Eğitimin Değeri araştırması: Üniversitelilerin zamanı dersten çok işte geçiyor

Güncelleme Tarihi:

Eğitimin Değeri araştırması: Üniversitelilerin zamanı dersten çok işte geçiyor
Oluşturulma Tarihi: Eylül 06, 2018 13:11

HSBC Grubu’nun ‘Eğitimin Değeri: Başarının Bedeli’ raporuna göre; Türkiye’de bir üniversite öğrencisi eğitim masraflarını karşılamak için günde ortalama 4.9 saat yarı zamanlı bir işte çalışırken, derslerde günde ortalama iki saat zaman geçiriyor.

Haberin Devamı

HSBC Grubu, aralarında Türkiye’nin de bulunduğu 15 ülkeden, 10 binden fazla ebeveyn ve 1.500 üniversite öğrencisiyle bir araştırma gerçekleştirdi. Aile ve öğrencilerin üniversite eğitimi masraflarının karşılanmasına ilişkin tutum ve davranışlarına yönelik, ‘Eğitimin Değeri: Başarının Bedeli’ araştırmasının raporuna göre; ebeveynler çocuklarının üniversite eğitimi masraflarını karşılamak için ek işlerde çalışıyor, tatillerinden fedakarlık ediyor ve borçlanıyor. Öğrenciler ise ailelerinden aldıkları finansal desteğin yanı sıra, günde birkaç saat ücretli işlerde çalışarak masrafların karşılanmasına destek oluyor. Türkiye’den 502 ebeveynin ve 100 öğrencinin katıldığı araştırmanın dikkat çeken sonuçları şöyle:

TOPLAM HARCAMA 87 BİN LİRA
- Bir üniversite öğrencisinin okul ücreti, konaklama, faturalar ve yaşam giderleri dahil olmak üzere eğitim süreci boyunca toplam harcaması ortalama 87 bin lira. Ebeveynler ise çocuklarının üniversite eğitimi boyunca toplamda ortalama 49 bin lira harcadıklarını ifade ediyor. Araştırma sonuçları, öğrencilerin arada oluşan yaklaşık 38 bin liralık farkı yarı zamanlı işlerde çalışarak kapatmaya çabaladıklarını gösteriyor.

Haberin Devamı

- Türkiye’de her beş üniversite öğrencisinden dördü günde ortalama 4.9 saat yarı zamanlı bir işte çalışıyor. Derslerde ise günde ortalama iki saat zaman geçiriyor. Yarı zamanlı işlerde çalışan öğrencilerin yarısından fazlası (yüzde 53) finansal ihtiyaçtan dolayı çalıştığını belirtirken, yüzde 38’i ise üniversite mezuniyetinin ardından iş bulmasına yardımcı olacak deneyimi kazanmak için çalıştığını söylüyor.

- Ebeveynlerin yüzde 21’i büyükanne ve büyükbabaların torunlarının üniversite eğitimi masraflarına katkı sağladıklarını söylerken; Türkiye, büyükanne ve büyükbaba katkısının araştırmanın gerçekleştirildiği ülkeler arasında (küresel ortalama yüzde 7.0) en yüksek olduğu ülke olarak ön plana çıkıyor.

- Araştırmaya Türkiye’den katılan ailelerin yüzde 91’i çocuklarının üniversite eğitimi masraflarını günlük kazançlarından karşıladıklarını belirtirken, yalnızca yüzde 11’i belirli bir birikim veya yatırım hesabından karşıladıklarını ifade ediyor. Ebeveynlerin yüzde 68’i (küresel ortalama yüzde 49) çocuklarının eğitimi için birikim yapmaya önceden başlamış olmayı arzuluyor. Ebeveynlerin yüzde 62’si daha düzenli ve daha fazla birikim yapmış olmayı, yüzde 24’ü ise çocuklarına para yönetimi hakkında eğitim vermiş olmayı diliyor.

Haberin Devamı

EBEVEYNLER SOSYAL AKTİVİTELERDEN ÖDÜN VERİYOR
- Türkiye’deki ebeveynlerin yüzde 73’ü (küresel ortalama yüzde 53) çocuklarının eğitim masraflarını karşılamak için sosyal aktivitelerinden ödün veriyor. Yüzde 39’u ise daha uzun saatler veya ikinci bir işte çalışıyor. Bununla birlikte; ebeveynlerin yüzde 71’i (küresel ortalama yüzde 35) eğitim masraflarını karşılamak için borçlandıklarını ifade ederken; Türkiye, araştırmanın gerçekleştirildiği ülkeler arasında ebeveynlerin eğitim masraflarını karşılama amacıyla borçlanma oranının en yüksek olduğu ülke olarak dikkat çekiyor. Ebeveynlerin yüzde 63´ü borçlanmalarının ana sebebinin okul ücretini karşılamak olduğunu ifade ederken, yüzde 38´i tablet veya dizüstü bilgisayar gibi teknolojik cihaz satın alımlarının da etkili olduğunu söylüyor.

Haberin Devamı

- Ebeveynlerin yüzde 54´ü üniversite eğitimi için gerçekleştirdikleri borçlanmalarda kredi kartını kullanıyor. yüzde 29´u uzun vadeli, yüzde 23´ü kısa vadeli kredi aldığını belirtirken, yüzde 22´si aile üyeleri veya arkadaşlarından borç aldıklarını dile getiriyor.

Araştırma sonuçlarında ailelerin çocuklarının eğitimini planlarken atabilecekleri adımlar şöyle sıralandı:
- Planlamaya erkenden başlayın
- Maliyetler konusunda gerçekçi olun
- İyi finansal alışkanlıklar aşılayın
- Farklı yeteneklere yatırım yapın

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!