Eğitimciler Dünya Bankasını kınıyor

Güncelleme Tarihi:

Eğitimciler Dünya Bankasını kınıyor
Oluşturulma Tarihi: Ocak 17, 2008 11:32

Dünya Bankası Türkiye Direktörü Ulrich Zachau’nun Türkiye’de öğretmen maaşlarının yüksek olduğu yönündeki açıklamaları eğitim camiasında tepkiye neden olurken, eğitim sendikaları konu ile ilgili açıklamalarda bulundu.

Haberin Devamı

TÜRK EĞİTİM-SEN: “AÇIKLAMA CAHİLLİKLERİNİN GÖSTERGESİ”
Türk Eğitim-Sen Genel Başkanı Şuayip Özcan, Dünya Bankası Türkiye Direktörü Zachau’nun öğretmen maaşları hakkında yaptığı açıklamalarının eğitim camiasında hayal kırıklığı yarattığını söyledi. Dünya Bankası’nın Türk öğretmenlerinin ‘üç kuruşluk’ maaşına göz diktiğini söyleyen Özcan, “Dünya Bankası’nın Türkiye'de öğretmen maaşlarının OECD standartlarına göre yüksek kaldığını belirtmesi cahilliğinin bir göstergesidir. Zira öğretmen maaşları konusunda Türkiye ile OECD ülkeleri arasında ciddi farklılıklar vardır” dedi.

Türkiye’de göreve yeni başlayan bir öğretmenin yılda 10 bin 82 dolar, en yüksek derecedeki öğretmenin ise yılda 12 bin 196 dolar kazandığını anlatan Özcan, Lüksemburg’da göreve yeni başlayan bir öğretmenin yılda 49 bin 219 dolar, en yüksek derecedeki öğretmenin ise 100 bin 314 dolar kazandığını bildirdi. Almanya’da göreve yeni başlayan bir öğretmenin yılda 40 bin 125 dolar, en yüksek derecedeki öğretmenin 52 bin 62 dolar kazandığını kaydeden Özcan, Avusturya’da göreve yeni başlayan bir öğretmenin 27 bin 94 dolar, en yüksek derecedeki öğretmenin ise 53 bin 938 dolar kazandığına dikkat çekti.

Özcan, Dünya Bankası’nın, İMF’nin ülkemiz gerçeklerini bilmeden uyarılarda bulunmasını içimize sindiremiyoruz. Öğretmenler gelecek nesilleri şekillendiren meslek grubudur. Eğitimin kalitesinin yükseltilmesi ve verim sağlanabilmesi için öğretmenlerin yaşam koşullarının iyileştirilmesi gerekmektedir. Dolayısıyla biz eğitimcilerin de Dünya Bankasından talebi şudur: Çekin elinizi öğretmenin maaşından” dedi.

Haberin Devamı

EĞİTİM-İŞ: “YAPILAN AÇIKLAMA DÜYUN-U UMUMİYE AÇIKLAMASI GİBİ”
Eğitim-İş Genel Başkanı Yüksel Adıbelli ise Dünya Bankası Direktörü Zachau’nun yaptığı açıklamayı Osmanlı dönemindeki ‘Düyun-u Umumiye’ durumuna benzetti. Açıklamanın Dünya Bankası’nın bir ‘memuru’ tarafından yapılmasının düşündürücü bir durum olduğunu söyleyen Adıbelli, ‘Bu Dünya Bankası ve IMF gibi kurumların iş işlerimize karışmasından başka bir şey değil. Osmanlı’nın son dönemlerindeki gibi uygulamalar söz konusu” dedi.

Resmi rakamların da Zachau’nun yaptığı açıklamayı yalanladığını belirten Adıbelli, OECD ülkelerinde öğretmenlerin ortalama yıllık gelirinin 40 ila 80 bin dolar arasında değiştiğini söyledi. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın konu ile ilgili olarak açıklama yapmasını beklediklerini söyleyen Adıbelli, “Başbakan Erdoğan Türkiye Cumhuriyeti’ni hakaret ettirmemeli. Biz öğretmen maaşları ya da eğitim ile ilgili sorunlarımızı Dünya Bankası ile değil Başbakan ile masaya oturup konuşuruz” dedi.

Haberin Devamı

EĞİTİM-SEN: “OECD RAPORLARI ZACHAU’YU YALANLIYOR”
Eğitim-Sen Genel Başkanı Alaaddin Dinçer de yaptığı yazılı açıklamada, Dünya Bankası Türkiye Direktörü Zachau’nun Türkiye’de öğretmen maaşlarının OECD üyesi ülkelere göre yüksek olduğu yönündeki açıklamalarını eleştirmişti. Zachau’nun, çalışma şartlarının esnetilmesi ve yarı zamanlı işler getirilmesi önerisine dikkat çeken Dinçer, önerinin AKP’nin uygulamak istediği bir politika olduğunu kaydetti.

Dinçer, “Türkiye’nin ekonomi politikalarının uluslararası finans çevreleri tarafından belirlendiği, ekonomide emekçiden değil patronlardan yana politikaların açığa çıktığı ve öğretmenlerin güçleşen yaşam koşulları karşısında daha da sefalete mahkum edildiği bir döneme denk gelen bu açıklamanın ne istatistiklerle ne de gerçeklikle uyuşmadığı ortadadır” dedi. Dinçer, Dünya Bankası’nın Türkiye’de asgari ücretin yüksek olduğunu belirterek düşürülmesini istediğini de hatırlatarak, Dünya Bankası’nın yaklaşımına en iyi yanıtın, OECD’nin, her yıl yayınladığı 'Bir Bakışta Eğitim Raporları' olduğunu söyledi. OECD istatistiklerinin, Zachau’nun yaptığı açıklamaları yalanladığını belirten Dinçer, OECD raporlarına göre, daha fazla çalıştığını, daha çok öğrencinin sorumluluğunu üstlendiğini, daha düşük ücret aldığını ve geçimini sağlamak için daha fazla yıprandığını söyledi.

Haberin Devamı

EĞİTİM-BİR-SEN: “IMF VE DÜNYA BANKASI’NIN TÜRKİYE’DEKİ GÖREVLERİNE SON VERİLSİN”
Eğitim-Bir-Sen Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu ise Zachau’nun öğretmen maaşlarının indirilmesi ile ilgili teklifinin ‘çirkin bir öneri’ olarak nitelendirdi. Türkiye’de 15 yıllık bir öğretmenin maaşının 12 bin 300 dolar olduğunu belirten Gündoğdu, bu rakamın Almanya’da 46 bin 935, Danimarka’da 37 bin 925 dolar olduğunu söyledi. Gündoğdu, “Zachau’nun öğretmen maaşlarını Türkiye’de yüksek olduğunu söylemesi ve pervasızca düşürülmesini önermesi hesap bilmediğini göstermektedir. Kendisini tüm eğitim çalışanları adına kınıyorum” dedi. Dünya Bankası ve IMF’nin politikalarına kalan ülkenin kalmadığını kaydeden Gündoüğdu, Türkiye’nin de IMF ve Dünya Bankası’nın Türkiye’deki görevine son vermesi gerektiğini ifade etti.

IMF ve Dünya Bankası’nın ‘gözünün’ memur maaşlarında olduğunu söyleyen Gündoğdu, “Buna karşın faiz giderlerinin yüksekliğinden ve zamlardan rahatsız olmaz” dedi. IMF’ye olan borcun da 7,2 milyar dolar olduğuna değinen Gündoğdu, hedeflerde borcun bitmesinin 2012 yılı olarak görüldüğünü, bu tarihin ise beklenmemesi gerektiği önerisinde bulundu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!