Güncelleme Tarihi:
2015 yılına sayılı günler kalırken 2014 yılı Türkiye açısından oldukça hareketli geçti. Milli Eğitim açısından da dershanelerin özel okula dönüşüm süreci, mahkeme kararları, TEOG’da soru iptali ile birlikte lise yerleştirmelerinde Ermeni öğrencilerin imam hatiplere, bazı öğrencilerin de istemediği halde evlerinden çok uzak okullara yerleştirildiği ve 19. Milli Eğitim Şurası’nda alınan tavsiye kararlar konuşuldu.
2014 yılında Milli Eğitim’de gündeme gelen konulardan bazıları şöyle:
15 Ocak:
Ankara 18. İdare Mahkemesi, 8 Haziran 2013'te 8. sınıf öğrencilerine yönelik yapılan Seviye Belirleme Sınavı (SBS) sonuçlarının yanlış hesaplandığı gerekçesiyle 1 milyon 112 bin 604 öğrencinin girdiği sınav sonuçlarıyla ilgili yürütmeyi durdurma kararı verdi. Milli Eğitim Bakanlığından (MEB), SBS sonuçlarının yürütmesinin durdurulması kararına ilişkin, bir üst mahkemede itiraz hakkı da dahil olmak üzere gerekli tüm hukuki süreçlerin takip edileceği bildirildi.
16 Ocak:
Ankara 18. İdare Mahkemesi, 8 Haziran 2013'te 8. sınıf öğrencilerine yönelik yapılan SBS sonuçlarının yanlış hesaplandığı gerekçesiyle 1 milyon 112 bin 604 öğrencinin girdiği sınav sonuçlarıyla ilgili yürütmeyi durdurma kararı verdi. Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, "Bu sınav sonucunda okullara yerleşen öğrencilerin hiçbir hak kaybı olmayacağını açıkladı.
30 Ocak:
Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, 2014-2015 eğitim öğretim yılından itibaren özel okullarda okuyan öğrencilerin ders kitaplarının da devlet tarafından ücretsiz verileceğini bildirdi.
Milli Eğitim Bakanlığı Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığı, genel liselerde haftalık ders saati sayısını 37'den 35'e indirdi.
Dershanelerin özel okula dönüştürülmesi
14 Mart:
Dershanelerin özel okula dönüştürülmesini düzenleyen "Milli Eğitim Temel Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun" Resmi Gazete'de yayımlandı. Kanunla, Öğretim Kurumları Kanunu'ndan "dershane" tanımı çıkarıldı, ortaöğretime veya yükseköğretime giriş sınavlarına veya bu sınavlar kapsamındaki derslere hazırlık niteliğinde kurs açılması engellendi. Kanun'a göre, dershane ve öğrenci etüt merkezleri, eğitim öğretim faaliyetlerine 1 Eylül 2015'e kadar devam edebilecek, 2018/2019 eğitim öğretim yılı sonuna kadar özel okullara dönüşecek.
1 Nisan:
Milli Eğitim Bakanlığı tarafından geçen yılın KPSS verileri kullanılarak "Öğretmenlik Alan Bilgisi Testi'ne Katılanların Üniversitelere Göre Başarı Dağılımı” taslak raporu hazırlandı. Buna göre, KPSSP-10 testinde en yüksek başarıyı eğitim fakültesi çıkışlı matematik öğretmenliği mezunları 86,46 puan ortalamasıyla elde etti. Alan sorularının yer aldığı KPSSP-121 testindeki en yüksek puana ise Fen Edebiyat Fakültesi fizik bölümü mezunları 83,18 ortalamasıyla ulaştı. Öğretmenlik alan bilgisi testlerinin yer aldığı KPSSP-121'e girenlerin fakültelere göre dağılımı eğitim fakültesi mezunu öğrencilerin puanlarının toplamı 70,72 iken, fen-edebiyat fakültesi mezunu öğrencilerin puanlarının toplamı ise 69.11 oldu.
18 Nisan:
Ankara 18. İdare Mahkemesi, 8 Haziran 2013'te 8. sınıf öğrencilerine yönelik yapılan Seviye Belirleme Sınavı (SBS) sonuçlarını iptal etti. İptale ilişkin kararının gerekçesinde, hatalı değerlendirildiği tespit edilen ve yeniden hesaplanan 718 adayın yabancı dil testlerine ait test ortalamaları ve standart sapmalarının diğer tüm öğrencilerin puanını ve Türkiye geneli başarı sıralamasını ve yerleştirmeyi etkilediği bildirildi.
10 Mayıs:
Danıştay 8. Dairesi, okullarda öğrenci andının okunması uygulamasını kaldıran Milli Eğitim Bakanlığı yönetmeliğinin yürütmesinin durdurulması istemini oy çokluğuyla reddetti.
23 Mayıs:
Milli Eğitim Bakanlığı, Soma'daki maden faciasında birinci derecede yakınını kaybeden öğretmenlerin İl Milli Eğitim müdürlüklerine müracaatları halinde, il içi ve iller arası özür atamalarının, istekleri doğrultusunda yapılacağını bildirdi.
26 Mayıs:
Manisa'nın Soma ilçesindeki maden faciasında hayatını kaybedenlerin bu yıl üniversite sınavına girecek birinci dereceden yakınları, vakıf üniversitelerini tercih etmeleri halinde yüzde 100 burslu okuyabileceği duyuruldu.
