastronomi, ürün geliştirme, gıda güvenliği... Yıllık fiyatı yaklaşık 34 bin TL. Ancak uluslararası öğrencilerin daha çok tercih ettiği program, mutfak sanatları, sunum, servis ve pastacılık. Bilim, inovasyon, gastronomi ve girişimciliği birleştiren program 24 hafta sürüyor. Ücreti ise 54 bin TL (12 bin 500 sterlin). Her yıl Eylül’de başlayan programın 48 haftalık yoğun versiyonları da var.
Türkiye’deki üniversitelerin mutfakla imtihanı
Türkiye’deki önemli üniversitelerde de gastronomi ve mutfak sanatları lisans bölümü var. İşte o bölümlerden birkaçı:
GAZİ ÜNİVERSİTESİ
Gastronomi ve mutfak sanatları alanında önde gelen üniversite, 4 yıl boyunca teorik ve pratik derslerden oluşan kapsamlı bir müfredata sahip. Yiyecek ve içecek hizmetleri, baharat ve kahve kültürü, Osmanlı mutfağı, tatlı ve pasta sanatı gibi birçok dersin yer aldığı programda ayrıca mesleki yabancı dil eğitimi de veriliyor.
ANADOLU ÜNİVERSİTESİ
Gastronomi ve mutfak sanatlarında iddialı. Türk mutfak kültürüne önem veren bir ders içeriğine sahip. Gastronomi tarihi, yemek ve mitoloji gibi teorik derslerin yanı sıra Osmanlı ve uluslararası mutfakların denendiği pratik dersler de bölüm müfredatında bulunuyor. Öğrenciler ayrıca mesleki yabancı dil eğitimi de alıyor.
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Gastronomi, yiyecek ve içecek tarihi gibi teorik derslerin yanı sıra, öğrenciler üniversitedeki mutfak atölyesinde Türkiye ve dünya mutfaklarından örnekler hazırlıyor. Eğitim mesleki uygulamalar ile veriliyor. İngilizce, Almanca ve Fransızca gibi dillerin dışında, Çince gibi dünya mutfakları arasında önemli yer tutan kültürlerin dilleri de müfredatta bulunuyor.