Güncelleme Tarihi:
ÖZEL OKULLARDA TEFTİŞ ARTACAK
Nurullah Dal (Türkiye Özel Okullar Derneği Başkanı): Özel okullarla ilgili düzenlemeler sınırlı. Teftişin arttırılması öne çıkıyor. Yönetmelik ve kanunlarımızda bir sürü madde var. Bazı özel okullar buna uymuyor, yeni açılan, fiziki bakımdan problemli okullar var. 5 yaş okul öncesi eğitimin zorunlu olması da bizleri iyi yönde etkileyecek doğru bir karar. Kısacası vizyon belgesi bütüncül bir yaklaşım sunuyor. İlk defa ekosistemdeki herkesi kapsayan böyle bir program yapıldı. Fakat başarılı öğretmen ile az çalışanın değerlendirilmesini yapabilecek bir performans ölçüm sistemi yok.
Orhan Yıldırım (Eğitim-iş Genel Başkanı): Kâğıt üzerinde güzel ancak fiiliyatta şu anki kadrolarla bunu hayata geçirmek zor. Pedagojik formasyonun kaldırılması eğitim fakültelerini olumsuz etkiler. Çünkü bu herkese açık olacak. Lisansta öğretmenlik eğitimi almanın önemi kalacak mı? Belgede imam hatip liseleri Türkiye’nin ‘eğitim modeli’ gibi tanıtılıyor. Türkiye’de eğitim modeli için örnek verilecekse fen liselerine bakılmalı.
Ali Yalçın (Eğitim Bir Sen Genel Başkanı): Başlıklara bakıldığında beklentilerimizin karşılandığını söyleyebilirim. Böylelikle MEB önüne bir yol haritası kondu. Ancak bakanlık bunların altını doldurabilmeli. Yeni vizyonla özellikle öğretmenlerde yeni bir heyecan oluştu. Çünkü MEB merkeze öğretmeni koydu. Okullar desteklenecek. Bunun için nasıl bir mali yapı kurulacak, bunu bilmiyoruz. Ayrıca sözleşmeli öğretmenlik uygulamasının da kaldırılmasını beklerdik.
Feray Aytekin Aydoğan (Eğitim Sen Genel Başkanı): En öne çıkan talep iş güvencesi. Sözleşme ve ücretli öğretmenlik devam edecek. Öğretmenlerimiz kendilerini güvende hissetmezse, ortaya ciddi sonuçlar çıkacak. Tasarım-beceri atölyeleri güzel bir karar. Ancak sanat ve spor branşlarından atamalar çok az. Bu atölyelerde etkinlikleri kimler yapacak? Meslek ve imam hatiplerle ilgili düzenlemelere geniş yer ayrılmasına rağmen, Anadolu liseleriyle ilgili bir bölüm bulunmuyor.
KATILIMCILIK GÜÇLENDİRİLECEK
Erol Bilecik (TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkanı): “VİZYON belgesinin somut bir yol haritasıyla birlikte açıklanması olumlu bir başlangıç. Öğretmenlerin mesleki gelişimlerinden okul öncesi eğitimin zorunlu olmasına, dijital becerilerden yabancı dil öğrenimine kadar geniş bir yelpazede hedefler konulmuş. Belgede eylemlerin etki analizlerinin yapılması ve gelişmelerin toplumla paylaşılması konusundaki taahhüt; eğitim sistemimizde katılımcılık, şeffaflık ve hesap verebilirliği güçlendirecek. Dileğimiz, dijital dönüşümün eşiğinde insanı odağa alarak çağın ve geleceğin becerilerine sahip nesiller yetiştiren bir eğitim sistemine kavuşmamız.”