Ehliyet yaşı hesaplama nasıl yapılır? Ehliyet alma yaşları kaçtır

Güncelleme Tarihi:

Ehliyet yaşı hesaplama nasıl yapılır Ehliyet alma yaşları kaçtır
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 13, 2022 22:49

Türkiye'de pek çok kişinin yanlış bildiği gerçeklerden birisi de 18 yaşına giren kişinin istediği anda ehliyete sahip olabileceğini düşünmesidir. 18 yaşını dolduran kişiler ise, sadece B ehliyetine sahiptir. Diğer araçları kullanacak olan kişilerin tam olarak ehliyet yaş hesaplama işlemini incelemesi gerekir. Ehliyet yaşı hesaplama nasıl yapılır sizler için derledik.

Haberin Devamı

 

 Ehliyet yaş hesaplama işlemi, düşünüldüğü kadar zor bir işlem değildir.

  Ehliyet Yaşı Hesaplama Nasıl Yapılır?

  Ehliyet yaşı hesaplamak isteyen kişiler internetten yardım almak istiyor. Ehliyet, yaş hesaplama konusunda herhangi bir bilgisi bulunmayan kişiler de genellikle internet üzerinden hesaplamanın formüllerini aramaktır.

  Her ehliyet tipine göre farklı yaş gruplarının da yer aldığı ehliyet sistemi için güncel bir hesaplama formülü de geliştirildi. 2022 yılı ile ilgili formül kullanılarak ehliyet için gereken yaşın ne zaman dolacağı hakkında bir bilgi sahibi olmanıza imkan sağlar. Ehliyet yaşı ile ilgili bilgi sahibi olmayan kişiler için hazırlanmış olan tablo ile rahatça ehliyet yaşı ile ilgili bilgi alınması gerekir.

Haberin Devamı

  Ehliyet yaşı hesaplama formülünü öğrenmek isteyen kişiler ise iki farklı şekilde bu hesaplamayı gerçekleştirebilir. İlk olarak da ehliyet yaşının hesaplanması için sürücünün doğum tarihinin baz alınması gerekir. Sürücünün doğum tarihinden başlayarak günümüze kadar olan bütün tarihlerde yaşadığı günün net bir şekilde belirlenmesi gerekir. Sürücü adayları aynı zamanda yaşını doldurdukları zaman her türlü ehliyeti almaya hak kazanır. Ehliyet yaşı hesaplaması yaparken dikkat edilmesi gereken en önemli faktörse yaşın tam olarak doldurulmasıdır. Yaşın doldurulması, bir ehliyet alabilmek için çok önemli konular içinde yer alıyor.

  Yaş doldurma konusunda bir sorun yaşayan sürücü adaylara herhangi bir ehliyet verilmemelidir. Yaşını tam gün olarak doldurmuş olan kişiler ise, ehliyet almaya hak kazanır. Ehliyet sınavını başarıyla tamamlayan kişilerin en çok merak ettiği konulardan birisi de ehliyet yaşıdır. Ehliyet yaşı hesaplanırken dikkat edilmesi gereken pek çok faktör bulunur. Bunun başında ise, sürücü adayının doğum tarihi ve güncel tarihi gelir. Günümüz tarihinden başlamak üzere geri sayım yapılırken sürücü adayının da tarihinin girilmesi gerekir.

  Sürücü adayının doum günü ile birlikte günümüz tarihi arasında bulunan fark ehliyet yaşı almaktan daha fazlaysa o zaman bu kişi ehliyet almaya hak kazanır. Bu farkı doldururken dikkat edilmesi gereken bir diğer durum da adayın doğum gününün geçmiş olmasıdır. Yani yaşın doldurulma işleminin tamamlanmış olması gerekir.

Haberin Devamı

  Ehliyet Alma Yaşları Kaçtır?

  Ehliyet alma yaşı ehliyet türüne göre değişir. Ehliyet türlerine göre ehliyet alma yaşı ise şu şekildedir;

 M, A1 VE B1 Ehliyet Sınıfları: Bu ehliyet türlerinin yaş sınırı 16’dır. 2022 yılı başvuruları için de 2006 doğumlu olmak ve yaşını da gün ve ay olarak doldurmak gerekir. 2023 yılı başvuruları için de 2007 doğumlu olmak ve yaşını gün ve ay olarak doldurmamış olmak gerekir.

 A2, B, BE, C1, C1E, F ve G Ehliyet Sınıfı: Bu ehliyet grupları İçin de yaş sınırı 18’dir.

 2022 yılındaki başvurular için 2004 doğumlu olmak ve yaşını da gün ve ay olarak doldurmak gerekir. 2023 yılı İçin yapılacak olan başvurular için 2005 doğumlu olmak ve yaşını gün ve ay olarak doldurmak gerekir.

Haberin Devamı

 “A” sınıfı sertifikaları alabilmek için 20 (gücü yaklaşık 15 kilovatı aşan üç tekerlekli motosikletler için de 21) yaşını bitirmiş olmak gerekir.

 

“C”, “CE”,“D1” ve “D1 E” sınıfı sertifikalara sahip olabilmek için 21( yirmi bir) yaşını bitirmiş olmak gerekir.

 

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!