29 Mayıs:
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve eşi Hayrunnisa Gül, oğulları Mehmet Emre Gül'ün Harvard Üniversitesindeki mezuniyet törenine katıldı.
30 Mayıs:
Milli Eğitim Bakanlığı , dershanelerin özel okula dönüştürülmesine ilişkin esasların belirlendiği kılavuzu yayımladı. Buna göre, özel okula dönüşüm başvuruları 2 Haziran'dan itibaren 7 dönemde alınacak.
4 Haziran:
Kilis'te, Suriyeli sığınmacı ailelerin çocuklarının eğitimlerine devam edebilmesi amacıyla Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF) tarafından yaptırılan 12 derslikli okul hizmete alındı.
28 Haziran:
ÖSYM, 14-15 ve 21-22 Haziran'da yapılan 2014-Lisans Yerleştirme Sınavları (LYS) sonuçlarını internet sitesinden açıkladı. Toplamda 946 bin 252 adayın başvurduğu sınavlara 925 bin 81 aday katılırken, 161 adayın sınavı geçersiz sayıldı.
7 Temmuz:
Milli Eğitim Bakanlığı, mahkeme kararı üzerine 8. sınıf öğrencileri için TEOG kapsamında yapılan birinci dönem merkezi ortak sınavlarda hatalı 4 sorunun değerlendirme dışı tutulup geçerli soru sayısı dikkate alınarak yeniden değerlendirme yapıldığını duyurdu.
18 Temmuz:
Kocaeli'de, okulun mezuniyet töreninde yaptığı konuşma nedeniyle hakkında kınama cezası verilerek "okul birinciliği" unvanı alındığını iddia eden öğrenci Işıtan Önder, açtığı dava üzerine Kocaeli 2. İdare Mahkemesinin yürütmeyi durdurma kararı alarak unvanı kendisine verdiğini bildirdi.
22 Ağustos:
TEOG kapsamında 8’inci sınıflara yapılan ortak sınavlara göre yapılan lise yerleştirme sonuçları açıklandı. Ancak aynı gün bazı öğrencilerin istemediği halde evlerinden kilometrelerce uzak okullara, Ermeni öğrencilerin de imam hatip liselerine yerleştirildiği ortaya çıktı. Bazı veliler nakillerle okul değiştirmek için uzun süre uğraştı.
17 Eylül:
Başbakan Ahmet Davutoğlu, AİHM'in zorunlu din dersi kararına ilişkin, "Türkiye'de din kültürü ve ahlak bilgisi dersi bütün dinleri anlatacak şekilde veriliyor. Bazı ülkelerde öğrenciler kiliselere götürülüyor ve uygulamalı din dersi hepsine veriliyor, belli okullarda hepsine veriliyor. Şimdi bütün bu uygulamaları gözardı edip de Türkiye'de bunu bir dini baskı aracı gibi yansıtma çalışmalarını kabul etmemiz mümkün değil" dedi.
22 Eylül:
Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Bülent Arınç, "Milli Eğitim Bakanlığına bağlı okullardaki öğrencilerin kılık ve kıyafetlerine dair yönetmeliğin 4. maddesinin birinci fıkrasının E bendinde yer alan 'başı açık' ibaresinin ve aynı bendin son cümlesinin yürürlükten kaldırıldığını" bildirdi.
23 Eylül:
Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, öğrencilerin kılık ve kıyafetlerine dair yönetmelikte yapılan değişikliğe ilişkin, "İmam hatip ortaokullarında zaten uygulanıyordu. Dolayısıyla ortaokul ve liselerde...5. sınıf itibarıyla isteyen öğrenciler bu uygulamadan yararlanabilir" dedi.
27 Eylül:
Milli Eğitim Bakanlığına Bağlı Okul Öğrencilerinin Kılık ve Kıyafetlerine Dair Yönetmelikte değişiklik yapılması hakkında yönetmelik, Resmi Gazete'de yayımlandı.
23 Kasım:
Başbakan Davutoğlu, Tunceli Üniversitesinde yaptığı konuşmada, "Dersim'deki eski kışla müzeye dönüştürülecek ve adı 'Dersim Müzesi' olacak. Bütün ziyaret yerlerinin yolları yapılacak, o ziyaret makamlarına en iyi şartlarda gidilecek ve hepsi restore edilecek. Rektörümüz, üniversitenin adının Munzur Üniversitesi olmasını talep etti, 'Munzur Üniversitesi' adı da hayırlı olsun" dedi.
6 Aralık:
Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı başkanlığında toplanan, 19. Milli Eğitim Şurası Genel Kurulu'nda Anadolu otelcilik ve turizm meslek liselerinin öğretim programları ve ders çizelgelerinden "alkollü içki ve kokteyl hazırlama" dersinin kaldırılması, staj amacıyla tesis ve kurumlara gönderilen öğrencilerin alkollü içki servisi yapılan ya da alkollü içecek hazırlanan bölümlerde staj faaliyeti yapmalarının kaldırılması, Liselerde Osmanlı Türkçesi dersinin, bütün liseler yerine Anadolu imam hatip liselerinde zorunlu ders olması, ilkokul 1, 2 ve 3’ncü sınıflara da din kültürü ve ahlak bilgisi dersinin konulması, ilkokul 1, 2. ve 3. sınıflar için hazırlanacak din kültürü ve ahlak bilgisi dersi öğretim programlarında da çoğulcu anlayışa yer verilmesi önerisi benimsendi.