Güncelleme Tarihi:
‘Sıra’ların üzeri altın, gümüş, yakut, zümrüt, elmas, safir dolu. Öğrenciler ellerinde lup mercek, taşları inceliyor. Kemerburgaz Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Takı Tasarım Bölümü öğrencileri uygulamalı derslerini mücevher fabrikasında yapıyor. Ellerinde saf altın, önlerinde değerli taşlar, takı tasarlıyorlar. Esenyurt’taki Onsa Mücevherat Fabrikası’nda görülen dersteyiz. Dersin öğretim görevlisi Hakkı Sezer öğrencilerle değerli taşları inceliyor. Birinin önünde altından yaptığı kuş figürü, diğerinin elinde gümüşten yaptığı zincir bileklik var.
Uygulama bu yıl başlamış. Öğrenciler haftanın bir günü bu fabrikaya gelip altın, gümüş gibi malzemelerle çalıyorlar. Altınlar öğrencilere zimmetli. Mezun olduklarında altınlar geri alınıyor. Öğrencilere zimmetlenen altının değeriyse 50 bin lira civarında. Güzel Sanatlar ve Tasarım Fakültesi Dekanı Prof. Dr. İsmet Vildan Alptekin, bu değerli ders malzemesi hakkında şu bilgileri veriyor:
“Öğrenciye zimmetli olarak veriyoruz altını. Sonra o malzemeyi geri alıyoruz. Tabii, çalışmalar esnasında toz olan kısmın değerinin karşılığını üniversite ödüyor. Öğrenciler önce heyecanlanıyorlar ‘Bu malzemeyle nasıl çalışacağız’ diye. Ellerine yarım kilo altın tabaka veriliyor. 50 bin liralık bir malzeme alıyor. Ama artık alıştılar bu işe.”
Alptekin uygulamanın bir ilk olduğunu da vurguluyor:
“Sanayiyle işbirliği yaparak geliştirilmiş bir program. Öğencilerimiz burada hem uygulamayı, hem tasarımı bizzat fabrikasında görüyorlar. Atölye şefliği, toplantı salonu, öğretmen odası, tasarım salonu var. Küçük bir fakülte burası. Fabrikası olan tek takı tasarım bölümüyüz.”
İlk derste elimize külçe altın verdiler
Öğrenciler ise hallerinden çok memnun. ‘Size gerçek malzemeler verildiğinde korkmadınız mı?’ sorusunu ise şöyle cevaplıyorlar:
Elmas, safir, yakut ve zümrütü fabrika ortamında görüyorlar
Güzel Sanatlar ve Tasarım Fakültesi Dekanı Prof. Dr. İsmet Vildan Alptekin, programı şöyle anlatıyor:
“Sanayiyle işbirliği yaparak geliştirilmiş bir program. Öğrencilerin hem ulusal hem uluslararası düzeyde tasarımsal ve üretimsel altyapılarını oluşturuyoruz. Öğrenci eğitim alırken aynı zamanda çalışıyor. Burada staj yapıyorlar. Hem atölye hem üniversite sorumluluğuyla çalışıyorlar. Amacımız Türkiye’de takı tasarımı konusunda bir numara olmak.”
Dersin hocalarından Elanur Güner uygulamalarını, “Burada olmamızın en büyük avantajı teorik olarak anlattıklarımızı öğrenciye gösterebilmek. Değerli ve yarı değerli taşlarla çalışıyorlar. Elmas, safir, yakut ve zümrütü fabrika ortamında görüyorlar. Ama bu taşları atölyeye getirmiyoruz. Biz fabrikanın o bölümüne gidip orada o taşlarla üretimi görüyoruz” diye özetliyor.
GSTF Takı Tasarımı Bölüm Başkanı Yrd. Doç. Dr. Berna Karaçalı bu dersin 2’inci sınıftan sonra görülmeye başladığını söylüyor:
“Temel sanat eğitimiyle ilgili, birinci sınıf derslerini diğer okul binasında alıyorlar. Daha sonra 2, 3 ve 4’üncü sınıflar haftada 1 gün buraya uygulamalı derslere geliyorlar. Şu an toplam 68 öğrenci var.”