Güncelleme Tarihi:
Eğitimcilerin yakından takip ettiği Frey, gelecekteki eğitimle ilgili öngörülerini anlatırken, bu konudaki gelişmeleri de aktardı. Frey’in anlattıklarına göre eğitime önümüzdeki yıllarda teknoloji damgasını vuracak. Üniversitelerin müfredatı değişecek, ilk, orta ve liselerin büyük kısmı online eğitime geçiş yapacak.
Eğitim fütüristi Thomas Frey, 2020’de Amerika’daki okulların yüzde 50’sinden fazlasının online eğitime geçeceğini söylüyor. Frey ayrıca, internete bağlı aletlerin insandan daha fazla olacağını vurguluyor. Yükseköğretimin de buna göre şekilleneceği uyarısında bulunuyor.
Hatta Frey bir adım daha da ileri gederek, 2030’dan sonra mikro üniversitelerin ortaya çıkacağını belirterek, “Uzun yıllar alan eğitim yok olacak bir noktada. Çünkü hız, bilgi bizim şu anda algıladığımızın çok ötesinde gerçekleşeceğinden, yıllar alan geleneksel üniversite eğitiminin yerine çok özel konularda uzmanlaşılan 2-3 aylık mikro üniversiteler çıkacak” diyor.
Uzaktan eğitim alanların sayısı artıyor
Frey’i dinleyince söylediklerinin pek de uçuk gelmediğini gördüm. Türkiye’de bile bu alanda çalışmalar yapan, eğitimini buna göre şekillendiren kolej ve üniversiteler var. Devlet üniversitelerinde lisansta uzaktan eğitim yapan öğrenci sayısı 17 bin 666, vakıf üniversitelerinde ise 639 öğrenci uzaktan eğitim alıyor. Yüksek lisansta da uzaktan eğitim alan öğrencilerin sayısı artıyor. 8 bine yakın öğrenci bu eğitim modelinden yararlanıyor. Fatih Projesi ile devlet okullarında teknoloji kullanım oranı artarken, kolejler bu konuda daha da ileri teknoloji için birbiriyle yarışıyor.
Bu yıl öğrenci alacak olan MEF Üniversitesi de dünyadaki bu gelişimleri yakından takip ediyor olacak ki Flipped Classroom modeliyle eğitim yapacağını açıkladı. Rektör Prof. Dr. Muhammed Şahin, bu modelde akademisyenler tarafından hazırlanan ders videoları yardımıyla bilgi aktarımı gerçekleştirildiğini, öğrencinin asıl ihtiyacı olan bilginin özümsenmesinin ve yeni bilgilerin çıkarımının ders saatinde sınıfta hocalar ve arkadaşlarıyla birlikte gerçekleştirildiğini aktarıyor.
Türkiye’de 104 devlet, 72 vakıf üniversitesi ve 8 vakıf meslek yüksekokulu olmak üzere 184 yükseköğretim kurumu bulunuyor. Buralarda 5 milyon 439 bin 300 öğrenci eğitim görüyor. Bunların hangisi Frey’in öngördüğü modele hazırlanıyor, eğitimdeki değişim ve trendleri takip ediyor tam bilemiyorum. Ama geleceğin mesleklerinin şekli de yapılışı da, eğitimi de kuşkusuz değişecek. Bu değişime de şimdiden başlamak gerekiyor. Bu konuda alınacak daha çok yol var.
Çinliler 3D’den yararlanarak yeni organlar elde etmeye başladı, aplikasyonlarla dersler veriliyor, klonlanma konuşuluyor. İşte bütün bu hızlı teknolojik gelişime bu yüzyılda, özellikle yükseköğretimin bir an önce ayak uydurması gerekiyor. Eğitim sistemini geleceğe göre tasarlamayan, teknolojinin öğrenme stillerini tamamen değiştirdiğini görmeyen kurumlar maalesef genç kuşağa yetişemeyecek, tarihin yaprakları arasında yerini alacak. Geleceğe hazırladığımız öğrenciler bu dünyada nasıl ve nerede iş bulabileceğini, 2020’lerde hangi mesleklerin revaçta olacağını, onlara uygun elemanların yetiştirilmesi için daha ne bekliyoruz?