Eğitim konusunda önceliğimizden taviz vermedik

Güncelleme Tarihi:

Eğitim konusunda önceliğimizden taviz vermedik
Oluşturulma Tarihi: Eylül 12, 2022 13:02

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan İstanbul’da Sancaktepe Arif Nihat Anadolu Lisesi’nde düzenlenen 2022-2023 Eğitim Öğretim Yılı Açılış Töreni’ne katıldı. Yeni eğitim öğretim yılının açılışını Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer’le birlikte yapan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Şartlar ne olursa olsun eğitim konusunda önceliğimizden asla taviz vermedik” dedi.

Haberin Devamı

Konuşmasında her yıl bütçeden en yüksek payı eğitime tahsis ettiklerinin altını çizen Erdoğan, sözlerine şöyle devam etti:

DERSLİK SAYIMIZI İKİYE KATLADIK, EĞİTİM ORDUMUZU GÜÇLENDİRDİK
“Bundan yirmi yıl önce göreve geldiğimizde ülkemizi üzerinde yükselteceğimiz dört sütunun ilkini, eğitim, diğerlerini de sağlık, emniyet ve adalet olarak belirlemiştik. Şartlar ne olursa olsun eğitim konusunda önceliğimizden asla taviz vermedik. Her yıl bütçeden en büyük payı eğitime tahsis ettik. Derslik sayımızı ikiye katlayarak kalabalık sınıf sorununu çözüme kavuşturduk. Toplam 750 bin yeni öğretmen ataması yaparak eğitim ordumuzu güçlendirdik. Okullarımızı bakımsızlıktan kurtararak en modern imkanlarla donattık. Spor salonu sayımızı 2 bin 791’den alıp 11 bin 860’a çıkardık. Laboratuvar sayımızı 21 bin 800’den 52 bin 870 seviyesine çıkardık. Okul öncesi eğitim seferberliği başlatarak çocuklarımızın daha erken yaşlarda eğitim süreçlerine katılmasını sağladık. Öğrencilerimize kitaplarını, ücretsiz bir şekilde dağıtarak velilerimizi, kırtasiye kırtasiye dolaşmaktan kurtardık. Şimdi yardımcı kaynakları da öğrencilerimize ücretsiz olarak sunuyoruz. Bugün öğrencilerimiz okullarına başladıklarında hem ders kitaplarını hem de yardımcı kaynaklarını masalarında hazır buluyorlar.

Haberin Devamı

KÖY YAŞAM MERKEZLERİNİN SAYISI ARTACAK
Kız çocuklarımızın okullaşmaları için özel gayret gösterdik. Bizden önce yüzde 39 olan ortaöğretimdeki kız çocuklarımızın okullaşma oranı bugün yüzde 90’lara ulaşmıştır. Köy yaşam merkezi projemizle ise köy okullarını daha modern, daha kaliteli bir anlayışla yeniden hayata kazandırıyoruz. Ağustos ayından bu yana binden fazla köy yaşam merkezimizi faaliyete geçirdik. İnşallah çok kısa sürede bu rakamı bin 500’e çıkarmış olacağız.”

BAKAN ÖZER: DEVRİMSEL DÖNÜŞÜMLERİN OLDUĞU NADİDE DÖNEM
Sancaktepe Arif Nihat Asya Anadolu Lisesi’nde düzenlenen 2022-2023 Eğitim Öğretim Yılı Açılış Töreni’ne katılan Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer de, “Son 20 yıl Türkiye Cumhuriyeti tarihinin eğitim tarihinde devrimsel dönüşümlerin olduğu çok nadide bir döneme tekabül ediyor” dedi. Bakan Özer, bu dönemin okul öncesinden yüksek öğretime kadar eğitimin her kademesine çok rahat bir şekilde erişim sağlanması için devasa yatırımların yapıldığı bir dönem olduğuna dikkat çekti. Bakan Özer konuşmasını şöyle sürdürdü:

Haberin Devamı

130 MİLYON YARDIMCI KAYNAK SIRALARDA
“2022-2023 eğitim öğretim yılına çok büyük bir heyecanla hazırlandık. 17 Haziran'da 2021-2022 eğitim öğretim yılını tamamladıktan sonra tüm ülkede seferberlik ilan ettik. İstedik ki hiçbir problem olmadan Türkiye'nin bu devasa eğitim sistemini yani 19 milyon öğrencisi, 1.2 milyon öğretmeniyle çok güzel bir başlangıç yapalım. Ve bu kapsamda her yıl olduğu gibi eğitimde fırsat eşitliğini güçlendirmek için ders kitaplarını ücretsiz olarak tüm öğrencilerimizin sıralarında hazırladık. Sadece bununla kalmadık Sayın Cumhurbaşkanımızın talimatlarıyla uzun yıllardan beri eğitim sistemimizde kronik bir problem olan ve siz değerli velilerimizin üzerinde ciddi külfetler oluşturan yardımcı kaynak problemini de çözdük. Ve ilk kez 2022-2023 eğitim öğretim yılı itibariyle tüm öğrencilerimizin sırasına sadece kitaplarını değil 130 milyon yardımcı kaynağı da ücretsiz olarak bıraktık.

Haberin Devamı

60 BİN TEMİZLİK ELEMANI OKULLARA GÖNDERİLDİ
Okullarımızın temizliğiyle ilgili her yıl gecikmeli bir şekilde sisteme giren temizlik elemanlarını ilk kez öğretim yılı başlamadan bir hafta önce okullarımıza gönderdik. İlk kez 60 bin temizlik elemanımızı tüm okullarımıza göndermiş bulunuyoruz. Ayrıca ilk kez eğitim sistemindeki tüm okullara bütçe gönderdik. İstedik ki okullarımız temizlik malzemesini, kırtasiye malzemesini, küçük onarımlarını ve en önemlisi eğitim öğretim materyallerini, donatımlarını hiç kimseye ihtiyaç duymadan karşılayabilsinler. Ve bu bağlamda tüm okullarımıza 3 milyar 750 milyon liralık bir bütçeyi göndermiş olmaktan büyük mutluluk duyuyoruz. Yine eğitim sistemimizin kronik bir problemi olan kayıt esnasındaki bağış problemini kökünden çözmüş olduk. Bakın değerli anneler babalar bu okulların ihtiyacını karşılamak için göndermiş olduğumuz 3 milyar 750 milyon TL'nin okullarımız şu ana kadar 2 milyar 150 milyonunu kullanabildiler. Hala okul bütçesinde 1 milyar 600 milyon TL hazır bulunuyor. Bütçe gönderme uygulamasını inşallah bundan sonra da devam ettireceğiz. Bununla kalmadık.  4 bin 156 okulumuzun büyük onarımını ve güçlendirmesini de tamamladık. Temel Eğitimde 10.000 Okul Projesi, yeni okullar, yeni anaokulları, köy yaşam merkezleriyle eğitim öğretime hazırlıklı bir şekilde girmenin büyük mutluluğunu yaşıyoruz.”

BAKMADAN GEÇME!