Güncelleme Tarihi:
Emeklilik görevlerini yerine getirmiş vatandaşlar her sene emeklilik ikramiyesi hesaplaması için heyecanlanmaktadır. Emekli ikramiyesi hesaplama işlemi günümüzde gelişen teknoloji sayesinde oldukça basit ve kolaydır. Vatandaşlar e devlet sistemlerinden emekli ikramiyesi hesaplamayı öğrenebilmektedir.
Emekli İkramiyesi Nasıl Hesaplanır?
Emekli ikramiyesinin hesaplanmasında ilk bilinmesi gereken 30 fiili hizmet yılından fazla olan sürenin göz önüne alınmayacağıdır. Bu bilgiye göre emeklilik ikramiyesi brüt toplam aylık tutarın her tam hizmet yılı toplamına çarpılmasıyla hesaplanmaktadır.
Örneğin bir kişinin 25 hizmet yılının olduğunu düşünelim. Emekli aylığının da 1000 TL olduğunu düşünürsek emekli ikramiyesi bu bilgilere göre 25 x 1000 olacaktır. Bu işlemin sonucunda emekli ikramiyesi bu vatandaşın 25 bin liradır.
Emekli ikramiyesi hesaplaması yasal dayanağa bağlıdır. Bu yasal dayanak 5434 sayılı Emekli Sandığı Kanununun 41. maddesidir. Emekli ikramiyesinden hak sahibi olanlar SGK'DAN aylık alan kişiler, şehir yakınları, terörden zarar gören kişiler ve bu kişilerin yakınlarıdır.
2022 senesi emekli ikramiyesi hesaplamasında gösterge, kıdem aylığı, aylık ve ek gösterge gibi bilgiler de önemlidir. Emekli ikramiyelerinin ne zaman ödeneceği konuları bütçe görüşmelerinde gündeme gelmektedir. Bilindiği gibi yılda iki kere emeklilere bayram ikramiyesi ödenmektedir. Bu ikramiye emekli ikramiyesinden farklıdır. Kişilerin bayram ikramiyesi için başvuru yapmasına gerek yoktur. Bayram ikramiyesi tüm hak sahiplerinin hesaplarına yatırılır.
4A ve 4B Emekli İkramiyesi Hesaplama
Bu başlık altındaki 4A grubu eski adıyla SSK'ya prim ödemesi yapan sözleşmeli çalışan grubudur. 4A grubuna örnek vermek gerekirse bir mağazadaki satış sorumlusu, bir ajanstaki tasarım sorumlusu ya da bir şirketteki muhasebeci verilebilmektedir.
4B sigorta sistemi ise eski ismiyle BAĞKUR sigortalılarıdır. 4B grubuna giren kişiler serbest olarak çalışan yani kendi mesleğini icra eden kişilerdir. Sanatkarlar, serbest meslek grupları ve şahıs şirketleri 4B grubuna örnektir.
Bu iki grup olan 4A ve 4B emekli ikramiyesi hesaplaması hizmet dökümlerine göre farklılık göstermektedir. Emekli ikramiyesi hesaplamada sisteme girilmesi gereken bilgiler derece, kademe, ek gösterge, makam, temsil, görev tazminat göstergesi, hizmet ayı, hizmet yılı, kıdem yılı, ikramiye yılı gibi bilgilerdir.
Emekli ikramiyesi emekliler için önemli bir ek gelir kaynağıdır. Emekli bayram ikramiyesi de bu aşamada emekliler için kurtarıcı olabilmektedir. 2022 senesinde 4A grubu işçi emeklileri için emekli ikramiyesi ödeme günleri 17, 18, 19, 20, 21 olarak belirlenmiştir.
4B grubu BAĞKUR emeklileri için emekli bayram ikramiyesi 2022 senesinde 29 Nisan'da ödenecektir. 4C grubundaki memur emeklileri ise hem bayram ikramiyelerini hem de Mayıs ayı aylıklarını bu sene 29 Nisan tarihinde alacaklardır.
Bu emekli bayram ikramiyeleri seneye göre belirlenen bayramın birinci gününden önce vatandaşların maaş hesaplarına yatırılmaktadır. Yatırılma sırasını ise TC kimlik numaralarının son hanesi belirlemektedir.
Kanunlar kapsamında devlet memuru olarak 23 yıl 7 ay hizmet vermiş bir kişi görevinden ayrılmıştır ve 2 yıl sigortalı olarak çalışmıştır. Bu kişi emeklilik başvurusunda bulunabilir. Bu durumda son 7 yıl içerisindeki hizmet süresinin yarısından fazlası devlet memuru olarak geçtiğinden yine emekli aylığından faydalanabilecektir. Emekli maaşı ve emekli ikramiyesi hesaplama programlarından bu konuda destek alabilirsiniz.
Burada mesleği öğretmen olan bir kişinin 2022 Ocak Haziran aylık tarih seçimi olsun. Bu kişinin derecesi 2 kademesi de 4 olsun. Fiili hizmet yılı 25 olsun. Fiili hizmet ayı ise 11 olsun. Kıdem yılı 24 olsun. İkramiye yılı 24 olsun. Bu örneği sisteme girdiğimizde karşımıza bu kişinin emekli maaşı 5.154,22 TL çıkacaktır. Bu kişinin emekli ikramiyesi ise 156.676,28 TL çıkacaktır. Bu örneğin hesaplanan diğer verilerini de sistem üzerinden görebilirsiniz.